Hyppää sisältöön

Koronakriisin hoito jäänyt omiin poteroihinsa? EK:n ideoima koronaneuvosto kokoaisi yhteen yritykset, työntekijät, tutkijat ja virkakoneiston

EK haluaa koota voimat yhteen, mutta vaatii yrityksille vapauden päättää itse, miten kriisi hoidetaan käytännössä.

EK moittii koronan hoitamista liian siiloutuneeksi. Lisäksi se haluaa lisätä koronavirustestejä. Kuva Helsinki-Vantaan lentoasemalta 11.8. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaa perustaa Suomeen aivan uuden toimielimen tehostamaan koronakriisin hoitamista. EK ehdottaa, että hallituksen tueksi koottaisiin erityinen koronaneuvosto, joka toimisi valmistelevana yhteistyöelimenä hallituksen päätöksenteolle.

Sen tehtävänä olisi koota koronaan liittyen nopeasti tilannetietoa ja tarjota sitä laajasti koko yhteiskunnan käyttöön.

Neuvostossa olisi ministeriöiden, viranomaisten, tiedemaailman, elinkeinoelämän ja palkansaajien edustus. Ehdotusta ajava EK:n hallituksen jäsen ja OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio korostaa, että koronakriisissä kyse on pitkäaikaisesta ongelmasta.

– Virus ei häviä mihinkään ja rokotekin auttaa vasta pitkä ajan päästä. Tämän kanssa on opittava elämään, hän sanoo.

EK:n hallituksen jäsen ja OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio haluaa lisätä yhteistyötä koronan torjunnassa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ritakallio perustelee ehdotusta tarpeella lisätä suomalaisten yhteistyötä. Neuvosto ehdottaisi nopealla rytmillä ketteriä ja kohdennettuja toimenpiteitä epidemian hallitsemiseksi.

– Nyt kriisin hoito on ollut hyvin siilomaista. Elinkeinoelämän näkökulmasta katsottuna vuorovaikutusta on ollut hyvin vähän.

Ritakallion mielestä siiloutuminen on koko yhteiskunnan ongelma, eikä vain valtion hallinnon sisäinen ilmiö.

Koronaneuvosto on vasta ideavaiheessa, eikä esimerkiksi sen toimivaltuuksia ole vielä tarkemmin pohdittu. Valtionhallinnonkaan mielenkiintoa ajatusta kohtaan ei ole tunnusteltu.

Lisää testejä, ei yleisohjeita

EK suosittelee nyt epidemian taltuttamiseksi monenlaisia toimia. Sen mukaan koronatestaamisen pitäisi olla "aukotonta, viiveetöntä ja maksutonta". Testien määrä pitäisi nostaa 20 000:een päivässä.

Ritakallio pitää kohtuuttomana, jos julkisen sektorin tarjoamaan koronatestiin pääsyä pitää odottaa useita päiviä samalla, kun yksityisessä terveydenhuollossa olisi mahdollista päästä testiin muutamassa tunnissa.

– Kun yhteiskunnan kaikkia resursseja ei oteta käyttöön, otamme riskin epidemian uudesta leviämisestä.

Tartuntaketjujen jäljittämistä pitäisi EK:n ehdotuksen mukaan parantaa kytkemällä työterveyshuolto tiiviisti mukaan työhön. Tartuntojen jäljittämissovellus olisi saatava nopeasti ja laajasti käyttöön.

Ei enää kriisimoodiin

EK toivoo viranomaisilta "vahvaa suositusta" hengityssuojaimien käytöstä muun muassa julkisessa liikenteessä.

Ritakallio ennakoi, että vientiteollisuudessa konepajojen alihankintaketju joutuu vaikeuksiin syksyllä tai viimeistään keväällä. Siksi kustannustuella pitäisi varmistaa, että taloudelliset vahingot voidaan minimoida. Sen sijaan laajat yleissuositukset torjutaan.

– Kriisimoodiin menemistä pitää välttää. Yleiset etätyösuositukset eivät ole hyvä, Ritakallio linjaa.

EK haluaa, että koronatestejä tehtäsiin nykyistä enemmän. Yksityisen terveydenhuollon palveluja voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Hänen mukaansa yrityksillä on jo käytännön kokemusta töiden järjestelemisestä niin, että työntekijöiden turvallisuus voidaan taata. Hän uskoo, että etätyötä tehdään enemmän kuin ennen.

– Mutta on myös huomattu, missä se ei toimi niin hyvin. Siksi uskon että julkisella sektorilla ja yrityksissä osataan miettiä, mikä toimii.

Elinkeinoelämä on tarjonnut ajatuksiaan kriisin hoitoon aiemminkin. Talousvaikuttajat perustivat keväällä Talouskriisi.fi (siirryt toiseen palveluun) -sivuston, jolla pyritään "ratkomaan, jäsentämään ja havainnoimaan" epidemian aiheuttamia talousongelmia. Maaliskuussa perustettu sivusto näyttää hiljentyneen kesäkuun puolessa välissä.

Voit keskustella ehdotuksesta torstaihin 13.8. klo 22 saakka.

Suosittelemme sinulle