Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ryntäys maskikaupoille alkamassa: tehtaat takovat maskeja putki punaisena, kangasmaskit lähes loppuneet

Kertakäyttömaskeja pitäisi ainakin tällä hetkellä olla tarjolla kaupoissa ja apteekeissa. Pienempiä kokoja nuorille tai lapsille ei juuri ole.

Nainen kävelee ihmisvilinässä kohti kameraa kädessään vaalenpunainen Muumi-kestokassi. Kassin kuvassa Pikku-Myy on vedessä kellumassa ja hänestä näkyy vain varpaat ja pää. Naisella on kasvoillaan suun ja nenän peittävä valkoinen hengityssuojain.
Kuvituskuva Pasilan rautatieasemalta. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Elina Jämsén
Avaa Yle-sovelluksessa

Maskitehtaassa Espoossa yritetään pysyä kysynnän perässä, mutta vaikeaa se on.

Tarkkoja tuotantomääriä tehtaalta ei kerrota, mutta aiemmin kerroimme, että Lifa Air yrittää lisätä kapasiteettiaan niin, että syyskuun lopussa tehdas suoltaisi kaksi miljoonaa maskia päivässä.

– Tehtaalla valmistetaan putki punaisena maskeja, kertoo Lifa Air Oy:n toimitusjohtaja Johan Brandt.

Tämä on aika hurjaa, sanoo toimitusjohtaja.

– Maskisuositus tulee räjäyttämään potin. Hyvin nopeaan tuotannon moninkertaistamiseen ei ihan lyhyessä ajassa pystytä, vaan siihen menee hetki aikaa.

Brandt sanoo, että tuotantoa voidaan lisätä, mutta yrityksen täytyy miettiä, miten paljon tuotantoa voi lisätä ja millä rahalla.

– Tuotantokapasiteettia ei pistetä pystyyn kuin pop up -myymälöitä, Brandt toteaa.

THL antoi kasvomaskisuosituksensa tänään. Suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on todettu tartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Maskeja suositellaan joukkoliikenteessä, meno- ja paluumatkalla koronatesteihin sekä riskialueilta palatessa ja karanteeniaikana, jos liikkumiseen on välttämätön syy.

"Emme me voi vain kääntää vivusta, että pienempiä maskeja alkaisi tulla"

Lifa Airin tehdas takoo tällä hetkellä yhdenkokoisia kertakäyttöisiä suu-nenäsuojia.

THL:n maskisuosituksessa todetaan, että maskin käyttö ohjeiden mukaan onnistuu 15-vuotiaista ylöspäin. THL katsoo, ettei kasvomaski sovellu sitä nuoremmille.

Hengityssuojaimia on Brandtin mukaan myös pienemmässä koossa, mutta ne ovat niin tiiviitä, että niiden käyttäminen on raskaampaa.

Brandtin mukaan kertakäyttömaskien olisi hyvä olla kooltaan pienempiä, jos niitä käyttävät pienipäiset ja nuoret. Kasvomaskien virittely pienemmiksi ei ole suotavaa.

– Maskeihin ei saisi koskea, koska se on epähygieenistä.

Tehtaalla ei ole olemassa valmiina mitään pienempää muottia, jolla napakampia maskeja saataisiin tuotantoon.

– Teoriassa se on mahdollista, mutta se edellyttäisi tuotantolinjoihin muutoksia. Ei se ole niin, että meillä vain väännettäisiin vivusta ja sitten alkaa tulla pienempää mallia, toimitusjohtaja kuvailee.

Pienemmät koot pitäisi suunnitella, tehdä prototyyppejä, testata huolellisesti ja miettiä, minkä ikäiset niitä voisi käyttää. Tähän menisi toimitusjohtajan mukaan viikkoja.

Tehtaalla odotetaan kysynnän kasvua pienemmän kokoisille maskeille: varmuuden vuoksi niitä ei aleta tekemään.

Johtajan mukaan kaikki tavallisen kokoisetkin maskit viedään nyt käsistä, joten kysynnän luomiseen ei ole tarvetta.

Kasvomaskitehtaan tuotantotiloja.
Kasvomaskeja pusketaan pian kaksi miljoonaa päivässä Lifa Airin tehtaalla Espoossa. Tuotantoa pyritään lisäämään automatisaatiolla ja uusilla työntekijöillä. Kuva: Matti Myller / Yle

Finlayson olisi valmis toimittamaan maskeja busseihin ja kouluihin

Finlaysonin kangasmaskit loppuivat jo keväällä. Kesällä kysyntää ei valmistajan mukaan juuri ole ollut, joten niitä ei myöskään ommeltu.

Finlaysonin myyntijohtaja Mikko Koponen lupaa, että kangasmaskeja saadaan kauppoihin vielä tällä viikolla ja ensi viikon alussa.

Finlayson valmistaa myös kertakäyttömaskeja, ja nyt myyntiin on tulossa kuosilla koristeltu maski.

Koponen sanoo, että yhtiö olisi valmis toimittamaan kertakäyttömaskeja esimerkiksi jaettavaksi julkisiin liikennevälineisiin, kuten HSL:n kulkuvälineisiin, kouluihin tai terveyskeskuksiin, jos tarvetta on ja jos kaupunki tai valtio lähtisivät mukaan kustannuksiin.

– Me olemme käyneet alustavia keskusteluja asiasta esimerkiksi kaupunkien kanssa, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, Koponen sanoo.

Tosin kangasmaskien kysyntä yllätti Finlaysonin. Parhaillaan se yrittää Viron ja Latvian tehtaiden lisäksi saada lisättyä kapasiteettia Turkista. Kertakäyttömaskit tulevat Kiinasta.

Finlaysonin kertakäyttö- ja kangasmaskit ovat yhtä ja samaa kokoa. Vekillistä kangasmaskia voi sovitella pienempiinkin päihin, mutta kuminauhoja joutuisi solmimaan ja säätämään.

Finlaysonilla ollaan valmiita suunnittelemaan myös lapsille ja nuorille sopivia maskeja, jos kysyntää ilmenee.

S-ryhmä: Maskit menevät kuumille kiville isojen kaupunkien liepeillä

S-ryhmästä kerrotaan, että suu-nenäsuojainten menekki on ollut valtavaa erityisesti Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Turussa. Maskeja on toimitettu kuitenkin joka puolelle Suomea.

– Kaikkiin Suomen Prismoihin, S-marketteihin ja jopa pienimpiin huoltamoihin on toimitettu lisää kertakäyttömaskeja ja ensi viikolla tulee lisää, kertoo valikoimajohtaja Janne Paananen S-ryhmästä.

Myynnissä on sekä kotimaisia että kiinalaisia maskeja.

Kangasmaskeja ja henkilösuojaimia on tulossa myös myyntiin, mutta niiden toimituksessa on ollut vaikeuksia.

– Valmistajat eivät ole pystyneet vastaamaan pari viikkoa sitten alkaneeseen kysyntäpiikkiin, Paananen toteaa.

– Kysyntä olisi ollut paljon isompi kuin me olemme pystyneet toimittamaan myyntiin, hän sanoo.

S-ryhmälle kangasmaskeja toimittavat muun muassa Finlayson ja Globe Hope.

Kesko: Kansalaismaskien kysyntä kymmenkertaistunut

K-ryhmän kaupoissa kertakäyttömaskien menekki kymmenkertaistui viime viikolla.

Hetkittäin maskit ovat loppuneet ja voivat loppua, mutta K-ryhmästä vakuutetaan, että niitä saadaan nopeasti lisää.

Kangasmaskeja on K-ruokakaupoissa myynnissä, mutta pienempiä kokoja ei ole myynnissä ainakaan tällä hetkellä.

K-ryhmän omaa, yhden koon Nesu-kansalaismaskia tahkotaan Hangon tehtaalla. Jos kysyntää pienemmille kertakäyttö- tai kangasmaskeille tulee, ketju on valmis niitä hankkimaan.

– Me seuraamme viranomaisten suosituksia, ja kuluttajien tarpeita hyvin tiivisti, tavarakaupan johtaja Harri Hovi sanoo.

– Koska meillä on myös suomalaista tuotantoa, niin reagointiaika on lyhyempi kuin se, jos joutuisimme tuomaan tuotteen jostain kaukaa, hän sanoo.

Yliopiston apteekki: Maailmanlaajuista maskipulaa ei nyt ole

Yliopiston Apteekeista saa kertakäyttöisiä Kiinassa valmistettuja maskeja tällä hetkellä kaikista myymälöistä ja verkkokaupasta.

Kysyntäpiikkien aikana hyllyt voivat hetkittäin olla tyhjinä.

– Viime kuukausina maskien saatavuus on parantunut. Tällä hetkellä viime kevään kaltaista maailmanlaajuista maskipulaa ei ole, sanoo Yliopiston Apteekki -ketjun farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas.

Myynnissä olevat kertakäyttömaskit sopivat hänen mukaansa myös pienempiin päihin, jos esimerkiksi nuoret tai lapset haluavat käyttää maskia.

Tosin silloin maskia pitää säätää sopivaksi, esimerkiksi kuminauhoja tai nauhoja pitää näprätä solmimalla pienemmiksi.

– Kyllä kouluikäinen pystyy kertakäyttöistä suojaa käyttämään, Vuorikallas sanoo.

– Tärkeintä on, että se istuu hyvin eli peittää nenän ja suun ja että sen saa pysymään korvien takana.

Kangasmaskit ovat apteekeista loppuneet ja niiden saamisessa hyllyille saattaa mennä muutama viikko. Kangasmaskeissa ei myöskään ole eri kokoja, mutta niitäkin voi säätää pienemmiksi.

Mutta kuinka tehokas kertakäyttö- tai kangasmaski on, jos se on liian iso ja sitä joutuu säätämään omaan päähän sopivaksi?

– Maskit eivät ole hengityssuojaimia, ja ne eivät ole yhtä tiiviitä. Maski on yksi lisä suojautumiseen yhdessä etäisyyksien ja hygienian lisäksi, Vuorikallas muistuttaa.

Yliopiston Apteekki seuraa maskisuosituksia ja pyrkii tuomaan valikoimaansa pienempiä kokoja, mikäli maskisuositus alkaa koskea myös pienempiä lapsia.

Millaisia ajatuksia kasvomaskisuositus herättää? Oletko hankkinut jo kasvomaskeja? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 15.8. kello 23:een saakka.

Päivitetty 13.8. klo 18.10: Pääkuva vaihdettu.

Lue myös:

Maskisuositus tuli voimaan: pääkaupunkiseudulla valmistellaan jo maskien jakamista vähävaraisille, HSL ei aio valvoa käyttöä joukkoliikenteessä

Maskisuositus annettiin lähes koko maahan – ei koske lapsia tai niitä, joilla terveydelliset syyt haittaavat maskin käyttöä

Hallitus puoltaa THL:n maskisuositusta julkiseen liikenteeseen, suositus etätöistä palautetaan alueellisesti, riskimaille tulossa liikennevalomalli

Miten matkustan maskin kanssa? Kankainen vai kertakäyttöinen? Keräsimme vastaukset monia mietityttäneisiin maskikysymyksiin

Suosittelemme