Hyppää sisältöön

Karpolla on taas asiaa, Maija Poppanen lentää apuun ja sisällissodan raunioilla savuaa – tässä teatterisyksyn kuumimmat tärpit

Jos korona suo, suomalaisissa teattereissa on vilkas ensi-iltasyksy.

Pia Parkkinen

1

Lauri Maijala palaa sisällissodan raunioille

Pari vuotta sitten Lauri Maijala ohjasi Kom-teatteriin Veriruusut. Se oli poikkeuksellisen syvältä luotaava ja hieno kuvaus punaisten naisten kärsimyksistä Suomen sisällissodassa. Näytelmä perustui Anneli Kannon romaaniin. Nyt Maijala jättää jäähyväiset Helsingin kaupunginteatterin vakiohjaajana palaamalla samaan kansalliseen traumaan. Tällä kertaa ohjaaja on sovittanut Kannon kirjoittamasta materiaalista näytelmän Punaorvot. Se lähestyy traagista aihettaan orvoiksi jääneiden lasten näkökulmasta.

Punaorvot Helsingin kaupunginteatterissa. Ensi-ilta 2.9.2020. (siirryt toiseen palveluun)

Punaorvot
Kuva: Robert Seger

2

Maailman tunnetuin klassikko saa rock-kuosin

Shakespearen klassikko Hamlet saa rock-kuorrutuksen uudessa kotimaisessa musikaalissa. Esitys sekoittaa korkeaa ja matalaa, konkareita ja nuoria. Ohjaajana on TTT:n johtaja Otso Kautto. Hamletin roolin tekee 31-vuotias Saska Pulkkinen ja Ofelian roolin vielä Nätyssä opiskeleva Inke Koskinen. “Raivon ääripäistä” kumpuavan liikekielen suunnittelee Tero Saarinen. Bändin nimi on osuvasti Hamlet ja haudankaivajat. Se soittaa muun muassa Eeva Konnun säveltämää musiikkia.

Hamlet Tampereen työväen teatterissa. Kaksoisensi-ilta 3.9.2020 ja 5.9.2020. (siirryt toiseen palveluun)

kuvassa Saska Pulkkinen ja Inke Koskinen
Kuva: Kari Sunnari

3

Kultaista vasikkaa viidellä paikkakunnalla

Mikko Roiha palaa suomalaisten naisten kirjoittamiin vahvoihin teksteihin useiden teattereiden yhteistuotantona. Pesärikon ja Miehen kylkiluun jälkeen on vuorossa Maria Jotunin Kultainen vasikka. Näytelmä on kirjoitettu 1918. Se nostaa pöydälle syksyn esityksissä yllättävän muodikkaan rahan, josta tulee epäjumala, kultainen vasikka. Esitys nähdään ensin Jyväskylän, sitten Turun, Kotkan ja Kuopion kaupunginteattereissa, Kouvolan teatterissa sekä suomalaisberliiniläisessä Vapaassa teatterissa. Ohjaaja lupaa sata esitystä täynnä hikeä, rakkautta ja juhlintaa.

Kultainen vasikka Jyväskylän kaupunginteatterissa. Ensi-ilta 11.9.2020. (siirryt toiseen palveluun)

kuva
Kuva: Moe Mustafa

4

Maailman kuuluisin lastenhoitaja Helsinkiin

Helsingin ruotsalainen teatteri tuo ensi-iltaan Maija Poppasen. Ennen kuin korona sulki teatterit, Disneyn ikiklassikko ehti saada Lontoossa ensi-iltansa. Nokikolarin Chim Chim Cher-ee kaikui West Endissä täysille saleille jopa viiden tähden arvioilla. Lontoon show oli konservatiivista, mutta taiten tehtyä ja vauhdikasta viihdettä maailman kuuluisimmasta lastenhoitajasta. Suomessa esityksestä ohjaa oman versionsa myös koreografina tunnettu Markku Nenonen. Fantasiamaailman loihtivat taitavat turkulaiset: pukusuunnittelija Pirjo Liiri-Majava ja lavastaja Jani Uljas.

Mary Poppins Svenska Teaterissa. Ensi-ilta 3.10. (siirryt toiseen palveluun)

Maija Poppasen asuluonnoksia Svenska Teaternin näytelmään
Kuva: Pirjo Liiri-Majava

5

Oulussa mielikuvittelee Kaboom

Oulun teatterin tuore taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio tekee suuren näyttämön ohjausdebyyttinsä esityksellä, jossa on paljon hassuja nimiä: Kaboom, Shäbäm ja Mänmän. Kyseessä on koko perheen seikkailu. Sen keskiössä on itsenäiseksi kasvava lapsi ja kuvittelun voima. Lavalla on talon oma ensemble ja vierailevia sirkustaiteilijoita. Ohjaajan taustan tuntien esityksessä nähdään nykysirkuksen lisäksi tanssia. Visuaalisuudesta vastaavat teatterin omat velhot lavastaja Kalle Nurminen ja pukusuunnittelija Pasi Räbinä.

Kaboom ja kuvittelun voima Oulun teatterissa. Ensi-ilta 21.11.2020. (siirryt toiseen palveluun)

Kuvassa Timo Pesonen, Pihla Ojala, Katariina Alalääkkölä ja Jared Van Earle.
Kuvassa Timo Pesonen, Pihla Ojala, Katariina Alalääkkölä ja Jared Van Earle. Kuva: Onni Wiljami

6

Dosentit pureutuu akateemiseen maailmaan

Kotimaisen puhenäytelmän kantaesitys on aina juhlaa. Juha Jokelan Dosentit sijoittuu yliopistomaailmaan. Se esittää tänä päivänä turhankin oleellisen kysymyksen: Miten pitää kiinni sivistyksen ihanteista maailmassa, jossa tiedon merkitys hälvenee ja vain kovimmin huutavat saavat äänensä kuuluviin. Kantaesityksen ohjaa näytelmäkirjailija itse. Rooleissa nähdään Hannu-Pekka Björkman, Ria Kataja, Tommi Korpela, Maria Kuusiluoma, Otto Rokka ja Marja Salo.

Dosentit Suomen kansallisteatterissa. Ensi-ilta 25.11.2020. (siirryt toiseen palveluun)

Dosentit-promokuva
Kuva: Katri Naukkarinen

7

Ihmiskohtaloita Karpon syvistä metsistä

Onko tämä oikein? Hannu Karpo on toimittaja-legenda, joka oikoi vääryyksiä televisiossa susihattu päässä. Ura kesti yli 50 vuoden ajan. Karpon tunnetuimman ohjelman nimi oli ytimekkäästi Karpolla on asiaa. Ohjelman erikoiset ihmiskohtalot päätyvät näyttämölle, kun Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen professori Kristian Smeds ohjaa Kotkaan. Esitys toteutetaan yhteistyönä Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelman kanssa.

Karpolla on asiaa – Tositarinoita havumetsien maasta Kotkan kaupunginteatterissa. Ensi-ilta 4.12.2020. (siirryt toiseen palveluun)

Hannu Karpo Muuruvedellä

8

Muista myös nämä: Lehman-trilogia, Poika ja Pääomani

Lehman-trilogia sai Suomen kantaesityksensä Espoon kaupunginteatterissa elokuun alussa ja siirtyy seuraavaksi Tampereen työväen teatteriin, jossa se saa ensi-iltansa lokakuussa. Näytelmä kuvaa modernin kapitalismin ja rahatalouden nousua seuraamalla Lehman Brothers -pankista tunnetun perheen rahakkaita vaiheita.

Ennen koronarajoituksia Kom-teatterissa ehti saada ensi-iltansa ranskalaisen Florian Zellerin Poika. Se on tarkkanäköinen näytelmä vanhempiensa eron jälkeen raiteiltaan menevästä pojasta. Maailmalla mainetta niittänyt 41-vuotias Zeller on tätä ennen kirjoittanut trilogiaansa näytelmät Äiti (2010) ja Isä (2012). Poikaa Kom-teatterissa näyttelee lahjakas Paavo Kinnunen. Esityksen on ohjannut Riikka Oksanen.

Milja Sarkolan kirjoittama ja yhdessä Katariina Nummisen kanssa ohjaama Pääomani jatkaa niin ikään keväällä keskeytyneitä näytöksiä Q-teatterissa. Päähenkilöä, Naista, esittää Eero Ritala. Näytelmä ammentaa rahasta ja suhteestamme siihen. Raha ei ole naurun asia. Paitsi Q-teatterissa.

Lehman-trilogia Espoon kaupunginteatterissa 14.8. (siirryt toiseen palveluun)ja Tampereen työväenteatterissa 22.10. alkaen (siirryt toiseen palveluun).

Poika jatkaa Kom-teatterissa 13.8. alkaen. (siirryt toiseen palveluun)

Pääomani jatkaa Q-teatterissa 3.9. alkaen. (siirryt toiseen palveluun)

Mitä teatteriesitystä suosittelisit muille ja miksi? Keskustele aiheesta 12.8. klo 23 asti.

Juttua korjattu 13.8. klo 10.16. Oikea päivämäärä Lehman-trilogian esitykselle on 14.8. Espoon kaupunginteatterissa.

Timo Torikka ja Juha Sääski
Timo Torikka ja Juha Sääski näyttelivät Espoon kaupunginteatterin Lehman trilogiassa, jonka perinteinen ensi-ilta peruttiin viime keväänä koronarajoitusten vuoksi. Kuva: Joona Pettersson

Suosittelemme sinulle