Hyppää sisältöön

Miina, 7, voisi pian olla tositoimissa Helsinki-Vantaalla: Katso videolta, miten herkkäkuonoinen "koronakoira" tunnistaa positiivisen näytteen väärien joukosta

Koronakoiratutkimus ei ole toistaiseksi kiinnostanut rahoittajia.

Koronakoirista toivotaan apua epidemian leviämisen estämisessä
Koronakoirista toivotaan apua epidemian leviämisen estämisessä
Miika Koskela,
Ari Tuhkanen

Vantaalaisen purkukoulun liikuntasalissa labradorinnoutaja Miina, 7, työntää kuonoaan purkista toiseen. Yhteen on kätketty koronapositiivisen ihmisen vaate- tai ihopyyhintänäyte, ja Miinan tehtävä on löytää se.

Kun Miina merkkaa oikean purkin, kouluttaja klikkaa naksutinta. Se tarkoittaa koiralle lupausta herkkupalkkiosta.

Suomen hajuerotteluyhdistyksen ja Helsingin yliopiston suorittamissa kokeissa koirat tunnistavat koronan laboratoriotestejä tarkemmin. Ne tekevät työn myös nopeammin ja edullisemmin kuin laboratoriot.

Miina ja muut koronakoirat harjoittelevat purkkiradalla Vantaalla. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Miina ja monet muut labradorinnoutajat, bordercolliet, saksanpaimenkoirat ja sekarotuiset karvakaverit halutaan pikaisesti hommiin Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Siellä ne voisivat skannata koronatartuntaa kantavia ihmisiä matkustajien seassa kulkien, tai sitten matkustajista voitaisiin ottaa hajunäytteet koirien myöhempää analyysia varten. Koiran havainnon voi tuplatestata laboratorionäytteellä.

Näin ainakin visioi Suomen hajuerotteluyhdistys Wise Nosen toiminnanjohtaja Susanna Paavilainen.

– Kun matkustajat tulevat lentokoneesta ulos, koira voisi odottaa putken päässä haistelemassa. Jos se merkkaa jonkun, matkustajalle annettaisiin lappu käteen ja hänet ohjattaisiin laboratoriotestiin.

Paavilaisen mukaan koira elää nenän kautta ja analysoi maailmaa haistellen. Ihmisten skannaaminen ei siksi ole koiralle raskasta ja työtä voi tehdä vaikka kolmen tunnin pätkissä.

Kaikki koirat eivät kuitenkaan sovellu kenttätyöhön ihmisten pariin. Niitä voi kouluttaa löytämään koronan hajun ihopyyhintänäytteestä purkkiradalla.

– Lentokoneen matkustamohenkilökunta voisi jakaa sideharsoja, joilla ihmiset pyyhkäisevät ihoansa. Jos näytteet koodataan istumapaikan mukaan, koiran merkkaaman näytteen omistajat on helppo myöhemmin jäljittää, Paavilainen suunnittelee.

Paavilainen toivoo, että koirat pääsisivät harjoittelemaan lentokentälle jo ensi viikolla.

Hajuerottelukoirat tunnistavat tutkijoiden mukaan koronan paremmin kuin laboratoriotestit. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Kiinnostusta on, rahaa ei

Koirien osaaminen on herättänyt kiinnostusta ympäri maailman.

– MM-rallitapahtuma Tartossa haluaisi koirat töihin syyskuussa. Meksikosta, Hondurasista, Arabiemiraateilta, Ranskasta, Saksasta, Namibiasta, Chilestä, Australiasta – siis ihan joka paikasta on tullut kyselyitä, Paavilainen luettelee.

Toiminnan kehittämisessä ja osaamisen viennissä on kuitenkin yksi iso hidaste.

– En tiedä, kehtaako tätä sanoa, mutta meillähän ei ole minkäännäköistä rahoitusta koirien kouluttamiseen. Me maksetaan tämä itse ja tehdään koulutusta omalla vapaa-ajalla, Paavilainen kertoo.

Koiratutkimusta Helsingin yliopistolla vetävä Anna Hielm-Björkman mukaan rahaa on haettu pääministerin, sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön erityisavustajilta toistaiseksi tuloksetta.

Koronan hajun oppiminen vie pätevältä koiralta vain muutaman minuutin. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Koronakoiraryhmä on hakenut myös lukuisia tutkimusapurahoja, mutta rahaa ei ole herunut, koska "koronakoiranouhau" ei täytä suomalaista vientiteollisuutta tukevan teknisen innovaation kriteereitä.

– Meillä on nyt koirat, tilat, ihmisiltä kerättyjä näytteitä sekä kouluttajat lähtökuopissa, ja määräraha olisi toivelistalla numero yksi. Tutkijat ovat riittävän hulluja tekemään töitä palkatta, mutta koirakoita on vaikea saada innostumaan ilmaiseksi hommiin.

Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala on luvannut koirille ja ohjaajille palkan, kun nämä ovat lentokentällä töissä. Koulutuksen ajan palkka vielä puuttuu, mutta isoista summista ei puhuta. Viidentoista koiran kouluttamiseen riittäisi Hielm-Björkmanin mukaan periaatteessa viisi kouluttajaa muutaman viikon ajaksi.

– Sitten kun meillä on valmis koira-armeija, joka tunnistaa koronaa joko päältä päin haistellen tai laboratoriossa, niin eihän kukaan voi olla ostamatta sitä palvelua. Mutta jos joku taikoisi rahaa nyt, saataisiin koulutus nopeasti tehtyä ja koirat äkkiä tositoimiin, koiratutkimusta vetävä Hielm-Björkman sanoo.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 15. elokuuta kello 23:een asti.

Jutun otsikkoa muutettu klo 18.49: on tositoimissa muutettu muotoon voisi olla.

Lue myös:

Kössi-koira tunnistaa koronan jopa laboratoriotestejä paremmin, ja se kiinnostaa maailmalla – suomalaisen tutkimusryhmän vetäjä: "Arabiemiraatit haluaisi yksityisen koira-armeijan"

Koira haistaa koronaviruksen – suomalaistutkimus selvittää, saataisiinko kuonot käyttöön vaikka vanhainkodissa

Kössi haistelee nakkipalkalla syöpiä – "Koiran kyky haistaa syöpä on käytännössä sata prosenttia"

Suosittelemme sinulle