Hyppää sisältöön

Laivamatkustajien koronatestit aloitetaan Turussa mahdollisimman nopeasti – myös lentomatkustajien testaamista jatketaan

Lauantaina Turkuun saapuneen lentokoneen matkustajista 26:lla todettiin koronatartunta.

Viking Grace -alus Turun satamassa. Arkistokuva. Kuva: AOP

Turussa pohditaan kuumeisesti, kuinka sosiaali- ja terveysministeriön uutta linjausta riskimaista saapuvien matkustajien koronatesteistä sovelletaan laivaliikenteeseen.

Asiaa pohditaan kaupungin, sairaanhoitopiirin, STM:n, varustamoiden ja sataman kesken. Myös Helsingin kanssa aiemmin yhdessä tehdyt linjaukset satamatestaamisesta ovat puntarissa.

Turun hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa sanoo, että laivamatkustajien testaamiset Turun satamassa aloitetaan niin pian kuin mahdollista.

Hän ei uskalla luvata tarkkaa aikaa tai miten se tullaan toteuttamaan.

– Teemme kaikkemme, että pääsemme mahdollisimman nopeasti liikkeelle, mutta en voi luvata, että se on tämän viikon aikana, Liuksa sanoo.

Flunssakausi sotkee testaamista

Laivamatkustajien testauksen aloittamista viivästyttää yllättävä resurssipula.

– Tällä hetkellä sekä näytteidenotossa että -analysoinnissa on ruuhkaa flunssakauden vuoksi, Liuksa pahoittelee.

Turun ja Tukholman välillä kulkee neljä matkustajalaivaa päivässä. Yhteen laivaan mahtuu parituhatta matkustajaa, joten kaikkien matkustajien testaaminen on käytännössä mahdotonta.

– Tämä on suuri ongelma, ottaen huomioon kuinka lyhyt se laivojen vaihtoväli on, Riitta Liuksa sanoo.

Keitä testataan?

Turun Sataman toimitusjohtaja Erik Söderholm sanoo odottavansa ohjeita Turulta, kuinka testaus toteutetaan. Satama on jo järjestänyt testaamiseen soveltuvat tilat Turun kaupungin käyttöön.

Turun kaupungin toimialajohtaja Riitta Liuksa sanoo, että myös varustamojen kanssa pitää neuvotella testaamisesta. Varustamoilta toivotaan tietoa, mistä kukin matkustaja on tulossa. Näillä näkymin kaikkien matkustajien testaamiseen ei ryhdytä.

– Ei ole varmaankaan tarkoituksenmukaista testata kaikkia, koska osa liikkuu Suomen rajojen sisäpuolella, esimerkiksi Ahvenanmaan ja Turun välillä.

Lentomatkustajien testaamista jatketaan

Turku on tehnyt myös päätöksen, että kaikki korkean riskin maista saapuvat lentokoneet testataan. Tällä hetkellä ainoa korkean riskin yhteys on Pohjois-Makedonian Skopjeen.

Tiistai-iltana saapuvan koneen kaikki matkustajat aiotaan testata. Turun lentoasemalla on menossa matkustajia vastaan kymmenen hengen testaushenkilöstö.

– Tulokset valmistuvat yhdessä tai kahdessa päivässä, kertoo tartuntatautilääkäri Jutta Peltoniemi.

Edellisen kerran lentokone Skopjesta Turkuun saapui lauantaina. Tuolloin koneessa olleista 158 matkustajasta 26:lla oli koronatartunta. Seuraava kone tiistai-illan jälkeen saapuu lauantaina, jonka matkustajat myös testataan.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 12.8. kello 23.

Lue lisää:

Suurimmalla osalla Skopjen-koneessa matkanneista koronatartunnan saaneista sukujuuret Balkanilla – johtava lääkäri: hurja prosenttiosuus matkustajista sairaana

Ministeri Kiuru: Riskimaista saapuvat määrätään pakolliseen karanteeniin rangaistuksen uhalla – myös pakkotestaus mahdollista

Seuraava lento Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun laskeutuu tiistai-iltana – matkustajille tehdään vastaavat testit kuin lauantaina

Ruotsinlaivoilla Suomeen tulee jopa tuhansia – Turun sataman johtaja: "On mielenkiintoinen kysymys, ketkä suuresta joukosta testataan"

Suosittelemme sinulle