Hyppää sisältöön

Maskisuositus annettiin lähes koko maahan – ei koske lapsia tai niitä, joilla terveydelliset syyt haittaavat maskin käyttöä

THL kehottaa keskustelemaan lääkärin kanssa, jos maskin käytöstä aiheutuu terveydellistä haittaa.

Matkustaja kentällä, Helsinki-Vantaan lentoasema, 11.8.2020.
Maskia suositetaan käytettäväksi esimerkiksi matkalla koronatesteihin. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Johannes Blom

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen maskisuositus annettiin tänään torstaina.

Maskisuositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on todettu tartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Ainoat sairaanhoitopiirit, joiden alueella maskisuositusta ei ole annettu, ovat Pohjois-Karjala, Itä-Savo ja Etelä- ja Keski-Pohjanmaa.

Sairaanhoitopiirit joissa on ollut tartuntoja viimeisen kahden viikon aikana
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suosituksen sisältö löytyy kokonaisuudessaan THL:n verkkosivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Maskeja suositellaan joukkoliikenteessä, meno- ja paluumatkalla koronatesteihin sekä riskialueilta palatessa ja karanteeniaikana, jos liikkumiseen on välttämätön syy.

Suositus ei koske työpaikkoja, sillä niistä vastaa Työterveyslaitos. Suosituksen ulkopuolelle jäävät julkiset tilat, joissa etäisyyden pitäminen on mahdollista. Samoin myös vakiintuneet yhteisöt, kuten harrastusryhmät, päiväkodit ja koulut.

THL:n mukaan maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa hengittämistä kohtuuttomasti tai, jos käytön välttämiseen on muita terveydellisiä syitä. THL kehottaa keskustelemaan aiheesta lääkärin kanssa.

Myöskään alle 15-vuotiaille lapsille maskin käyttöä ei suositella.

Maskin käyttö vaatii huolellisuutta. Suosituksessa kehotetaan huolehtimaan maskin oikeaoppisesta käytöstä ja desinfoimaan kädet aina, jos maskiin joutuu koskemaan.

Annetussa suosituksessa maskin tehoa ei ole määritelty. Ohjeistuksen mukaan hengityksensuojaimet ja kirurgiset suu-nenäsuojaimet on tarkoitettu ensisijaisesti terveydenhuollon henkilöstölle.

Maskia ei saa käyttää kuin kerran. Jos maski likaantuu tai kostuu, se on vaihdettava uuteen. Päivän ajaksi on siis syytä ottaa mukaan riittävän monta kasvomaskia.

Valtiovarainministeriö suosittelee kuntia turvaamaan maskit kaikista vähävaraisimmille

Maskit tulee pääasiassa hankkia itse, mutta valtiovarainministeriö suosittelee, että kunnissa kangasmaskeja jaetaan ilmaiseksi kaikista haavoittuvimmassa asemassa oleville.

Kunnat voivat omassa toimintaympäristössään suunnitella keinot ja tavat kangasmaskien jakamiseen.

Ilmaiseksi jaetuista maskeista tullut kustannukset hyvitetään kunnille täysmääräisesti.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 13.8. kello 14.43.

Lue myös:

Miten matkustan maskin kanssa? Kankainen vai kertakäyttöinen? Keräsimme vastaukset monia mietityttäneisiin maskikysymyksiin

Suosittelemme sinulle