Hyppää sisältöön

Tiukat koronavirustoimet helpottivat hetkellisesti Sri Lankan norsujen tilannetta

WWF:n mukaan elefanttien ja ihmisten väliset konfliktit johtuvat muun muassa norsujen elintilan vähenemisestä ja ihmisasutuksen leviämisestä uusille alueille.

Ihmisten ja norsujen väliset konfliktit johtuvat useista seikoista, kertoo WWF. Kuva: Lynn Bo Bo / EPA
Veera Pennanen

Sri Lankassa koronavirusrajoitukset ovat vaikuttaneet uhanalaisten elefanttien tilanteeseen myönteisesti, kertoo uutistoimisto AFP.

Koronaeristystoimet kestivät saarivaltiossa maaliskuusta kesäkuuhun. Sinä aikana elefanttien ja ihmisten välisistä konflikteista johtuvien kuolemantapausten määrä on laskenut molempien osapuolten kohdalla.

Viime vuonna 405 norsua tapettiin Sri Lankassa. AFP kuvaa määrää ennätykselliseksi, sillä vuonna 2018 vastaava lukumäärä oli 360.

Puolestaan elefanttien ja ihmisten välisissä konflikteissa kuoli viime vuonna 121 ihmistä, vuonna 2018 vastaava luku oli 96, kertovat Sri Lankan hallinnon tilastot.

Vielä suurempi uutinen on kuitenkin se, että The Economic Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan koronasulun aikana villieläintarkkailijat havaitsivat Sri Lankan pääkaupungin Colombon pohjoispuolella harvinaiset norsukaksoset. Julkaisun mukaan kyseessä ovat ensimmäiset luonnossa tavatut norsukaksoset Sri Lankalla.

Helpotus norsujen tilanteeseen väliaikainen

Luonnonsuojelujärjestö WWF:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) elefanttien ja ihmisten väliset konfliktit johtuvat muun muassa elefanttien elintilan vähenemisestä ja ihmisasutuksen leviämisestä uusille alueille.

Liian lähelle ihmisasutusta tulevat elefantit saattavat esimerkiksi syödä paikallisten asukkaiden sadon.

Kansainvälisesti tunnustettu elefanttiasiantuntija Jayantha Jayewardene arvioi AFP:lle, että ulkonaliikkumiskieltojen aikana ihmisten ja elefanttien väliset konfliktit helpottavat, mutta kyseessä on väliaikainen tilanne.

– Maanviljelijät tulevat jatkossakin puolustamaan satojansa, ja surmaaminen jatkuu.

Liikkumista rajoittaviin toimiin kuuluivat myös luonnonpuistojen sulkeminen. The Economic Times muistuttaa, että esimerkiksi villieläinten salametsästys lisääntyi Sri Lankalla maalis-kesäkuun aikana.

Elefantteja pidetään buddhalaisessa saarivaltiossa pyhinä ja niitä myös suojellaan, mutta syytteitä eläinten tappamisesta nostetaan AFP:n mukaan harvoin.

Sri Lankan norsupopulaatio on pienentynyt arviolta 7 000 yksilöllä viimeisimmästä laskennasta. Silloin norsuja oli arviolta 12 000. Laskenta suoritettiin 1900-luvun alkupuolella.

Sri Lankan ohella esimerkiksi Etelä-Afrikassa koronakriisi on vaikuttanut hetkellisesti myönteisesti uhanalaisiin lajeihin. Etelä-Afrikassa sarvikuonojen salametsästys väheni yli puolella vuoden 2020 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana.

Lue myös:

Ilouutinen muurahaiskävylle – Maailman salakuljetetuinta nisäkästä ei huolita enää kiinalaiseen kansanlääketieteeseen

Lepakoita, käärmeitä, ihmisiä ja siipikarjaa vieri vieressä – Koronaviruksen epäilty lähtöpaikka oli riskialtis ruokatori, ja niiden saaminen kuriin on Aasiassa iso urakka

Suosittelemme sinulle