Lahden, Kärkölän ja Iitin sotepalvelut muuttuvat radikaalisti muutaman vuoden sisällä, kun Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja sotejätti Mehiläisen yhteisyritys ottaa palvelut hoidettavakseen. Yhteisyhtiö päätettiin perustaa viime perjantaina.
Mehiläinen ei ole tähän asti julkisesti avannut tarjoustaan, jolla se voitti kilpailutuksen Päijät-Hämeen sotepalveluista. Kun hankintapäätös on nyt tehty, suostui toimialajohtaja Markku Näreneva avaamaan tarjouksen yksityiskohtia. Tarjous on ollut julkisesti nähtävillä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän päätöksentekoasiakirjoissa kesäkuun lopusta lähtien.
Mullistuvatko 131 000 asukkaan palvelut heti vuoden vaihteessa?
– Eivät missään nimessä. Olemme vaiheistaneet tämän kahdelle vuodelle. Ensi keväänä koulutamme ja valmennamme ja otamme asteittain digipalveluita käyttöön, sanoo Näreneva.
Jo tämän syksyn aikana yhteisyritys valitsee johtohenkilöt, päättää nimestä, brändistä ja visuaalisesta ilmeestä.
Suurin muutos palveluissa on se, että nykyiset lähiklinikat lakkaavat ja terveysasemat muuttuvat moniammatilliseksi sotekeskuksiksi. Resurssit taataan tarjoamalla asukkaille laajoja digipalveluita. Asukkaat voivat hoitaa terveysasioitaan yhteisyrityksen sovelluksella tai selaimen kautta.
– Digipalvelut vapauttavat perinteiseen vastaanottotyöhön väkeä. Perusterveydenhuollossa potilaita pystytään hoitamaan paljon sähköisesti. Toimiala on pankki- ja kauppapalveluita noin kymmenen vuotta jäljessä, mutta tässä päästään ottamaan digiloikkaa julkisen puolen kanssa, sanoo Markku Näreneva.
Sotekeskukset kokoavat monet palvelut yhteen. Avosairaanhoidon lisäksi sotekeskuksiin tulee mielenterveys- ja päihdepalveluita, fysioterapiaa, avokuntoutusta, suun terveydenhuolto sekä sosiaaliohjausta ja neuvontaa.
Kaiken tavoitteena on hoitaa päijäthämäläisiä niin hyvin, että pidemmällä tähtäimellä väestön terveys kohenee. Yhtiön kannattavuus tulee siitä, että terveet asukkaat eivät tarvitsisi paljon raskaita hoitoja.
Mehiläinen tiesi jo kilpailutuksen aikana, mitä kaikki saa maksaa. Kustannukset eivät saa karata. Toisaalta sopimus on pitkäaikainen, joka kannustaa panostamaan laatuun.
– Kun panostamme siihen, että väestö on terve, voi hyvin ja käyttää palveluja vähän, pysyy toimintakin kannattavana.
Kuntayhtymän ja Mehiläisen välisessä sopimuksessa on kirjattu tarkasti, mitä seuraa, jos potilaita alihoidetaan tai jätetään hoitamatta.
Sopimuksella on estetty myös se, että yhteisyritys lähettäisi potilaita "varmuuden vuoksi" kalliiseen erikoissairaanhoitoon tutkittavaksi. Tavoitteena on vähentää siis erikoissairaanhoidon ja päivystyksen turhia käyntejä.
– Kun yhteisyritys menestyy, kaikki voittavat.
Mehiläisen ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sopimus kestää vuoteen 2030 saakka ja senkin jälkeen on mahdollisuus jatkaa kahdesti viiden vuoden sopimuksella. Sen vuosihinta on alkuvaiheessa reilut 36 miljoonaa euroa.
Voit keskustella aiheesta lauantaihin klo 23:een saakka.
Lue myös:
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen sote-yhteisyritys perustetaan