Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Nokian tuotemerkillä puhelimia valmistava HMD Global sai lähes 200 miljoonan euron rahoituksen – myös Google sijoitti suomalaisyhtiöön

HMD Global pyrkii tuomaan markkinoille muun muassa uusia 5G-kännyköitä.

Nokia 8 puhelin
HMD Global aloitti Nokian puhelinten uudelleenvalmistuksen vuonna 2017. Kuva: HMD Global
Janne Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Nokian tuotemerkillä puhelimia valmistava HMD Global on kerännyt 230 miljoonan dollarin eli noin 195 miljoonan euron rahoituksen.

Espoossa pääkonttoriaan pitävä suomalaisyhtiö tiedotti asiasta tiistaina. Rahoittajina ovat muun muassa suomalainen Nokia Technologies sekä yhdysvaltalaisjätit Google ja Qualcomm. Kaikilla kolmella on vahva side HMD Globaliin.

Nokia Technologies on nykyisen Nokian liiketoimintaryhmä, joka hallinnoi muun muassa lisenssejä. Nokia ei ole aiemmin ollut HMD:n omistajana. Google ja Qualcomm puolestaan valmistavat HMD-puhelimissa käytettävää tekniikkaa: Android-käyttöjärjestelmät tulevat Googlelta ja Snapdragon-piirisarjat Qualcommilta.

HMD Global keräsi lisärahoitusta markkinoilta pitkään. Rahoilla se pyrkii muun muassa tuomaan myyntiin 5G-älypuhelimia ja ottamaan kasvuloikan Afrikan, Intian ja Brasilian markkinoilla.

Yhtiön saksalainen toimitusjohtaja Florian Seiche kommentoi rahoituksen varmistumista tiedotteessa seuraavasti:

– Olemme ainoa merkittävä eurooppalainen älypuhelinvalmistaja, ja pysymme uskollisina suomalaisille juurillemme sekä niille ominaisuuksille, jotka asiakkaamme yhdistävät Nokia-puhelimiin. Vahvoilta kumppaneiltamme saadun tuen myötä odotan innolla Nokia-puhelinten tarinan seuraavaa lukua.

Yhtiö yrittää uutta nousua

HMD Global perustettiin vuonna 2016, ja se toi ensimmäisen uuden Nokia-merkkisen puhelimen markkinoille vuonna 2017.

Yhtiö on tuonut markkinoille sekä perinteisiä peruspuhelimia että Android-käyttöjärjestelmällä toimivia älypuhelinmalleja.

Vaikka sen älypuhelinmallit ovat saaneet kohtuullisen hyviä arvioita, yhtiö ei ole yhä maailmankuulun Nokia-brändin käytöstä huolimatta onnistunut kiilaamaan älypuhelinmarkkinoiden kärkipäähän.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto romahti edellisvuoden 2,4 miljardista eurosta 1,7 miljardiin. Nettotulos oli lähes 300 miljoonaa euroa tappiollinen.

HMD Global maksaa puhelimistaan lisenssituloja Nokialle.

Suosittelemme sinulle