Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yhteensä 67 pelaajaa jättää NFL-kauden väliin – tähtipuolustaja pelaa vaikka kaksi joukkuetoveria sairastui koronaan: "Olemme käyneet vaimoni kanssa vaikeita keskusteluja"

Liki puolet vetäytyneistä pelaajista on hyökkäyksen tai puolustuksen linjamiehiä. Denver Broncosin Justin Simmons päätti pelata, vaikka on huolissaan perheensä terveydestä.

Denver Broncosin Justin Simmons pitää sormeaan ilmassa.
Kuva: Dustin Bradford / Getty Images
Jaakko Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhteensä 67 amerikkalaisen jalkapallon huippuliigan NFL:n pelaajaa on päättänyt jättää tulevan kauden kokonaan väliin koronapandemian takia.

Takaraja vetäytymisestä ilmoittamiselle oli 4. elokuuta.

Pelaajista lähes puolet on linjamiehiä. Yhteensä 20 hyökkäyksen linjamiestä ja 11 puolustuksen linjamiestä on vetäytynyt ensi kaudelta. Karkeasti sanoen pelaajien tehtävä kentällä on suojata pelinrakentajaa, eli he iskevät vastakkain, kun pallo syötetään taakse aloituksessa.

On helppo tulkita, että juuri tällä pelipaikalla riskiä mahdolliselle tartunnalle pidetään hyvin suurena.

Eniten poisjääntejä on sarjan kestomenestyjän New England Patriotsin riveissä, yhteensä kahdeksan pelaajaa. Joukkueen kapteeni ja puolustuksen linjaa johtava Dont'a Hightower ilmoitti omasta ratkaisustaan hyvissä ajoin heinäkuun puolella.

Viime kaudella Super Bowlin voittaneesta Kansas City Chiefsistä sivuun jäivät keskushyökkääjä Damien Williams, joka hallitsi etenemistilastoja viidellä touchdownilla eli juoksumaalilla ja 498 etenemisjaardilla, hyökkäyksen linjamies Laurent Duvernay-Tardif ja tulokaspelaaja Lucas Niang.

Vain Pittsburgh Steelersin, Denver Broncosin ja Los Angeles Chargersin pelaajista yksikään ilmoittanut vetäytymisestään takarajaan mennessä.

– Tällainen päätös ei ole pelaajalle helppo, koska rakastamme lajia, Broncosin safety eli takapuolustaja Justin Simmons kommentoi CBS-kanavalle.

– Perhe on aina ensisijalla. Olemme puhuneet asiasta paljon vaimoni kanssa, eikä tämä ollut helppoa. Juuri nyt tilanne on samanlainen kaikille Amerikassa.

Broncosin joukkueessa kahdella pelaajalla, Von Millerillä ja Kareem Jacksonilla diagnosoitiin covid-19-virus ja kumpikin on toipunut takaisin pelikuntoon. Simmonsin mukaan tämä helpotti hänen päätöstään.

– Keskustelimme Vonin ja Kareemin kanssa heidän tilanteestaan ja siitä, millaista taudin kanssa kamppailu on. Se on pelottavaa. Ja tämä koskee monia perheitä, Simmons sanoo.

– Olemme käyneet vaimoni kanssa vaikeita keskusteluja: tekevätkö joukkueet todella kaiken mahdollisen pelaajien terveyden eteen? En ole ollut monessa NFL-seurassa, mutta Denverissä todella nähdään vaivaa, jotta voimme pelata turvallisesti.

NFL ja pelaajayhdistys neuvottelivat kesällä työehtosopimukseen lisäyksen, jonka perustella pelaajat voivat halutessaan vetäytyä tulevasta kaudesta. Vetäytyneiden pelaajien osalta tulevaa kautta ei katsota sopimuskaudeksi ja he ovat oikeutettuja 150 000 Yhdysvaltain dollarin korvaukseen.

Pelaajat, jotka kuuluvat riskiryhmään, saavat korvausta 350 000 dollaria.

Kauden aikana voidaan nähdä vielä lisää vetäytymisiä. Tämä on mahdollista, jos pelaaja saa kauden aikana diagnoosin, joka tekee hänestä riskiryhmäläisen tai hänen perheenjäsenensä sairastuu vakavasti koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen.

Lue myös:

Ylen kirjeenvaihtaja: Yhdysvaltojen seuratuin sarja NFL voi keikauttaa veneen, ja palloilusarjat voivat mennä taas säppiin koronaviruksen runtelemassa maassa

NFL:n miljonäärit kieltäytyvät joukolla pelaamasta, kun koronakriisi velloo Yhdysvalloissa – panoksena yli 8 miljardin tuotot, kriitikot piikittelevät "maksetusta lomasta"

Suosittelemme