Hyppää sisältöön

Anne Äikäs katsoi keväällä, kuinka koronalaman lannistama kollega pani pillit pussiin – vaatturi päätti laittaa hanttiin ja painaa nyt 70-tuntista viikkoa

Korona-Suomessa sinnittelevien yrittäjien henkistä ahdinkoa helpottamaan on perustettu valtakunnallinen kriisikeskus.

Vaatturi Anne Äikäksen vuosi on ollut raskas ja työntäyteinen: töitä on riittänyt, mutta niiden jatkuminen on ollut koko ajan epävarmaa. – Tälläkään hetkellä en voi tietää, onko niitä töitä kuukauden päästä vai ei. Kuva: Miikka Varila / Yle

Siitä on melkein päivälleen viisi kuukautta kun tamperelaisen vaatturin Anne Äikäksen tilauskirja tyhjeni kertarysäyksellä.

Ilmat lähtivät hetkeksi pihalle, kanveesi kutsui.

Reilut parikymmentä vuotta yrittäjänä toiminut Äikäs toipui iskusta kuitenkin nopeasti, sisäinen yrittäjän ääni tsemppasi hänet tolpilleen.

– Yön yli nukuttuani homma selkiintyi, ja positiivisella mielellä aloin miettiä, mistä niitä töitä aletaan haalia.

Apu löytyi vanhoista ja laajoista verkostoista. Ne piti vain aktivoida uudelleen.

– Aloin tehdä yhteistyötä vanhojen kumppaneiden kanssa. Heidän kauttaan on löytynyt uusiakin asiakkaita.

Vaikka Äikäs on pysynyt työkykyisenä, ja on saanut taas tilauskirjansa täyteen, hän tietää, että monelle yrittäjälle tilanne on ollut todella raskas.

– Työhuoneeni jakanut vaatturikollega laittoi keväällä pillit pussiin. Korona oli lapsiperheelliselle yrittäjälle viimeinen niitti.

Moni yrittäjä on koronaepidemian takia rahallisessa ja henkisessä ahdingossa. Nyt heille on tarjolla apua.

Apua yrittäjille ja läheisille

Epätoivoa, stressiä ja väsymystä.

Koronan mullistama maailma laittaa ihmisten tulevaisuuden uskon koetukselle, tietää kriisityöntekijä Tiina Kylväjä Sastamalan seudun mielenterveysseuran ylläpitämästä Yrittäjän kriisikeskuksesta.

Kylväjä on kuunnellut kesäkuusta asti kollegansa Nina Parhialan kanssa yrittäjien, lomautettujen ja työttömäksi jääneiden suomalaisten huolia. Keskusteluapua tarjotaan etäyhteyksillä ja kasvotusten Sastamalassa ja Huittisissa Pirkanmaalla.

– Ne tapaukset koskettavat, joihin liittyvät työ ja perhe. Kun yksi uupuu, se vaikuttaa niin paljon läheisiin.

Avuntarvitsijoita on ollut tasaisesti, muutama viikossa.

– Apua haetaan usein siinä vaiheessa, kun ihmissuhteet alkavat kärsiä yrityksen ongelmista, Kylväjä sanoo.

Koronaepidemian toinen aalto pelottaa yrittäjiä, tietää yrittäjän kriisikeskuksen Tiina Kylväjä. – Se nousee esiin ihan jokaisessa keskustelussa. Kuva: Miikka Varila / Yle

Kylväjän mukaan kriisiapua eivät hae pelkästään he, joilla menee huonosti. Yhteyttä silloinkin kun menee taloudellisesti hyvin, mutta on muita huolia.

– Jos menee oikein kovaa, niin sekin voi aiheuttaa ongelmia varsinkin ihmissuhteille.

Läheiset jäävät usein unohduksiin, kun puhutaan yrittäjien jaksamisesta, Kylväjä sanoo. Usein apua hakeekin yrittäjän omainen.

– He ovat heitä, jotka kuuntelevat ja kannustavat. Mutta kuka kuuntelee heitä?

Verkostoitumalla turvaa pahan päivän varalle

Vaatturi Anne Äikäs tietää oikein hyvin, että lähipiiri on kaikki kaikessa yrittäjän jaksamisen kannalta.

– Kyllähän se kodin pyörittäminen lastenhoitoineen on jäänyt miehelleni. Olen ollut tässä mielessä onnekas.

Äikäs myöntää kokeneensa paineita ja ristiriitaisia tunteita lastenhoidon ja pitkien työpäivien yhdistämisestä varsinkin, kun lapsi oli pieni.

Anne Äikäs kehottaa tulevaisuudestaan huolehtivia yrittäjiä pysymään positiivisena, verkostoitumaan aktiivisesti ja luottamaan omaan tekemiseen. Kuva: Miikka Varila / Yle

Nyt aikaa riittää työlle – ja sitä riittää. Mutta hänen ja monen muun yrittäjän mielessä pyörii pelko koronaepidemian toisesta aallosta. Entä jos maaliskuun yhteiskunnan sulkeminen toistuu?

Äikäs kertoo painaneensa koko kesän 70-tuntisia työviikkoja. Uurastuksen ansiosta hän on saanut kasattua taloudellista puskuria mahdollista toista aaltoa varten.

Hän ei kuitenkaan pelkää, että työt loppuvat. Työttömyys ei yksinkertaisesti kuulu Äikäksen sanavarastoon.

– Ja tukien varaan en aio turvautua.

Oveen koputus päättää haastattelun. Sentti pitäisi kaventaa mekosta, ei enempää. Muuten ei mahdu päälle, asiakas sanoo.

Anne Äikäs ottaa taas yhden työn vastaan, tilauskirja jatkaa täyttymistään.

Millaista on yrittäminen korona-Suomessa? Mitä vinkkejä antaisit yrittäjille? Voit keskustella aiheesta torstaihin 20.8. kello 23.00 saakka!

Lue lisää:

Yrittäjägallup: Yrittäjät pelkäävät uutta korona-aaltoa, mutta usko selviämiseen kohentunut – etätyöt yleistyvät jatkossa ja työelämä näyttää muuttuneen pysyvästi

Suosittelemme sinulle