Hyppää sisältöön

Skopjen-lennolla Turkuun saapuneet matkustajat asetetaan karanteeniin ja testataan – Ylen haastattelema matkustaja pitää testausta hyvänä asiana

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa arvioi STT:lle, että koneessa on noin 130 matkustajaa.

Turun lentoasemalla valmistaudutaan ottamaan vastaan Skopjesta saapuvia matkustajia.
Koronavirustesti odotti tiistai-iltana Skopjesta Turkuun saapuvia matkustajia. Kuva: Yle
Pilvi Pitkäranta,
STT

Turkuun tänään illalla saapuvan Skopjen-lennon kaikki matkustajat asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin ja heidät testataan. Turun kaupungin hyvinvointitoimiala kertoi asiasta tänään tiedotteessa.

Lento laskeutui tiistaina iltayhdeksän aikoihin Turkuun. Paikalla oleva Ylen toimittaja Minna Rosvall kertoi tiistai-iltana ennen kello kymmentä, että kaikki matkustajat olivat päässeet passitarkastuksesta. Joukossa oli paljon lapsiperheitä.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa arvioi aiemmin tänään STT:lle, että koneessa on noin 130 matkustajaa. Liuksalla ei vielä tuolloin ollut tietoa siitä, kuinka suuri osa tulijoista on suomalaisia tai ulkomaalaisia. Siitäkään ei ollut tietoa, millä asioilla matkustajat ovat tulossa Suomeen.

Matkustajien karanteenipäätöksen tekee Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Karanteenipäätöksen saanut henkilö ei voi esimerkiksi käyttää julkista liikennettä. Lisäksi hän ei saa mennä töihin, kouluun, varhaiskasvatukseen, kauppaan eikä muihin julkisiin tiloihin.

Turun lentoasemalla valmistaudutaan ottamaan vastaan Skopjesta saapuvia matkustajia.
Testauspaikkaa valmistellaan ennen matkustajien saapumista. Lentoasemalla on viidentoista ihmisen ryhmä Turun kaupungilta vastaanottamassa lennon matkustajia. Kuva: Mika Puska / Yle

Matkustaja tyytyväinen testauksiin

Nora Bairami ja tämän esikouluikäinen poika Jon palasivat tiistai-iltana kahden viikon matkalta Kosovosta. He olivat siellä katsomassa Nora Bairamin sairasta äitiä.

He kertovat, etteivät liikkuneet Kosovossa missään, ja että siellä oli ollut paljon sairaita ihmisiä. Bairami piti sekä matkustajien testausta että karanteenia hyvinä asioina.

Nora ja Jon Bairami Turun lentokentällä.
Nora ja Jon Bairami palasivat Kosovosta Skopjen-lennolla. Kuva: Minna Rosvall/Yle

Matkustajat tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin

Turun lentoasemalla on viidentoista hengen ryhmä Turun kaupungilta vastaanottamassa Skopjen-lennon matkustajia.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo Ylen haastattelussa puoli yhdeksän uutislähetyksessä toivovansa, että kaikki saapuvat matkustajat suostuvat testaukseen.

– Viime kerralla testaus meni tosi hyvin ja matkustajat olivat hyvässä yhteistyössä ja tulivat testattavaksi. Tätä tietenkin toivomme tälläkin kertaa.

Matkustajat jäävät Suomeen saapuessaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. He matkustavat lentokentältä omiin koteihinsa ja ovat siellä karanteenissa. Karanteenia valvotaan omien kuntien tartuntatautiyksiköiden toimesta.

Lue lisää: Tämän tiedämme pakkokaranteenista ja -testauksesta nyt: Jokainen matkustaja saa oman päätöksen, negatiivinen testitulos ei vapauta karanteenista

Karanteeni kestää 14 vuorokautta. Peltoniemi toteaa, että vaikka matkustajan testitulos osoittautuisi negatiiviseksi, hänen karanteeninsa ei kuitenkaan pääty kesken kaiken.

Turussa testitulokset on saatu 1–2 vuorokauden kuluessa näytteenotosta.

– Nyt kun tutkimme näin suuren määrän kerralla, pitää varmistaa, että tulokset ovat oikein ja siinä voi mennä pari vuorokautta, Peltoniemi sanoo.

Turkuun tiistaina saapuut kone lähti illalla takaisin Skopjeen kello kymmeneltä. Seuraava Pohjois-Makedonian lento saapuu Turkuun lauantaina.

Matkustajia Turun lentoasemalla 11.8.2020.
Skopjen-koneella saapuneita matkustajia Turun lentoasemalla. Kuva: Yle

Juttua muokattu 11.8.2020 klo 23.57. Poistettu jälkikäteen yhden matkustajan haastattelu.

Lue lisää:

Laivamatkustajien koronatestit aloitetaan Turussa mahdollisimman nopeasti – myös lentomatkustajien testaamista jatketaan

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tietoja koronaviruksesta Varsinais-Suomessa: Joulurauha julistetaan jälleen ilman yleisöä Turussa

Koronariskimaana pidetystä Pohjois-Makedoniasta Suomeen tulevan lentoliikenteen kasvu on hurjaa verrattuna viime kesään: 400 prosenttia

Suosittelemme sinulle