Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pakkokaranteeni koskee myös laivamatkustajia, karanteenin rikkominen voi johtaa rangaistukseen – Nämä asiat päivän tiedotustilaisuudessa kerrottiin

Listasimme tähän juttuun uudet koronatoimenpiteet.

Koronatestauksen näytteenottopiste Helsinki-Vantaan lentoasemalla 3. elokuuta 2020.
Uusien linjausten taustalla on se,e että merkittävä osa Suomen tuoreista koronatartunnoista on peräisin ulkomailta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Pilvi Pitkäranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti tänään tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin koronavirustestauksista rajanylityspaikoilla.

Tiedotustilaisuudessa olivat paikalla muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Tilaisuudessa kerrottiin uusista koronatoimista, jotka kohdistuvat erityisesti riskimaista saapuviin matkustajiin. Riskimaalla tarkoitetaan sellaista maata, jonne suuntautuvaa tarpeetonta matkustusta Suomen hallitus suosittelee välttämään.

Listasimme tähän juttuun uudet toimet, joista tiedotustilaisuudessa tänään kerrottiin.

1. Lentoyhtiöt ilmoittavat jatkossa riskimaista tulevista matkustajista

Lentoyhtiöiden pitää jatkossa ilmoittaa, montako riskimaasta saapuvaa transit-matkustajaa niiden lennoilla on. Tämä perustuu ministeri Kiurun mukaan liikenne- ja viestintäministeriön sekä Finavian asettamaan ehtoon.

Transit-matkustajalla tarkoitetaan henkilöä, joka on lähtenyt liikkeelle riskimaasta, mutta lentää Suomeen turvallisen maan kautta.

2. Omaehtoinen karanteeni vaihtuu pakolliseksi karanteeniksi

Jatkossa tartuntatautiviranomaiset määrävät tartuntatautilain mukaisen karanteenin kaikille riskimaista tuleville. Ennen riskimaista matkustajien on pitänyt jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Nyt se muuttuu hallintopäätöksellä annettavaksi karanteenipäätökseksi, jonka panee toimeen aluehallintoviranomainen.

Kiurun mukaan ministeriö pyrkii siihen, että riskimaista tulevat matkustajat määrätään karanteeniin niin pian kuin mahdollista.

3. Karanteenin rikkomisesta voi seurata rangaistus

Karanteenin rikkojat syyllistyvät jatkossa nykyisen tartuntatautilain nojalla terveydensuojelurikkomukseen. Siitä voi seurata rangaistuksena enintään kolmen kuukauden vankeus tai sakkorangaistus.

Pakkokaranteenin valvonta jäisi THL:n Mika Salmisen mukaan terveysviranomaisten tehtäväksi.

– Lähtisin siitä, että jos hallintopäätös annetaan, sitä myös noudatetaan.

Lue lisää: Asiantuntija pitää karanteenilinjausta ongelmallisena: "Lääketietellistä harkintaa ja politiikkaa ei pitäisi sotkea"

4. Riskimaasta matkustava voidaan määrätä koronatestiin

Riskimaista saapuville matkustajille voidaan määrätä pakkotestejä, sillä aluehallintovirastolla on oikeus määrätä maahan saapuva henkilö terveystarkastukseen. Testiin voi joutua lentokentän lisäksi myös Suomen maarajoilla ja satamissa. Pakkokaranteeni koskee siis esimerkiksi Ruotsin-laivoilta saapuvia matkustajia.

Ministeri Kiurun mukaan toiminta laajenee mahdollisimman pian kaikille rajoille.

Kiurun mukaan on kuitenkin todennäköistä, että aivan kaikkia matkustajia ei testata.

– Realisoituuko se kaikkien osalta, se jää vielä eri rajanylityspaikoille nähtäväksi, Kiuru sanoi.

THL:n Mika Salmisen mukaan on tehtävä riskiarvota siitä, mihin kaikkeen testausta voidaan ulottaa. Myös matkailun volyymi vaikuttaa asiaan: jos matkustus jatkuu laajana, joudutaan tekemään pistotestausta sen sijana, että kaikki testattaisiin.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme