Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Rallicrossin Suomen MM-osakilpailu vaarassa? – Matkustusrajoitukset voivat estää kuljettajien saapumisen Suomeen

Rallicrossin MM-osakilpailun valmistelut jatkuvat Kouvolassa, vaikka kisojen järjestämisestä ei ole täyttä varmuutta.

Kolme rallicross-autoa kilpailussa
Rallicrossin MM-sarjaa on ajettu Suomessa viimeksi kuusi vuotta sitten. Arkistokuva rallicrossin MM-sarjasta Kouvolassa vuonna 2014. Kuva: Mari Pekkanen / Yle
Angela Nurmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Rallicrossin MM-osakilpailu on määrä ajaa Kouvolassa 29.–30. elokuuta 2020. Kouvolan Tykkimäen moottoriradalla ajettava kahden kilpailun viikonloppu on kokenut kuitenkin haasteita paitsi koronan, myös viimeaikaisten matkustukseen liittyvien uusien linjausten seurauksena.

Tapahtumanjohtaja Sami Puumalaisen mukaan turvallisuuden takaamiseksi kaikki osallistujat tulevat osallistumaan esimerkiksi koronatesteihin. Testaus koskee myös esimerkiksi kilpailualueen lähettyvillä työskenteleviä talkoolaisia.

– Kaikki MM-sarjassa olevat kaikkien osakilpailujen osalta tullaan testaamaan. Myös meillä paikallisesti ne kaikki, jotka ovat samalla alueella varikolla.

Alueella on Puumalaisen mukaan myös kasvomaskipakko. Tämän lisäksi tapahtumassa otetaan huomioon hygieniaan ja turvaväleihin liittyvät seikat.

– Varikon sisällä oleva logistiikka, jossa ihmiset liikkuvat, on mietitty tarkkaan. Alueella on paljon yhdensuuntaista kulkua ja ihmiset on jaettu eri ryhmiin, jotka eivät ole toistensa kanssa tekemisissä.

Järjestelyiden taustalla piilee kuitenki edelleen vaara, että kilpailu saatetaan matkustusrajoitusten takia perua. Puumalaisen mukaan tapahtuman järjestämistä jatketaan kunnes viranomaisilta tulee selkeä ohjeistus jatkosta.

– Odotamme virallisia ohjeita ja sen jälkeen käymme läpi ja keskustelemme aiheesta MM-sarjan promoottoreiden kanssa. Mikäli tilanne vaatii toimenpiteitä, ryhdytään niihin, kun tiedetään, mikä tilanne on.

Kausi alkaa Ruotsissa

Koronavirus on runnellut rallicrossinkin MM-kalenteria, minkä takia kausi ei ole vielä edes alkanut. Rallicrossin kausi pääsee kuitenkin alkamaan Ruotsin Höljesissä viikko ennen Suomen osakilpailua.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi maanantai-iltana, että ulkomailta riskimaista saapuvat matkustajat määrätään Suomessa pakolliseen kahden viikon karanteeniin.

Riskimaiksi on määritelty tällä hetkellä suurin osa maailman maista. Ne ovat siis maita, joihin Suomen hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista. Esimerkiksi Ruotsi ei kuulu valtioneuvoston määrittelemään “turvallisten maiden” listaan.

Tapahtumanjohtaja Puumalaisen mukaan tiedotustilaisuus ei ole vaikuttanut tähän mennessä kilpailun järjestämiseen.

– Tällä hetkellä kilpailun järjestelyt jatkuvat normaalisti entisellään. Seuraamme tilannetta ja käymme vuoropuhelua viranomaisten kanssa. Odotamme virallista kannanottoa sekä ohjeistuksia ja määräyksiä siitä, miten tällaisessa tapauksessa kuuluu toimia.

Monien urheilutapahtumien osallistujat ovat pystyneet kesän mittaan saapumaan Suomeen, sillä kilpailut lasketaan ammattiin liittyväksi matkailuksi.

Vielä on Puumalaisen mukaan epäselvää, miten Suomen rajavartiosto ja viranomaiset rajoittavat työmatkaa ja ammatin harjoittamiseen liittyvää matkailua.

Sarjan järjestyminen vaikuttaa kuitenkin näkyvästi monen rallicrossin ammattilaisen työhön.

– Jos MM-sarja peruuntuu, on siellä suuri joukko ihmisiä, joilta loppuu työt, Puumalainen sanoo.

Tarkat turvallisuusohjeet

Kansainvälinen autoliitto eli FIA on asettanut tapahtumille turvallisuusohjeita, joiden mukaan myös osakilpailuja järjestetään.

– FIA on määrittänyt kaikille sarjoille hyvin tarkan turvallisuusohjeistuksen poikkeusolojen ajalle. Sitä on viime aikoina myös täydennetty ja ohjeistuksessa on hyvin tarkat turvamääräykset kaikille tapahtumassa mukana oleville, niin paikallisille organisaatioille kuin MM-sarjaa kiertäville talleille ja organisaation muille jäsenille, tapahtumanjohtaja Puumalainen kertoo.

Myös majoitus ja ruokailu on järjestetty koronan seurauksesta poikkeuksellisella tavalla. Puumalaisen mukaan tapahtuman suomalaiset ja kansainväliset osallistujat majoittuvat ja ruokailevat erillään toisistaan.

Tapahtuma tullaan järjestämään ilman yleisöä, vaikka monissa urheilutapahtumissa yleisö onkin päästetty jo paikan päälle.

– Vaikka jossain vaiheessa Suomen rajoituksia purettiin ja sallittiin, olemme päättäneet turvallisuuden ja vastuullisuuden näkökulmasta, että tapahtuma tullaan järjestämään suljetuille katsomoille ja emme lähde sitä riskeeraamaan, Puumalainen toteaa.

Valtava urakka

Kilpailun järjestämisen tiukasta aikataulusta on aiheutunut tapahtumanjärjestäjille omat vaikeutensa. Puumalaisen mukaan MM-osakilpailujen järjestämiseen käytetään useimmiten aikaa puoli vuotta tai vuosi, kun heidän tapauksessaan aikaa on ollut kaksi kuukautta.

Kaikesta huolimatta tilanne näyttää positiiviselta.

– Meillä on ollut hyvä tekijäporukka mukana ja valtavasta työmäärästä huolimatta olemme aikataulussa ja siitä näkökulmasta tilanne näyttää hyvältä.

Tällä hetkellä kilpailuun ei ole tullut vielä peruutuksia. Moni on kuitenkin kiinnostunut siitä, mikä on tapahtuman kohtalo.

– Peruutuksia ei ole tullut, enkä usko, että kilpatiimit peruisivatkaan. He ovat kuitenkin odottaneet kauden alkamista. Tietysti kaikki ovat kiinnostuneita siitä, mikä tilanne on ja miten matkustus ja rajanylitys pystytään järjestämään.

Erityisjärjestelyjä myös muualla

Korona on vaatinut erityisjärjestelyjä myös monissa muissa suurissa urheilutapahtumissa Suomessa. Esimerkiksi tiistaina järjestetyissä Paavo Nurmi Gamesissä turkulaisjärjestäjille aiheutui koronan seurauksesta mittavat erityisjärjestelyt ja kymmenientuhansien eurojen lisäkulut.

Koronapandemian vuoksi normaalisti yli 10 000 katsojaa vetävään tapahtumaan myytiin lippuja vain puolet maksimikapasiteetista. Suurimmat turvatoimet tapahtuivat kuitenkin kulisseissa.

Turkuun saapui kilpailijoita yhteensä 24 maasta. Kaikkiaan Turussa nähtiin 42 urheilijaa, jotka saapuivat matkustusrajoitusten piirissä olevista maista. Paavo Nurmen kisojen toimitusjohtaja Jari Salonen kertoi aiemmin Yle Urheilulle, että jokaisen näistä maista tulevan urheilijan tuli antaa negatiivinen tulos koronatestissä, ennen kuin pystyi matkustamaan Suomeen.

Toimitusjohtaja arvioi tuolloin, että kaikista tapahtumaan liittyvistä koronatesteistä koituvat kustannukset tulisivat olemaan Paavo Nurmi Gamesille lähes 10 000 euroa.

Turkuun päästyään ulkomaiset urheilijat velvoitettiin pysymään urheilijahotellissa. Ruokailu, liikkuminen ja harjoitteilu olivat luvallista vain hotellin alueella.

Liikkuminen stadionille tapahtui myös kilpailunjärjestäjän järjestämillä kyydeillä. Bussit kuljettivat urheilijoita hotellin ja kisapaikan välillä.

Rallicrossin MM-sarjan osakilpailu nähdään Yle TV2-kanavalla sunnuntaina 30.8. klo 15.01 alkaen. Ohjelmaa voi seurata myös Yle Areenassa.

Lue lisää: Rallicrossin MM-sarjaa ajetaan Suomessa elokuussa – Yle näyttää osakisan

Suosittelemme sinulle