Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vuosikymmenien valmennuskokemus vaihtui nollaan päivään – Juventuksen urheilujohtaja puolustelee Andrea Pirlon palkkausta: "Päätös oli luonnollinen"

Pelaajalegenda Andrea Pirlon valmentajasopimus Juventuksen kanssa ulottuu vuoteen 2022.

Andrea Pirlo 31072020
Andrea Pirlon valmentajaura sai yllättävän käänteen, kun vain reilu viikko Juventuksen U23-joukkueen päävalmentajaksi nimeämisen jälkeen hänet nostettiin vastuuseen perinteisen italialaisseuran edustusjoukkueen luotsaamisesta. Kuva: Getty Images
Joonas Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon Mestarien liigasta perjantaina pudonnut Juventus ei odotellut kauan johtopäätöksien tekemisessä, kun se erotti päävalmentaja Maurizio Sarrin heti lauantaina.

Italialaisjätti nimesi uuden käskyttäjänkin pikatahtiin, kun pelaajalegenda Andrea Pirlon valmentajapesti edustusjoukkueessa varmistui. Vain reilu viikko sitten Pirlo nimitettiin Juventuksen alle 23-vuotiaiden joukkueen valmentajaksi.

Sarrin valmentajatausta yltää 1990-luvun alkuun asti, jolloin hän otti ensiaskeleitaan Italian alasarjoissa. Ensimmäistä ammattilaisjoukkuetta hän pääsi johtamaan 2005, kun hän otti ohjat Pescarassa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Serie B:ssä.

Sarri käväisi myös Valioliigassa Chelseassa ennen paluutaan Italiaan ja Juventukseen vuosi sitten.

Pirlon kokemus valmentajana on puolestaan täysi nolla. Entinen keskikentän maestro tunnetaan toistaiseksi paremmin mittavasta pelaajaurastaan, johon mahtui muun muassa MM-kulta 2006 sekä kuusi Italian mestaruutta. Juventuksessa hän pelasi neljän kauden ajan 2011-2015.

Juventuksen urheilujohtaja Fabio Paratici puolusti valmentajavalintaa Sky Sports Italian haastattelussa.

– Päätös oli luonnollinen. Pirlo on pelannut seurassa ja ollut aina hengeltään mustavalkoinen. Hänen kohtalonsa oli olla jalkapalloilija, ja uskomme, että sama pätee myös valmentajuuteen.

Pirlo teki neuvotteluissa seurajohtoon vaikutuksen.

– Andrea haluaa tehdä töitä valmentajana niin kuin pelaajana. Hän oli laadukas ja ahkera pelaaja, ja hänen tapansa peluuttaa jalkapalloa on samanlainen kuin Euroopan suurseuroilla, Paratici sanoi.

– Kuuntelimme Pirloa ja hän oli erittäin vakuuttava.

Vaikka Pirlolla vahva asema Juventuksessa onkin, sekään tuskin kestää menestyksettömyyttä.

Sarrin edeltäjä Massimiliano Allegri voitti neljänä kautena peräkkäin tuplamestaruuden eli Serie A:n sekä Italian cupin Coppa Italian. Kaudella 2018-2019 Juventus kruunattiin "vain" Italian mestariksi, ja Allegri sai kenkää kauden jälkeen.

Pelkkä Italian mestaruus ei riittänyt Sarrinkaan kohdalla. Voittomarginaali vaihtui toissakauden 11:stä vain yhteen pisteeseen.

– Olimme tehneet jo päätöksemme, Paratici viittasi Lyonia vastaan kärsittyyn 1–2-tappioon Mestarien liigassa.

– Siihen ei vaikuttanut mikään yksittäinen hetki. Päätöksen takana on kaikin puolin pitkä ja vaikea kausi.

Lue myös:

Huhuille vahvistus: italialaislegenda Andrea Pirlo on Juventuksen uusi päävalmentaja 

Mestarien liigasta pudonnut Juventus erotti päävalmentajansa Sarrin

Real-puolustajan musta ilta Manchester Cityn onni – Realin päävalmentaja Zinedine Zidane: "Jatkostani ei tarvitse enempää kysyä"

Suosittelemme