Hyppää sisältöön

Yli 100 päivää ilman koronaa olleessa Uudessa-Seelannissa tartunnat lisääntyvät huolestuttavasti – virus kierrellyt Aucklandissa jopa viikkoja

Uuden tartuntaryppään myötä maan suurin kaupunkin Auckland on määrätty sulkutilaan. Tartuntoja on ainakin 36.

Ihmiset kävivät ostoksilla tiistaina, kun Auckland määrättiin sulkutilaan. Kuva: AOP
Sakari Nuuttila

Uudessa-Seelannissa on tällä viikolla järkytytty uudesta koronatartuntojen ryppäästä, joka on tullut ilmi maan oltua yli 100 päivää ilman uusia raportoituja tartuntoja.

Maan suurin kaupunki Auckland määrättiin sulkutilaan neljän tartunnan tultua julki tiistaina. Ihmisiä on kehotettu välttämään tarpeetonta liikkumista ulkona ja monia yrityksiä ja esimerkiksi kouluja on määrätty suljettaviksi.

Sittemmin tartuntoja on viikon aikana raportoitu yhteensä 36, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vielä uusien tartuntojen tullessa ilmi torstaina pääministeri Jacinda Ardern sanoi, että ryppäästä on odotettavissa nykyistä suurempaa.

– Kuten olemme ensimmäisestä kokemuksestamme taudin kanssa oppineet, kun rypäs havaitaan, se kasvaa ennen kuin se hidastuu. Meidän on syytä olettaa, että näin on myös tässä tapauksessa, hän kertoi median edustajille pääkaupungissa Wellingtonissa.

Ruokakauppoihin syntyi pitkiä jonoja myös Wellingtonissa tiistaina. Kuva: Marty Melville / AFP

Maan terveysministeri Ashley Bloomfield sanoo The Guardianin (siirryt toiseen palveluun)mukaan, että virus on mahdollisesti kiertänyt Aucklandissa jo viikkoja. Ensimmäisellä tartunnan saaneella oireet nimittäin alkoivat jo heinäkuun 31. päivänä.

Tartuntaketjuja on jäljitetty aktiivisesti. Ensimmäisen tartunnan saanut työskenteli rahtitavaran parissa, mitä epäiltiin aluksi tartunnan lähteeksi, mutta tätä Bloomfield pitää nyt epätodennäköisenä.

Mikäli tartuntojen alkulähdettä ei löydetä perjantaihin mennessä, Aucklandin kolmeksi päiväksi määrättyä sulkutilaa tullaan pidentämään.

– Löydämme lähteen, siitä ei ole epäilystäkään, Bloomfield sanoo.

Lue lisää:

Sata päivää ja nolla koronatartuntaa – Uusi-Seelanti on pystynyt palaamaan normaaliin arkielämään

Uuden-Seelannin Jacinda Ardern on huippusuosittu ankarista koronatoimista huolimatta – näistä syistä monessa kriisissä keitetty pääministeri on niin pidetty

Uuden-Seelannin pääministeri kehottaa harkitsemaan nelipäiväistä työviikkoa: Voisi piristää koronan kurittamaa taloutta ja kotimaanmatkailua

Suosittelemme sinulle