Hyppää sisältöön

Valko-Venäjän vaaleissa murskavoitto Lukašenkalle virallisten lukujen mukaan – Opposition Tsihanouskaja ei hyväksy tulosta: "Pidän itseäni vaalivoittajana"

Viime yönä poliisit hajottivat mielenosoituksia kovin ottein. Useiden maiden johtajat ympäri Eurooppaa ovat tuominneet väkivallan käytön.

Aljaksandr Lukašenka äänestyspaikalla Minskissä sunnuntaina. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Valko-Venäjän keskusvaalilautakunnan mukaan presidentti Aljaksandr Lukašenka on alustavien tulosten perusteella voittanut presidentinvaalit 80,2 prosentin osuudella annetuista äänistä.

Opposition ehdokas Svjatlana Tsihanouskaja on saanut 9,9 prosenttia äänistä, vaalilautakunta kertoo. Tsihanouskaja on kertonut, että hän ei hyväksy vaalitulosta. Tsihanouskajan mukaan tulosta on vääristelty merkittävästi.

– Äänestäjät tekivät eilen sunnuntaina ratkaisunsa, mutta viranomaiset eivät kuunnelleet meitä. Pidän itseäni vaalivoittajana, Tsihanouskaja kommentoi vaalitulosta uutistoimisto AFP:n mukaan.

Svjatlana Tsihanouskaja nousi politiikan ulkopuolelta opposition yhteisehdokkaaksi. Tsihanouskaja äänesti Minskissä sunnuntaina 9. elokuuta 2020. Kuva: Marina Serebryakova / EPA

Lue myös: Kirjeenvaihtajalta: Valkovenäläiset näyttävät voittaneen pelkonsa, ja silloin paluuta vanhaan ei enää ole

Itsevaltaisesti 26 vuotta hallinneen Lukašenkan valintaa pidettiin ennalta käytännössä varmana, osin vaalivilpin takia.

Saksa ehdottaa uusia pakotteita, Venäjä onnitteli

Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnitellut Lukašenkaa vaalivoitosta.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki on puolestaan esittänyt ylimääräisen EU-huippukokouksen kutsumista koolle Valko-Venäjän tilanteen takia.

– Viranomaiset ovat käyttäneet voimaa muutosta vaativia kansalaisiaan kohtaan. Meidän täytyy tukea valkovenäläisiä vapauden tavoittelussa, Morawiecki sanoi tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Valkovenäläiset odottivat pääsyä äänestyspaikalle Minskissä 9. elokuuta 2020. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Saksan ulkoministeriön mukaan moni seikka viittaa siihen, että presidentinvaaleissa on käytetty vilppiä. Saksan ulkoministeriön tiedottaja sanoi Reutersin mukaan toimittajille, että EU-maat käyvät nyt keskustelua siitä, miten reagoida tilanteeseen.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas ehdottaa, että vuonna 2015 tehdyt lievennykset Valko-Venäjän pakotteisiin pitäisi nyt perua.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi Vihreiden hallitusryhmän kesäkokouksessa Lahdessa, että tilanne on erittäin huolestuttava. Vaalien ehdokasasettelu ei ollut vapaata eivätkä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat päässeet valvomaan vaaleja.

– Kyllä tämä on pettymys ja takaisku myös ihan Valko-Venäjänkin mittapuussa. Ja EU:n täytyy silloin tietysti tarkastella tilannetta. Mikä on uusi tilanne ja mitä johtopäätöksiä pitää tehdä.

Suomi on tukenut Valko-Venäjällä nuorison koulutusta. Pitäisikö apu lopettaa?

– Täytyy hyvin rauhallisesti tarkastella, kehen tuet kohdistuu ja millä tavalla ne vaikuttavat. Tietysti ei toivoisi, että sillä olisi negatiivisia vaikutuksia valkovenäläisiin nuoriin, jotka muutenkin elävät vaikeassa tilanteessa. Maatahan on kohdannut myöskin koronaepidemia ja talous on ollut heikommissa kantimissa.

Haavisto sanoo olevansa asiasta yhteydessä Puolan ulkoministeriin Jacek Czaputowicziin.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan Valko-Venäjän on kunnioitettava perusoikeuksia.

Jos tviitti ei näy, voit lukea sen täältä (siirryt toiseen palveluun).

– Vaadin Valko-Venäjän hallintoa varmistamaan, että presidentinvaalin äänet on laskettu ja julkistettu paikkansapitävästi, von der Leyen kommentoi vaalitulosta uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myös sotilasliitto Nato on ilmaissut huolensa Valko-Venäjän tilanteesta.

Niin ikään Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää tilannetta huolestuttavana. Lisäksi Niinistö painottaa ihmis- ja perusoikeuksien kunnioittamista.

– Vaaleja ei toteutettu kansainvälisten periaatteiden mukaisesti eikä Etyjin vaalitarkkailijoita ollut kutsuttu seuraamaan vaaleja. Ei ole hyväksyttävää käyttää väkivaltaa rauhanomaisia mielenilmaisuja vastaan, presidentti Niinistö toteaa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

Järjestö: Yksi mielenosoittaja kuoli

Presidentinvaalien virallinen ovensuukysely ennusti Lukašenkalle suunnilleen samaa noin 80 prosentin ääniosuutta kuin maanantaina ilmoitettu alustava tulos. Opposition Tsihanouskaja sanoi jo sunnuntaina, ettei luota ilmoitettuihin lukuihin.

Oppositio vaatii äänten uudelleenlaskentaa äänestyspaikoilla, joissa on ilmennyt ongelmia ääntenlaskennassa.

Sunnuntai-iltana ja viime yönä pääkaupunki Minskissä ja muissa kaupungeissa nähtiin mielenosoituksia, jotka alkoivat pian sen jälkeen, kun ovensuukyselyn tulos julkaistiin.

Poliisi hajotti mielenosoituksia muun muassa käyttämällä kyynelkaasua. Kuva Valko-Venäjän pääkaupungista Minskistä vaalipäivänä 9. elokuuta 2020. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Lukašenkan mukaan mielenosoitukset oli järjestetty ja kontrolloitu Valko-Venäjän ulkopuolisista maista, kertovat uutistoimistot. Lukašenkan mukaan näiden maiden joukkoon lukeutuvat Puola, Britannia ja Tšekki.

Presidentinvaalien tulosta vastaan protestoivat mielenosoittajat ovat ulkovaltojen kontrollissa olevia "lampaita", presidentti sanoi uutistoimistojen mukaan. Hänen mukaansa mielenosoituksiin yritti osallistua lisäksi Venäjän, Puolan ja Ukrainan kansalaisia.

Poliisit hajottivat mielenosoituksia kovin ottein. Kaduilla käytettiin tainnutuskranaatteja, kyynelkaasua, vesitykkejä ja kumiluoteja.

Valko-Venäjän sisäministeriön mukaan yhteensä noin 3 000 ihmistä pidätettiin. Sisäministeriön mukaan ainakin 50 mielenosoittajaa ja 39 poliisia loukkaantui, kertoo Tass.

Myös ihmisoikeuskeskus Vjasnan mukaan loukkaantuneita on kymmeniä. Vjasna kertoo lisäksi yhden mielenosoittajan kuolleen. Sisäministeriö on kiistänyt kuolemantapauksen.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Valkovenäläiset näyttävät voittaneen pelkonsa, ja silloin paluuta vanhaan ei enää ole

Poliisi ja mielenosoittajat ottaneet yhteen Valko-Venäjällä – itsevaltainen Lukašenka jatkamassa kuudennelle presidenttikaudelleen

Valko-Venäjällä käydään poikkeuksellisia vaaleja, jotka voivat johtaa "Euroopan viimeisen diktaattorin" syrjäyttämiseen – Lue, mistä on kyse

"Valko-Venäjän Jeanne d'Arc" kohtaa vaaleissa Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi kutsutun presidentin – Opposition uusi toivo on politiikan keltanokka

Lue Ulkopoliittisen instituutin tänään julkaistu englanninkielinen analyysi "Valko-Venäjä ilman Lukashenkoa: Miten siitä tuli realistinen skenaario", pdf-muodossa. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle