Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Sarjahukuttajan uhrin sisko toistamiseen oikeudessa tappajan kunnianloukkauksesta – aiempi tuomio purettiin, koska syytös paljastui todeksi

Korkein oikeus purki poikkeuksellisesti uhrin siskon aiemman tuomion, kun sarjahukuttajan rangaistus sai lainvoiman.

Pekka Seppänen oikeudessa.
Pekka Seppänen kuvattuna vuonna 2018 Itä-Suomen hovioikeuden istunnossa. Kuva: Matti Myller / Yle
Anu Rummukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa käsitellään tänään torstaina poikkeuksellista tapausta. Sarjahukuttaja Pekka Seppäsen uhrin siskoa syytetään jo toistamiseen Seppäsen kunnianloukkauksesta oikeudessa.

Kyse on poikkeuksellisesta vyyhdistä, joka sai alkunsa vuonna 2010. Pekka Seppäsen seurassa ollut mies kuoli hukkumalla Polvijärven Viinijärvellä. Seppäsen kertoman mukaan mies oli nukkunut kesämökin rannassa olleessa avoveneessä. Aamulla hän löytyi hukkuneena rantavedestä.

Uhrin omaiset olivat varmoja, että Pekka Seppänen on syyllinen kuolemaan.

Uhrin sisko kirjoitti nettiin Suomi24-palstalle tekstin, jossa syytti Seppästä veljensä kuolemasta. Sisko ihmetteli, miksi viranomaiset eivät puutu asiaan.

Kirjoitus johtii siihen, että sisko sai vuonna 2011 tuomion törkeästä kunnianloukkauksesta, koska veljen kuolema oli todettu tapaturmaksi. Uhrin sisko tuomittiin maksamaan Seppäselle korvauksia 1 800 euroa.

Omaiset kertoivat olleensa tapauksen jälkeisen parin vuoden aikana kymmeniä kertoja yhteydessä poliisiin, jotta tutkinta olisi aloitettu uudelleen. Uhrin äidin mukaan tuossa vaiheessa "kukaan ei uskonut" heitä.

Uutta tutkintaa jouduttiin lopulta odottamaan vuosia. Siinä vaiheessa Seppäsen mökillä oli tapahtunut vielä kaksi kuolemaa lisää.

Tuomiot henkirikoksista muuttivat tilanteen

Vuonna 2018 Pekka Seppänen tuomittiin hovioikeudessa kahdesta taposta ja kolmesta tapon yrityksestä, törkeästä kuolemantuottamuksesta, heitteillepanosta, alkoholirikoksesta, parituksesta ja pahoinpitelystä. Seppänen ei saanut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Seppänen istuu vankilassa koko 14,5 vuoden rangaistuksensa. Hän ei siis pääse säännönmukaiseen ehdonalaiseen vankeuteen. Näin toimitaan vain vaarallisuusarviossa muille ihmisille erittäin vaaralliseksi todettujen vankien kohdalla.

Seppänen sai siis tuomion hänen kunniaansa loukanneen naisen veljen taposta.

Tuomion tultua uhrin sisko teki saamastaan törkeästä kunnianloukkauksesta purkuhakemuksen korkeimpaan oikeuteen. Korkein oikeus purki siskon saaman tuomion lainvoimaisuuden ja palautti asian takaisin käräjille.

Nyt vaaditaan lievää rangaistusta

Tällä kertaa siskoa syytetään kunnianloukkauksesta. Kihlakunnansyyttäjä Osmo Manninen Itä-Suomen syyttäjävirastosta sanoo, että syytteitä on supistettu. Koska Seppäsen todettiin tappaneen miehen, sitä kohtaa ei huomioida enää kunnianloukkaussyytteissä.

Nyt käsitellään kirjoituksen mahdollista solvaavaa sävyä ja mahdollisia halventavia ilmauksia. Lisäksi arvioidaan uhrin siskolle langetettuja korvausmaksuja, jotka hän on velvoitettu pulittamaan veljensä tappajalle.

Manninen sanoo, että siskon mahdollista rangaistusta pohtiessa voi ottaa huomioon olosuhteet. Sisko kirjoitti tekstin muutama kuukausi sen jälkeen, kun veli oli kuollut hämärissä olosuhteissa. Syyttäjä kuvailee siskon kirjoitusta hätähuudoksi.

– Lievähkö sakko mielestäni riittää, ellei jopa jätetä rangaistukseen tuomitsematta.

Tuomioita puretaan harvoin

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, että kyseessä on erittäin poikkeuksellinen tapaus. Se, että korkein oikeus purkaa tuomion, on harvinaista.

– Pitää olla uutta näyttöä tai ilmaantunut uusi tekijä.

Tolvanen kertoo esimerkiksi tapauksesta, jossa raiskauksen uhri oli tunnustanut valehdelleensa. Tuolloin tuomittu paljastui syyttömäksi ja tuomio voitiin purkaa.

Seppäseen liittyvä kunnianloukkaustapaus on poikkeuksellinen senkin vuoksi, että tapauksesta on kulunut jo noin yhdeksän vuotta. Normaalisti kunnianloukkaus vanhentuu viidessä vuodessa.

Lue lisää:

Sarjahukuttajan kotitila nyt myynnissä huutokaupassa – huonokuntoisilla rakennuksilla ei ole pohjahintaa

Suosittelemme