Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Öljyntorjunnan harjoittelu mullistuu Suomessa – uudessa altaassa torjuntaa voidaan vihdoin harjoitella oikealla öljyllä

Öljyntorjuntaa voidaan jatkossa harjoitella entistä todenmukaisemmissa olosuhteissa.

Ensimmäistä kertaa Suomessa öljyntorjuntaa päästään harjoittelemaan oikealla öljyllä. Kotkassa sijaitseva testausallas on viimeistelyä vaille valmis.
Juulia Tillaeus,
Minna Heikura
Avaa Yle-sovelluksessa

Öljyntorjunnan harjoittelu on ottamassa ison harppauksen eteenpäin Suomessa.

Suomen suurin öljyntorjunnan testaus- ja harjoitteluympäristö on viimeistelyä vaille valmis Kotkan Sunilassa. Vanhassa jätevedenpuhdistamon altaassa harjoitellaan tulevaisuudessa öljyntorjuntaa ja -keräystä oikealla öljyllä ja veneillä.

Muita vastaavia altaita ei Suomessa ole. Tähän mennessä harjoittelu oikealla öljyllä ei ole ollut mahdollista, vaan öljyntorjuntaa on harjoiteltu esimerkiksi turpeella tai muulla mereen lasketulla kelluvalla materiaalilla.

– Mereen ei ole voitu laittaa öljyä harjoittelua varten, vaan harjoittelu on ollut kuvitteellista. Allas antaa ihan eri mahdollisuudet öljyntorjunnan harjoitteluun, projektipäällikkö Antero Myrén Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta sanoo.

Harjoituksia varten altaaseen voidaan laskea noin viiden metrin mittainen öljyntorjuntavene. Altaaseen aiotaan rakentaa rantaviivaa mallintava alue, jonka avulla voidaan simuloida öljyyntynyttä rantaa.

Altaassa on jo vesi

Betonirakenteisen altaan päärakenteet ovat jo valmiit, ja altaaseen on laskettu vesi. Allasta viimeistellään parhaillaan, ja sinne hankitaan vielä varusteita. Tulevan syksyn aikana altaalla päästään tekemään ensin käyttöönotto- ja sen jälkeen öljyntorjunnan testejä.

Öljyntorjunta-altaan viimeistelytöiden on tarkoitus valmistua reilun vuoden sisällä, syyskuun 2021 loppuun mennessä.

Uutta testausympäristöä käyttävät tulevaisuudessa niin pelastusviranomaiset kuin öljyntorjunnan laitevalmistajat sekä ympäristöjärjestö WWF, jolle mahdollisuus harjoitella varsinkin rantaviivaa mallintavalla alueella on tärkeää.

Öljyonnettomuudet paremmin hallintaan

Kotkaan valmistuvasta testausaltaasta povataan merkittävää edistysaskelta öljyntorjunnalle. Altaassa tapahtuvan harjoittelun tarkoituksena on saada öljyonnettomuudet entistä paremmin hallintaan.

Harjoittelun myötä varautuminen onnettomuuksiin paranee, ja onnettomuuden aikainen toiminta tehostuu.

–Öljyntorjuntatoimijoille pystytään antamaan paljon havainnollisempi kuva siitä, miten mikäkin laite oikeasti kerää öljyä veden pinnalta ja miten öljy leviää vedessä, Antero Myrén sanoo.

Uudet, hyväksi havaitut toimintamallit voidaan ottaa huomioon öljyntorjuntaviranomaisten valmiussuunnitelmissa. Tieto hyödyttää myös alan yrityksiä niiden laitekehityksessä.

– Testauksilla saadaan tietoa öljyisen materiaalin käsittelystä ja sen kustannusvaikutuksista. Samalla konkretisoituvat öljyyntyvän kaluston ja varusteiden huoltotoimenpiteet, välineet ja tilojen tarve, Myrén sanoo.

Myrénin mukaan myös torjuntatoimia tekevän henkilöstön oikeaoppisesta suojautumisesta ja suojavarusteiden merkityksestä saadaan allasharjoittelun avulla uutta tietoa.

– Testauksen ansiosta Suomessa osataan jatkossa varautua paremmin öljyonnettomuuksiin ja suunnitella onnettomuuden aikaista toimintaa, Antero Myrén sanoo.

Turpeella harjoittelu ei ole sama

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tutkimuspäällikkö Justiina Halonen sanoo, että öljyntorjunnan harjoittelu esimerkiksi turpeella on kuin tulipalon sammuttamista harjoittelu teatterisavulla. Vaikka harjoittelu muulla kuin öljyllä on tärkeää, jotain olennaista harjoittelusta jää Halosen mukaan silti puuttumaan.

Testausallasta on rakentanut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk yhdessä Kymen Vesi Oy:n kanssa. Kaksivuotista hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto Kymenlaakson liiton kautta Xamk, Kymenlaakson pelastuslaitos ja Merenkulun säätiö.

Suosittelemme sinulle