Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Miika Juntunen syyttää nettikirjoittelua, seuran taustayhdistystä ja kakkosvalmentajaa shokkipotkuistaan: "Sieltä lähtivät sitten puukot lentämään selkään"

Miika Juntunen ehti valmentaa Kokkolan Pallo-Veikkoja vain kymmenen päivää. KPV:n Juniorit ry:n puheenjohtaja Jouko Vierimaa kiistää Juntusen taustayhdistystä kohtaan esittämät syytökset.

Miika Juntunen
Miika Juntusen pesti KPV:ssa päättyi yllättäen vain kymmenen päivän jälkeen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Henri Pitkänen,
Joonas Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni hieraisi silmiään, kun Miika Juntunen palkattiin KPV:n päävalmentajaksi 10 päivää sitten viime viikon maanantaina. Sama reaktio oli monella edessä tänään, kun Juntusen hämmentävän lyhyeksi jäänyt pesti Kokkolassa yllättäen päättyi.

Suomalaisen jalkapallon väriläiskä ja taattu lausuntoautomaatti ehti valmentaa joukkuetta kahdessa ottelussa ja vetää neljät harjoitukset. Ensimmäisen pelin Jani Uotisen potkujen jälkeen KPV voitti 4–0, mutta numerot kääntyivät sunnuntaina toisinpäin Jaroa vastaan.

Joukkueen manageri ja päärahoittaja Matti Laitinen päätyi Juntusen sopimuksen purkamiseen, sillä ulkoiset paineet olivat käyneet liian koviksi. Juntunen ei kanna kaunaa Laitiselle, päinvastoin.

– Matti on upea ihminen ja johtaja, ja yhteisymmärryksessä katsoimme, että tämä on paras ratkaisu. Hän myönsi avoimesti, ettei hän kestänyt painetta, ja tämä kaatui yksinkertaisesti tähän mediaryöppyyn. Hän ei tiennyt, että olen näin suuri mediapersoona. Halasimme, kun lähdin, ja hän teki rohkean päätöksen, Juntunen kertoo.

– Olen ihan positiivisella mielellä. Kokkola on mahtava kaupunki, ja siellä on upea kotiyleisö. Kiitos faneille tuesta, ja kertoohan se jotain, että kasvoillani varustetut fanipaidat myytiin loppuun kahdessa tunnissa ja stadion oli täynnä Jaroa vastaan.

KPV fanit 03112018
Miika Juntunen kehuu KPV:n faneja ja kotiyleisö Kokkolassa. Arkistokuva. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Mediaryöpyllä Juntunen viittaa erityisesti tiistain kohuun, joka nousi, kun keskustelufoorumilla vihjailtiin KPV:n harjoitusten rasistisesta sävystä. Helsingin Sanomille Juntunen avasi harjoitusten sisältöä, ja KPV otti väitteisiin kantaa myös omilla verkkosivuillaan.

– Kestän kyllä median paineen, ja jokainen saa olla mitä mieltä hyvänsä minusta ja toiminnastani, mutta valheita en hyväksy. Olen viimeinen ihminen Suomessa, jota voi sanoa rasistiksi. Olen antanut monelle Afrikasta hankkimalleni pelaajalle elämän Suomessa, ja minulla on Oulussa nigerialainen junioripäällikkö.

– Tuollainen rummutus on ala-arvoista, kun minun pitää mediasta kysyä, minkälaisia treenejä saan vetää. Eihän tässä ole mitään järkeä, vaikka jälkikäteen pyydelläänkin anteeksi. Pelaajat lukevat kaiken ja sukat pyörivät jaloissa, Juntunen pyörittelee.

Tiistaina nähtiin myös pelaajauutinen, kun puolustaja Juri Kinnunen halusi purkaa sopimuksensa ja palata TPS:n riveihin Turkuun. Väitettä siitä, että KPV:n pelaajat olisivat olleet laajemmaltikin pakenemassa, Juntunen ei tunnista.

– Ei kukaan ole millään joukkopaolla uhkaillut. Kinnunen meni Tepsiin, ja hän kävi joukkueelle siitä ilmoittamassa. Juttelin hänen kanssaan kahden kesken, ja hän ilmoitti syykseen henkilökohtaiset ongelmat. Ilmeisesti hän halusi palata liigaan, kun meni TPS:n riveihin.

Eriävät näkemykset ry:n ja oy:n yhteiselosta

Nettikeskustelujen ja mediapaineen lisäksi Juntunen nostaa esiin, että KPV:n ongelmana on Palloliiton käytäntö, jossa sarjapaikan lisenssiä hallinnoi aina ry, mutta operatiivista toimintaa pyörittää osakeyhtiö.

Kokkolassa kaikki eivät tiettävästi katsoneet kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta tuomion saaneen Juntusen palkkaamista hyvällä.

– (KPV:n Juniorit) ry vääntää, uhkailee ja painostaa taustalla, ja Matti on kahden tulen välissä. Se on iso ongelma, ja fiksut seurat hoitavat niin, että se on sama. Muuten se ei toimi. Amatöörit katsovat siellä ry:ssä, mikä on kivaa ja mukavaa, mutta eivät laita euroakaan toimintaan. Matti on ammattimies ja katsoo liiketaloudelliselta pohjalta. Ei sellainen toimi, että rahoittajaa kiristetään, Juntunen paaluttaa.

KPV:n Juniorit ry:n puheenjohtaja Jouko Vierimaa kiistää, että ry:n puolelta olisi puututtu osakeyhtiön toimintaan. Hänen mukaansa yhteistyö KPV:n Juniorit ry:n ja edustusjoukkuetta hallinoivan KPV Yhtiöt Oy:n välillä on toiminut Kokkolassa hyvin.

– Juniorit ry:llä ja KPV:n osakeyhtiöllä on sopimus, jota tarkastellaan vuosittain syksyllä. Juniorit ry kunnioittaa sitä sopimusta, eikä missään vaiheessa ole keskusteltu mistään sopimuksen katkaisemisesta, eikä millään muotoa ole neuvottu Mattia (manageri Laitinen) omissa ratkaisuissaan edustusjoukkueen pyörittämisessä.

KPV 2019
KPV pelasi Veikkausliigassa edellisen kerran kaudella 2019. Kuva: Emil Hansson / AOP

Vierimaa tyrmää myös Juntusen väitteet uhkailusta ja painostamisesta.

– Niissä ei ole perää. Sen voin sanoa, että Junioreiden porukoissa meillä on parikymmentä joukkuetta ja niissä on satoja henkilöitä mukana. Yksittäisiä mielipiteitä voi olla mitä vaan, mutta KPV:n Juniorit ry:n hallituksessa ei ole mistään tällaisesta puhuttu mihin Juntunen viittaa, eikä ole ollut edes minkäänlaisessa keskustelussa eikä asialistoilla.

Taustaorganisaatioiden yhteiselon lisäksi myös henkilökemioissa oli Juntusen mukaan ongelmia. Hän sanoo, ettei saanut tukea päävalmentajavastuuseen nyt nostetulta Niko Kalliokoskelta.

– Kymmenen päivän aikana selkäni takana tapahtui ikäviä asioita, joista en tiennyt. Valmennustiimissäni yksi henkilö löi minulle puukon selkään, ja hän on nyt siellä valmentamassa. Oikea käteni (Kalliokoski) lähti Eerikkilään valmentajakoulutukseen, eikä hän ollut ensimmäisessä pelissä mukana. En tiennyt alussa edes kaikkien pelaajien nimiä tietenkään, ja hän tuli takaisin vasta juuri ennen Jaro-peliä.

– Kun hän tuli takaisin, Jaro-pelin jälkeen tiistaina hän oli koonnut ry-ihmisen kanssa palaverin muutaman pelaajan kanssa. Sieltä lähtivät sitten puukot lentämään liikkeelle. Minua varoitettiin etukäteen yhdestä henkilöstä sekä muutamasta pelaajasta, ja näinhän tässä kävi sitten, Juntunen valittelee.

Yle Urheilu ei tavoittanut Kalliokoskea kommentoimaan väitteitä.

Valmentaminen kiinnostaa

Pelillisesti Juntunen näkee, ettei hänellä ollut mitään mahdollisuuksia puolessatoista viikossa vaikuttaa joukkueen pelaamiseen. Hän linjasi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa, että hänen jalkapallofilosofiansa ei perustu pallonhallintaan, vaan hän on barcelonalaisen tyylin sijaan Liverpool-valmentaja Jürgen Kloppin ajatusmallin mukaisen nopean, suoraviivaisen ja aggressiivisen prässipelin ystävä.

– Olenhan minä aika kova jätkä, kun kymmenessä päivässä tein kolmen kuukauden hommat. Sanoin alussa, etten ole Houdini, mutta joka ymmärtää futista miettiköön, että missä ne syyt sitten olivat. Voiko tuollaisessa ajassa muuttaa pelitapaa ja -systeemiä, kun pelaajat ovat hakanneet puoli vuotta toisella systeemillä?

– Nostin joukkueen suosta henkisesti, ja nythän pojat ovat iloisia, koska heidän on helppo jatkaa tästä. Ratkaisut on tehty, onnea ja menestystä vaan. Minä olen oman työni tehnyt, ja toivottavasti he nousevat liigaan, Juntunen toteaa.

55-vuotias Juntunen palasi otsikoihin ryminällä kahden ja puolen vuoden hiljaiselon jälkeen, ja hän myöntää, että median kiinnostus häntä kohtaan vielä vuosienkin jälkeen yllätti hieman. Toisaalta häntä ihmetyttää, eikö suomalaisesta jalkapallosta ole mitään muuta kirjoitettavaa.

– Onhan tämä köyhää, kun minusta kirjoitetaan viikossa enemmän kuin Donald Trumpista. Onko täällä Veikkausliigaa enää olemassakaan? Ykkösestä on puhuttu puolitoista viikkoa enemmän kuin liigasta.

– Edellisten tapahtumien jälkeen vedin kaksi ja puoli vuotta happea, ja valmentaminen kiinnostaa kyllä. Olen valmis seuraaviin koitoksiin, ja katsotaan, kenellä on pokeria pyytää apua. Jos Suomen rajat eivät riitä, menen ulkomaille.

Matti Laitinen ei halunnut kommentoida Yle Urheilulle Juntusen potkuja.

Lue myös:

Ulkopuolinen paine yllätti kokkolalaiset – Miika Juntunen jättää KPV:n vain reilun viikon pestin jälkeen: "Paineet kasvoivat liian suuriksi"

KPV:n aamutreeneistä nousi kohu – nyt seura oikoo huhuja rasistiseksi väitetystä harjoituksesta

Pohjalaisjoukkueet ottivat mittaa toisistaan jalkapallon Ykkösessä

Suosittelemme