Hyppää sisältöön

Asiantuntija pitää karanteenilinjausta ongelmallisena: "Lääketieteellistä harkintaa ja politiikkaa ei pitäisi sotkea"

Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen sanoo, ettei lääketieteelliseen arvioon perustuvien hallintopäätösten sisältöä tulisi oikeusvaltiossa etukäteen sanella.

Julkisoikeuden apulaisprofessori, valtiosääntöasiantuntija Pauli Rautiainen pitää uutta karanteenilinjausta oikeudellisesti ongelmallisena. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Robert Sundman

Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori, valtiosääntöasiantuntija Pauli Rautiainen pitää tänään kerrottua karanteenilinjausta oikeudellisesti ongelmallisena.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tänään illalla tiedotustilaisuudessaan, että riskimaista Suomeen palaavat matkustavat tullaan määräämään jatkossa viranomaispäätöksellä karanteeniin.

Kyseessä ei ole enää suositus omaehtoisesta karanteenista tai "karanteenin kaltaisissa olosuhteissa pysyttelystä", vaan tartuntatautilain tarkoittama karanteeni.

Sen rikkomisesta voidaan määrätä sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Yksittäistapaus on yksittäistapaus, lääketieteellinen arvio on lääketieteellinen arvio

Rautiainen kehottaa "pilkkomaan" tartuntatautilain 60. pykälää osiin. Pykälässä todetaan, että kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää henkilön karanteenista enintään yhden kuukauden ajaksi. Päätös karanteenista voidaan tehdä henkilölle, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillylle tartuntataudille.

– Ensin pitää olla perusteltu tai todettu epäilys. Objektiivisesti arvioituna tämä Skopjesta palannut lentokone varmaan herättää perusteltua epäilystä, hän sanoo.

Rautiaisen mukaan on kuitenkin kiinnitettävä huomiota siihen, että harkinta pitäisi tehdä aina tapauskohtaisesti.

– Yksittäistapauksia voi olla moniakin, mutta se tarkoittaa silti yksittäistapausta, Rautiainen sanoo.

– Lisäksi arvion pitäisi olla nimenomaan lääketieteellinen.

"Karanteeniin määrääminen on ankara keino"

Rautiainen muistuttaa kevään uutisista, joissa sairaanhoitopiirit estivät tukihenkilöitä tulemasta mukaan synnytyksiin.

– Asianomaisella lääkärillä on oikeus todeta, että terveydensuojelu, synnytyksessä tai muuten, edellyttää tietynlaisia toimia, Rautiainen sanoo.

– Mutta jos asianomainen lääkäri sanoo, että me suljemme isät synnytysten ulkopuolelle, koska pääministeri käski televisiossa tehdä niin, ei se ole hyväksyttävä peruste. Samoin jos ministeri käskee televisiossa tai edes kirjeellä lääkäreitä määräämään ihmisiä karanteeneihin, ei se ole hyväksyttävää. Se sivuttaa lääketieteellisen arvion.

Rautiainen muistuttaa, että karanteeniin määrääminen on ankara keino.

– Periaatteessa ei ole mitään ongelmaa määrätä rajalle tartuntatautilääkäriä. Mutta oikeusvaltio ei kestä sitä ajatusta, että valtion keskushallinto sanelee lääketieteelliseen arvioon perustuvien hallintopäätösten sisältöä.

Voit keskustella aiheesta huomiseen tiistaihin 11.8. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle