Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Huippuluokan pelaajan kanssa Helsingissä harjoitteleva Emil Ruusuvuori ei pelkää US Openiin lähtöä – "Kun valmentaja kysyi haluatko lähteä, ei tarvinnut hetkeäkään miettiä"

Emil Ruusuvuori on harjoitellut viime päivät Casper Ruudin kanssa Helsingissä.

Emil Ruusuvuori treenaa Meilahdessa.
Emil Ruusuvuori Meilahden kentällä maanantaina. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen tenniksen kaksinpeliykkönen Emil Ruusuvuori elää mielenkiintoisia aikoja. Elokuun viimeisenä päivänä on alkamassa Ruusuvuoren uran enimmäinen Grand Slam -turnaus, kun New Yorkissa on tarkoitus pelata US Open. Australian avoimissa Ruusuvuori oli jo mukana karsinnoissa, mutta pääsarjasta kokemusta ei vielä ole.

Tässä vaiheessa on syytä tosiaan sanoa, että US Open on tarkoitus pelata. Täyttä varmuutta asiasta ei ole koronaviruspandemian vuoksi. Useat pelaajat Rafael Nadalista lähtien ovat jo ilmoittaneet jäävänsä kisasta pois. Jos virustilanne maailmalla menee huonompaan suuntaan, ei ole mahdotonta, että US Open jouduttaisiin vielä perumaan.

Ruusuvuori on joka tapauksessa lähdössä lauantaina kohti New Yorkia. Siellä pelataan ensin perinteinen Cincinnatin Masters-turnaus, joka on tänä vuonna siirretty New Yorkiin. Näin luodaan "kupla", jossa pelaajat pysyvät ja turhaa matkustamista vältetään. Ruusuvuori mahtuu Cincinnatin turnauksessa karsintaan ja US Openissa siis suoraan pääsarjaan.

Ruusuvuorella on viime päivinä ollut kovan luokan harjoitusvastustaja. Norjalainen Casper Ruud on kolme päivää Helsingissä harjoittelemassa Ruusuvuoren kanssa. Vain reilut kolme kuukautta suomalaista vanhempi Ruud on maailmanlistalla peräti sijalla 36. Alkuvuodesta hän voitti Buenos Airesissa uransa ensimmäisen ATP-turnauksen.

Norjalainen tennispelaaja Casper Ruud Meilahden tenniskentällä.
Casper Ruud tuli Helsinkiin harjoittelemaan Emil Ruusuvuoren kanssa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Ruusuvuori ja Ruud tutustuivat paremmin, kun molemmat harjoittelivat loppuvuodesta Rafael Nadalin akatemiassa.

– Fede (Ruusuvuoren valmentaja Federico Ricci)ja Casperin isä ovat pitäneet pitkään tiiviisti yhteyttä. Pidemmän aikaa on ollut haaveena, että joko minä menen sinne tai hän tulee tänne. Nyt sattui vielä näin hyvät kelit, Ruusuvuori iloitsi maanantaina Meilahden tenniskentillä aurinkoisessa säässä.

Myös Ruud oli tyytyväinen mahdollisuudesta.

– Emil on mukava kaveri ja kehittynyt paljon pelaajana. Olen ollut 4–5 kuukautta Norjassa, joten oli mukavaa tulla tänne. Suomi on myös turvallinen maa koronaviruksen suhteen.

Kaksikon harjoituksissa pallo sai kyytiä. Ruudin mukaan sunnuntaina kun pelattiin eriä, molemmat voittivat yhden. Pohjoismaista yhteistyötä on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessakin. Näin ainakin molemmat toivovat.

Ruusuvuori ja Ruud luottavat US Openin turvatoimiin

Kesäkuussa Ruusuvuori kävi Serbiassa pelaamassa näytösturnauksessa. Samaan aikaan samassa Euroopan kolkassa pelattiin Novak Djokovicin järjestämää hyväntekeväisyyskiertuetta, joka sai paljon negatiivista julkisuutta, kun siellä ei noudatettu koronarajoituksia ja useat pelaajat saivat tartunnan. Myöskään Ruusuvuoren turnauksessa ongelmilta ei vältytty.

– Kyllä sielläkin tuli muutama tartunta. Siellä sai muutaman matsin, mutta sitten fiilis vähän lässähti.

Pian on kuitenkin edessä lähtö US Openiin. Ruusuvuori ei epäröi New Yorkiin lähtöä.

– Kun valmentaja kysyi haluatko lähteä sinne vai jäädä kotiin, ei tarvinnut hetkeäkään miettiä. Sanoin, että lähdetään jos vain mahdollista.

– Tosi siistiä päästä pelaamaan taas virallisia otteluita ja pääsee aloittamaan vielä isoista turnauksista. Mutta aika erikoiset olosuheet tulee olemaan. Siellä on todella tarkat rajoitukset, mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä.

Yleisöä turnauksissa ei ole ja pelaajat elävät kuplassa samaan tapaan kuin esimerkiksi NHL-kiekkoilijat.

– Matkustaminen on tietysti riski, mutta vaikuttaisi, että paikan päällä kaikki on järjestetty niin hyvin, että siellä on turvallista. Hotellilta saa poistua vain kentille. Muuten lentää ilmeisesti saman tien ulos kisasta. Kentillekään ei saa hirveästi jäädä hengaamaan, vaan pitää tulla suoraan takaisin hotellille. Ruokaa saa tilata ulkopuolelta. Aika tiiviisti hotellihuoneessa ollaan, Ruusuvuori kertoi.

Myös Ruud luottaa siihen, että turnauksiin on turvallista mennä.

– Uskon, että se on ok. Yhdysvalloissa virustilanne ei ole hyvä, mutta New Yorkissa tilanne on hallinnassa. Meillä on niin paljon sääntöjä, että uskon sen olevan turvallista. Meidän täytyy vain ottaa rajoitukset vakavasti.

Ruud nostaa esiin myös korona-ajan toisen puolen. Tennispelaajat matkustavat yleensä ympäri maailmaan lähes koko ajan. Nyt on ollut mahdollisuus ottaa rauhallisemmin ja viettää kesää kotona. Se on ollut mukavaa.

– Odotan kuitenkin sitä, että pääsemme taas kiertämään ja pelaamaan, norjalainen totesi.

Lue myös:

Tennis palasi tällä viikolla, mutta jatkon suhteen on vielä paljon kysymysmerkkejä – onko US Openin pelaaminen järkevää?

Rafael Nadal jättää US Openin välistä koronan vuoksi: "Olen päättänyt kuunnella sydäntäni"

Naisten maailmanlistan ykkönen ei osallistu Yhdysvaltain avoimeen tennisturnaukseen

Suosittelemme