Hyppää sisältöön

Israel ja Arabiemiraatit solmivat diplomaattisuhteet – sopimus hälventää konfliktin uhkaa Länsirannalla

Diplomaattisopimus tehtiin Yhdysvaltain välityksellä, mikä nostaa presidentti Trumpin mainetta.

Benjamin Netanjahu
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu Länsirannalla vuoden 2019 syksyllä. Kuva: Menahem Kahana / EPA
Yrjö Kokkonen

Israel ja Arabiemiraatit ovat solmineet diplomaattisuhteet. Arabiemiraateista tulee näin ensimmäinen Persianlahden maa ja vasta kolmas arabimaa, jolla on toimivat diplomaattisuhteet Israelin kanssa.

Sopimuksen yhteydessä maat sopivat, että Israel jäädyttää aikomuksensa ottaa haltuunsa Länsirannan palestiinalaisalueita. Israelin uuden hallituksen ilmoittama suunnitelma oli ehtinyt nostaa konfliktin pelkoa Lähi-idässä.

Jordanian kuningas: Lähi-itää uhkaa heinäkuussa "massiivinen yhteenotto"

Israelin ja Arabiemiraattien välinen sopimus solmittiin Yhdysvaltain välityksellä. Kyseessä on diplomaattinen voitto presidentti Donald Trumpille, joka on jo Twitterissä ehtinyt kehua sopimusta "historialliseksi".

Pitkälliset neuvottelut

Israelilainen Haaretz-lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Aabraham-nimen saanut sopimus vahvistettiin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun, Arabiemiraattien kruununprinssin Mohamed bin Zayedin ja Trumpin yhteisessä puhelinkokouksessa tänään torstaina.

Neuvotteluja on käyty kulissien takana kauan, mutta neuvottelut olivat tiivistyneet viime aikoina.

Maiden edustajat tapaavat lähipäivinä sopiakseen maiden välisistä lennoista ja turismista.

Edellisen kerran Israel on solminut diplomaattisuhteet arabimaan kanssa vuonna 1994, jolloin suhteet solmittiin Jordaniaan. Useimpien arabimaiden ja Israelin väliset suhteet ovat vihamieliset.

Arabiemiraattien diplomaattilähteiden mukaan maa jatkaa laajaa tukeaan palestiinalaishallinnolle. Sopimus mahdollistaa Arabiemiraattien mukaan sen, että Israelin ja palestiinalaisten välinen kahden valtion ratkaisumalli on edelleen mahdollinen.

Jos Israel olisi toteuttanut aikomuksensa ottaa alueita hallintaansa Länsirannalta, kahden valtion malli olisi käynyt mahdottomaksi, sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelema diplomaatti.

Presidentti Trump kertoi toimittajille, että lisää sopimuksia voi olla tulossa, mutta niistä ei voida kertoa tässä vaiheessa.

Palestiinalaishallinnon johtajiin kuuluva Hanan Ashrawi moittii Arabiemiraatteja suhteiden normalisoimisesta Israelin kanssa. Ashrawin mielestä sopimus palkitsee Israelin miehityspolitiikan.

Suosittelemme sinulle