Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vihreät poistaisivat työttömien eläkeputken, ansiosidonnaisen porrastamisesta kokeilu – turpeen ja polttoöljyn veroa nostettava budjettiriihessä 100 miljoonalla eurolla

Vihreiden ministerikokous on pohtinut syksyn budjettiriihen linjauksia ja muita poliittisia kysymyksiä Lahdessa.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo vihreiden hallitusryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Lahden Seurahuoneella 10. elokuuta 2020.
Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo Lahden Seurahuoneella 10. elokuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vihreät esittää eläkeputken poistamista osana hallituksen työllisyystoimia. Työttömyyspäivärahan lisäpäivien ikärajaa nostettiin juuri vuoden alussa vuodella.

Ikääntyneet työttömät saavat työttömyysturvaan lisäpäiviä 500 päivän enimmäisajan jälkeen. Eläkeputki jatkuu, kunnes eläkeikä alkaa. Myös hallituskumppani keskusta on halukas eläkeputken poistoon.

Vihreät on myös halukas kokeilemaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista vapaaehtoiselta pohjalta.

Vihreiden ministeriryhmä on ollut koolla maanantaina Lahdessa valmistautumassa syyskuun budjettiriiheen. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo, että syksyllä on tehtävä ratkaisuja sekä ensi vuotta että pidemmän aikavälin kestävyyttä ajatellen.

Eläkeputken poisto on yksi vihreiden 13 keinoista, joilla puolue torjuu ilmastonmuutosta, vähentää köyhyyttä ja kasvattaa työlllisyyttä.

Osa keinoista on tarkoitettu jo seuraavaan budjettiin, osa tuleville vuosille, jotta hallitus saavuttaa tavoitteensa esimerkiksi hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035.

Vihreiden listalla on ympäristölle haitallisten tukien karsiminen, liikenteen päästöjen leikkaaminen ja köyhyyden puolittaminen 2030-luvulle siirtyessä.

Ohisalon mukaan perusturvan ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan kytkös on purettava. Tämä mahdollistaisi pienempien etuuksien korottamisen ilman että samalla korotetaan suurempia.

Myös koulutusasteen nostamiseen sekä työurien pidentämiseen Ruotsin malliin ja työvoiman kasvattamiseen on etsitty keinoja. Ohisalo sanoo, että hallituksen pitäisi päättää jo tänä vuonna puolen miljardin euron satsauksesta osaamiseen ja koulutukseen.

Vihreät vaatii, että lämmityspolttoaineiden, kuten polttoöljyn ja turpeen verotusta on kiristettävä riihessä 100 miljoonalla eurolla, kuten Vuosaaren ilmastokokouksessa helmikuussa linjattiin. Budjettiriihessä olisi tehtävä linjaus ja aloitettava valmistelu myös ruuhkamaksuista.

Valtiovarainministeriön sisäiset budjettineuvottelut alkavat tiistaina, ja hallituksen budjettiriihi on syyskuun puolivälissä.

Ylen heinäkuussa tekemästä kyselystä ilmenee, että vihreät ovat turhautuneita Ilmastotoimien hitaaseen etenemiseen, ja odottavat budjettiriiheltä uusia päätöksiä.

Yli puolet vihreistä päättäjistä on valmis lähtemään hallituksesta, jos riihessä ei synny konkreettisia päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Lähes 90 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että turpeesta pitää tehdä uusia päätöksiä riihessä.

Kysely lähetettiin vihreiden eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan jäsenille. Heistä lähes 60 prosenttia vastasi.

Lue lisää:

Sisäministeri Ohisalo: Ulkomailta saapuvien koronatestaus voitaisiin tehdä pakolliseksi

Hallituksessa kummittelee musta mörkö nimeltään turve – vihreiden päättäjät valmiit jättämään hallituksen, jos ilmastopäätökset siirtyvät

Ylen kysely vihreille: Haaviston palvonta saa jo jumaloivia piirteitä, rikosepäily ei suosiota syö – ohisaloja toivotaan muillekin puolueille

Keskustan Kulmuni vihreiden ilmastovaatimuksista: "Uhkailu ei ole kovin rakentava keino viedä yhteisiä tavoitteita eteenpäin"

Puolueet palauttaisivat etätyöt ja osa sulkisi yökerhot, jos koronatilanne pahenee – maskipakko epäilyttää

Suosittelemme sinulle