Hyppää sisältöön

Ministeri Kiuru: Riskimaista saapuvat määrätään pakolliseen karanteeniin rangaistuksen uhalla – myös pakkotestaus mahdollista

THL:n Mika Salmisen mukaan pakkokaranteeni koskee esimerkiksi Ruotsin-laivoilta saapuvia matkustajia.

Info koronavirustestauksista rajanylityspaikoilla
Info koronavirustestauksista rajanylityspaikoilla
Robert Sundman

Riskimaista Suomeen matkustavat tullaan määräämään jatkossa karanteeniin koronavirustilanteen vuoksi.

Asiasta kertoi maanantai-iltana perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ministeriön tiedotustilaisuudessa.

Kyseessä ei ole enää aiemman kaltainen suositus omaehtoisesta karanteenista, vaan Kiurun mukaan ministeriö pyrkii "mahdollisimman nopeasti" siihen, että riskimaista tulevat määrätään jatkossa viranomaispäätöksellä tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

– Karanteenin rikkojat tulevat syyllistymään tartuntatautilain mukaiseen terveydensuojelurikkomukseen. Rangaistus on nykyisen lainsäädännön mukaan enintään kolme kuukautta vankeutta tai sakkoa, Kiuru sanoi.

Karanteenista määrätään tartuntatautilain 60. pykälässä.

Kiuru painotti tiedotustilaisuudessa, että karanteeni on mahdollinen vain viranomaispäätöksellä.

– Käytännössä tartuntatautiviranomaiset voivat tartuntatautilääkärin johdolla tätä työtä tehdä. Tältä osin kaikki asianosaiset henkilöt ovat käyneet keskustelua hallintokunnan sisäisten tahojen kanssa, kuinka nopeasti tähän päästään. Työ tulee olemaan kova.

Suurin osa maista "riskimaita"

Tiedotustilaisuudessa paikalla ollut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen muistutti, että tällaisia "riskimaita" on tällä hetkellä suurin osa maailman maista. Ne ovat siis maita, joihin Suomen hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista.

"Turvalliset maat" ovat ulkoministeriön mukaan (siirryt toiseen palveluun) Etelä-Korea, Georgia, Irlanti, Islanti, Italia, Japani, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Ruanda, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Thaimaa, Tunisia, Unkari, Uruguay, Uusi-Seelanti, Vatikaani ja Viro.

Salmiselta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, koskeeko karanteeni esimerkiksi Ruotsin-laivoilta palaavia matkustajia.

– Kyllä sen pitäisi koskea, koska kyse on siis siitä, että jokaisesta sellaisesta maasta, joka ei täytä hallituksen asettamia rajoja, karanteenia sovelletaan.

Karanteenin valvominen on viranomaisten vastuulla.

– Terveysviranomaiset paikallisesti joutuu siihen sitten kiinnittämään huomiota. Mutta lähtisin siitä, että jos tällainen päätös annetaan, niin sitä noudatetaan, Salminen sanoi.

Lennot Balkanilta herättivät tilanteeseen

Uusien linjausten taustalla on se, että Suomen tuoreista koronatartunnoista merkittävä osa on peräisin ulkomailta.

THL:n Salminen kertoi tilaisuudessa "pettyneensä" siihen, että riskimaihin on matkustettu suositeltua enemmän. Esimerkiksi hän otti Balkanin maat.

Kiuru puhui tiedotustilaisuudessa viranomaisten "ratsauksista", jotka kohdistettiin Pohjois-Makedonian Skopjesta ja Romanian Bukarestista viime viikon lopulla saapuneisiin lentoihin. Turun Sanomat kertoi tänään ensimmäisenä, että lauantai-iltana Skopjesta Turkuun saapuneella lennolla oli paljon matkustajia, joilla todettiin koronavirustartunta.

– 157 matkustajasta positiivisia tartuntoja vahvistettiin 24:llä, sanoi tiedotustilaisuudessa paikalla ollut Turun kaupungin hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa.

Ministeri Kiurun mukaan riskimaista tulleille voidaan määrätä myös pakkotestejä. Todennäköisesti kaikkia matkustajia ei kuitenkaan testata.

– Tulemme ilmoittamaan kaikille riskimaista saapuville lentokoneille, että kaikkien testaus on edessä. Realisoituuko se kaikkien osalta, se jää vielä eri rajanylityspaikoille nähtäväksi, Kiuru sanoi.

THL:n Salmisen mukaan asiassa on vielä "paljon miettimistä".

– Tässä joudutaan varmasti tekemään jonkinlaista riskiarviointia sen osalta, mihin kaikkialle testaaminen voidaan ulottaa. Jos matkustus jatkuu laajana, joudutaan tätä varmasti tekemään pistotestauksena, eli valitaan jokin tai joitakin lentoja. Jos tilanne muuttuu, niin voidaan ehkä laajentaa kaikkiin, hän sanoi.

Ministeri Kiurun mukaan lentoyhtiöt joutuvat jatkossa liikenne- ja viestintäministeriön sekä Finavian yhteistoimin asettaman ehdon vuoksi myös kertomaan, montako transit-matkustajaa riskimaista lennoilla on mukana. Tällä pyritään välttämään tilanteet, joissa Suomeen saavutaan "turvallisen" maan kautta testin tai karanteenin välttelyn toivossa.

Voit keskustella aiheesta huomiseen tiistaihin 11.8. klo 23 saakka.

Juttu on päivitetty lopulliseen muotoon klo 22.00.

Lue myös:

Skopjen-lennolla Turkuun varmistettu yhteensä 24 koronavirustartuntaa

Sisäministeri Ohisalo: Ulkomailta saapuvien koronatestaus voitaisiin tehdä pakolliseksi

"Ihmiset kiertävät karanteenisuositusta" – THL tiukensi ohjeita: Töihin tai kouluun ei voi mennä, jos palaa matkustusrajoitusmaasta

Suosittelemme sinulle