Hyppää sisältöön

Jalassa uunituoreet juoksukengät ja edellisestä mestaruudesta jo 11 vuotta – SM-kulta maistui jälleen Annemari Kiekaralle: "Ajattelin, etten ikinä enää tulisin näihin karkeloihin"

Annemari Kiekara palasi Suomen mestariksi 11 vuoden tauon jälkeen Turun Kalevan kisoissa.

Annemari Kiekara
Kuva: Tomi Hänninen
Nina Vanhatalo,
Petra Manner,
Anu Karttunen

Annemari Kiekara voitti Turun Kalevan kisoissa jo uransa 12:nnen Suomen mestaruuden. Se, mikä tekee tästä 5 000 metrin mestaruudesta erikoisen, oli se, että edellisen kerran Kiekara juhli mestaruutta 11 vuotta sitten.

– Olen voittanut vuonna 1994 Tuusulassa ensimmäisen kerran kympin mestaruuden 17-vuotiaana. Sen jälkeen on ollut paljon vaikeuksia ja ajattelin, etten ikinä enää tulisin näihin karkeloihin. Sen takia tämä tuntuu niin hienolta, Kiekara kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Pudasjärven Urheilijoita edustavan Kiekaran ensimmäisestä mestaruudesta on siis 26 vuotta ja hänen ensimmäisestä 5 000 metrin mestaruudestakin on jo neljännesvuosisata. Tästä huolimatta Kiekara nautti mestarina olosta.

– En tiedä, onko Suomen mestaruus ihan sitä ensimmäistä -94 mestaruutta lukuun ottamatta tuntunut näin hienolta. Tämä on ollut huikea matka. Toisaalta tällaiset ovat niitä hetkiä, jotka muistaa.

43-vuotias Kiekara sai mestaruutensa lisäksi toisenkin tittelin haltuunsa, sillä hänestä tuli kaikkien aikojen vanhin naisten voittaja Kalevan kisoissa. Tätä ennen vanhin naismestari oli vuonna 1947 kuulakultaa voittanut Irja Sarnama.

Kenkien metsästystä koko viikko

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) uusi sääntö juoksukenkien pohjan paksuudesta on aiheuttanut Kiekaralle paljon päänvaivaa. Hän ei halua juosta piikkareilla eikä saanut uuden säännön takia käyttää halumiaan kenkiä, joten Kiekara on tämän viikon ajan metsästänyt uusia juoksukenkiä. Ja kun sellaiset lopulta löytyi, oli lähellä, etteivät ne ehtineet avauskisaan mukaan.

– Sain vinkkiä toiselta juoksijalta, että nämä (juoksukengät) olisivat aika vaimennetut. Ne tulivat tänään postissa ja olivat ensimmäistä kertaa jalassani. Niiden ei pitänyt tulla kuin vasta huomenna, Kiekara naurahti.

– Minua hieman jännitti, sillä olen tottunut juoksemaan niin vaimennetuilla kengillä, että mitä minun jalkani ja takareiteni tykkäävät. Ei ainakaan tuntunut mitään kipua, joten lähden luottavaisena kymppitonnille.

Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen piti kisassa alussa vauhtia, mutta Kiekaran mielestä Peiposen vauhti oli liian nykivää. Niinpä hän siirtyi vauhdin pitäjäksi ja piti paikkansa loppuun asti.

– Lopussa tuntui, että taistelen vain mestaruudesta, ajalla ei ollut niin väliä.

Kiekaran voittoaika oli 16.21,69, joka jäi vain kolmisen sekuntia hänen tämän kauden kärkiajastaan. Toiseksi tulleen Peiposen aika oli 16.33,99 ja pronssia napanneen Janica Rauman 16.44,64.

Lue myös:

Tuplamestaruutta jahtaava Sara Kuivisto olisi halunnut juosta myös 400 metrillä, mutta hävisi vedon valmentajalleen: "Hän pisti porkkanan"

Kävelymestaruudet Kivimälle ja Ojalalle

Annimari Korte kävi magneettikuvissa ja löysi syyn tiistain ongelmille – SE-nainen uskoo 12,8-alkuisen riittävän SM-kultaan: "Se ei riitä itselleni"

Yle Urheilu seurasi hetki hetkeltä: Annemari Kiekaralle Suomen mestaruus 11 vuoden tauon jälkeen

Suosittelemme sinulle