Hyppää sisältöön

Otkes: Hidas vauhti pudotti lentokoneen katolleen Imatralla – "Lentäjä teki oikean ratkaisun, kun ohjasi koneen alas"

Sääolosuhteiden vaikutusta ei voida sulkea pois.

Laskuvarjohyppyihin käytettävä kone pyörähti ympäri maahan tullessaan. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Seppo Kivimäki

Imatralla lauantaina sattuneen lento-onnettomuuden syynä näyttäisi olevan koneen liian hidas lentoonlähtönopeus. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi arvioi aiemmin, että epäonnistuneen nousun syynä olisi ollut moottorivika.

Laskuvarjohyppääjiä kuljettanut kone teki lauantai-iltana hätälaskun pian nousun jälkeen noin kymmenen metrin korkeudesta. Kone ei noussut hallitusti, joten lentäjä päätti keskeyttää nousun ja laskeutua kiitoradan jälkeiselle viheralueelle.

Maahan tultuaan kone pyörähti katolleen.

Nurmen mukaan kone olisi todennäköisesti tullut alas joka tapauksessa.

Kone laskeutui kiitoradan jäkeiselle viheralueelle. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

– Lentäjä teki ihan oikean ratkaisun, kun ohjasi koneen alas, Nurmi sanoo.

Kyydissä olleet viisi laskuvarjohyppääjä ja lentäjä vietiin sairaalaan, mutta onnettomuus ei vaatinut kuolonuhreja.

Sääolosuhteet eivät auttaneet nousussa

Immolan lentokentän päällikkö Pasi Sutinen sanoo, että lentäjän omien toimien vaikutusta onnettomuuteen ei voida sulkea pois. Sääolosuhteet kentällä eivät myöskään edesauttaneet koneen nousua.

Sää oli onnettomuushetkellä lähes tyyni, jolloin vastatuulesta ei ollut apua koneen liian hitaan nopeuden paikkaamisessa. Lämpötila oli noin 28 astetta ja ilma oli hyvin kostea.

Pasi Sutisen mukaan laskuvarjohyppyjä tehdään Immolan kentällä kymmeniä viikossa. Kuva: Leena Luotio / Yle

– Kun ilma lämpenee ja se on kosteaa, niin hapen osapaine pienenee. Koneesta ei sitten välttämättä saada niin paljon tehoa ulos ja se voi aiheuttaa haasteita lentoon lähdössä, Sutinen kuvailee.

Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo, että kuumalla säällä voi olla vaikutusta, muttei toistaiseksi voi vahvistaa sen osuutta onnettomuuteen.

Onnettomuuskone noin 50-vuotias

Pasi Sutinen muistuttaa, että ilmailuonnettomuuksiin liittyy usein monta tekijää, ja sen vuoksi lopullisen arvion antaminen voi olla ennenaikaista. Varsinaista moottorivikaa hän pitää epätodennäköisenä.

– Laskuvarjohypyissä koneella lennetään hyvin lähellä suurinta lentoonlähtöpainoa, jolloin koneen ohjaaminen vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta. Laskelmien mukaan moottorin suorituskyvyn olisi kuitenkin pitänyt riittää, Sutinen sanoo.

Pasi Sutisen mukaan lento-onnettomuuksiin vaikuttavat yleensä useat pienet syyt. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Hänen mukaansa lentoon liittyvät asiat olivat muutenkin kunnossa, ja esimerkiksi kiitoradan pituus oli riittävä.

Lauantaina käytössä ollut Cessna 206 -pienkone on Sutisen mukaan maailmalla yleinen laskuvarjohypyissä käytettävä konetyyppi.

Imatran onnettomuuskoneella ikää oli noin 50 vuotta, mutta se oli Sutisen mukaan täysin toimintakuntoinen. Asia kuitenkin varmistuu alustavan onnettomuustutkinnan aikana muutaman viikon kuluessa. Varsinaista tutkintaa Imatran onnettomuudesta ei aloiteta.

Juttua muokattu 10.8. klo 18.08: Lisätty kartta.

Suosittelemme sinulle