Hyppää sisältöön

Kaikki Pohjois-Makedoniasta Turkuun saapuneen koneen matkustajat menivät koronatestiin

Koneessa oli 150 matkustajaa.

Turun lentoasema.
Turun lentoasema. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
Matti Konttinen,
Kimmo Gustafsson,
Kai Jääskeläinen

Turun lentoasemalle laskeutui lauantai-iltana kello 21 jälkeen Pohjois-Makedonian Skopjesta kone, jonka 150 matkustajalle annettiin ohjeistusta koronaviruksen varalta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Matkustajia oli vastassa Turun kaupungin terveysneuvonnan ja Tykslabin henkilökuntaa. Paikalle saapuvat myös tartuntatautilääkärit Jutta Peltoniemi Turun kaupungilta ja Esa Rintala sairaanhoitopiiristä.

Skopjesta saapuneen lennon kaikki matkustajat testattiin koronaviruksen varalta. Viimeiset pääsivät testiin parin tunnin odotuksen jälkeen, mutta tunnelma kentällä pysyi rauhallisena eikä kukaan halunnut jättää testiä väliin.

Aiemmin kerroimme, että matkustajille annetaan neuvontaa ja ohjeistusta muun muassa karanteenista ja heidät ohjataan tarvittaessa testeihin. Osa matkustajista voidaan testata jo kentällä, loput ohjataan testaukseen muualle.

– Oireelliset testataan ja kaikille tarjotaan mahdollisuutta päästä testiin, summaa valmiusjohtaja Pekka Tulokas sosiaali- ja terveysministeriöstä Ylelle.

Turun operaatio on lähes samanlainen kuin perjantai-iltana Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa runsaalle sadalle Romanian Bukarestista palanneelle matkustajalle tarjottiin vapaaehtoista koronatestiä. Bukarestin-lennon matkustajista lopulta 60 meni testeihin.

Turussa käytäntö on kuitenkin hieman Helsinki-Vantaan tapausta erilaisempi. Tulokas kertoo, että Turussa on mahdollista tehdä viranomaispäätöksiä esimerkiksi eristämiseen ja näytteenottoon liittyen.

– Nyt meillä on tartuntatautispesialistit paikalla ja pyritään siihen, että oireelliset poimitaan kentällä, Tulokas kertoo.

Turun kaupungin talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama kertoo, että koronatesti ei ole pakollinen, mutta siitä kieltäytyvät matkustajat määrätään karanteeniin. Käytännössä henkilö saa karanteenipäätöksen ja hänen tilaa valvotaan päivittäin.

Syynä lentokentällä tapahtuviin koronaohjeistustempauksiin on se, että Balkanilta on tullut Suomeen tartuntoja viime aikoina runsaasti.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala kertoi perjantaina, että Turun seudulla on todettu koronavirustartuntoja Balkanin alueella matkustaneilla.

Lue myös:

STM:n valmiusjohtaja: Bukarestin-lennon runsaasta sadasta matkustajasta 60 meni koronatestiin

Bukarestista Helsinkiin saapuneen lennon matkustajat ohjattiin suoraan koronatestiin – STM:n valmiusjohtaja: "Poikkeaa täysin siitä, miten on aiemmin toimittu"

Suosittelemme sinulle