Hyppää sisältöön

Minskin kaduilla kymmeniä tuhansia ihmisiä – EU valmistelemaan Valko-Venäjän johtajille pakotteita

Keskustaan virtaa jatkuvasti mielenosoittajia, mutta myös poliiseja.

Minskiläisen traktoritehtaan MTZ:n työntekijät marssivat ulos osoittamaan mieltään perjantaina. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA
Yrjö Kokkonen,
Sakari Nuuttila

Valko-Venäjällä mielenosoitukset ja lakkoliikehdintä ovat kasvaneet ja laajentuneet perjantain aikana. Twitter-viesteissä näkyy valtavia ihmisjoukkoja, jotka osoittavat mieltään pääkaupungin Minskin keskustassa. Mielenosoituksia ja protesteja on monissa muissakin kaupungeissa eri puolilla Valko-Venäjää.

Mielenosoittajat ovat kokoontuneet Minskissä hallitusrakennuksen eteen. He vaativat, että maan presidentinvaalien tulos mitätöidään.

Presidentti Aljaksandr Lukašenkan vilpillisenä pidettyä vaalivoittoa vastustamaan on liittynyt muun muassa tuhansia kypäräpäisiä tehdastyöläisiä, jotka ovat osallistuneet protesteihin ulosmarsseilla. Myös esimerkiksi Minskin metron työntekijöitä on kaduilla virka-asuissaan.

Valko-Venäjän oppositioehdokas Svjatlana Tsihanouskaja pakeni Liettuaan heti vaalien jälkeen. Hän on kehottanut opposition kannattajia rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Noin 6 700 ihmistä on BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan pidätetty sunnuntain jälkeen alkaneissa mielenosoituksissa. Tuhansia heistä on jo vapautettu, ja näiden pidätettyjen kertomukset järjestelmällisestä kidutuksesta pidätyskeskuksissa ovat lisänneet raivoa hallintoa kohtaan.

Ihmisten kiduttamisen vahvistaa myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International (siirryt toiseen palveluun). Järjestön Suomen-osasto on vedonnut ulkoministeri Pekka Haavistoon (vihr.), että asiaan puututtaisiin EU-tasolla.

Twitter-viesteissä nähdään myös, kuinka Minskiin on tullut lisää poliisivoimia. Toistaiseksi tietoon ei kuitenkaan ole tullut mainittavia yhteenottoja mielenosoittajien ja virkavallan välillä.

EU alkaa valmistella henkilöpakotteita

EU on asettamassa pakotteita Valko-Venäjän mielenosoitusten tukahduttamisesta vastuussa oleville ihmisille.

Ulkoministerit ovat sopineet laativansa nimilistan pakotteiden kohteista. Ministerit neuvottelivat perjantaina illansuussa videokonferenssissa Valko-Venäjän tilanteesta ja mahdollisista sanktioista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että listalle voisi määrätä esimerkiksi poliisijohtoa, jotka ovat vastuussa väkivallasta ja jopa kuolemantuottamuksista. Pakotteet olisivat käytännössä matkustusrajoituksia ja ulkomaisten varojen jäädytyksiä.

Ulkoministeri Haaviston mukaan henkilöpakotteet voivat olla yllättävän voimakkaita keinoja puuttua tapahtumiin. EU:n tavoitteena on saada sisäinen keskustelu käyntiin Valko-Venäjän johdon ja opposition kanssa maan tulevaisuudesta.

Kokouksen koolle kutsunut EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell oli vaatinut Valko-Venäjälle "merkittävää poliittista muutosta".

Samoilla linjoilla on myös Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, joka peräänkuulutti Twitterissä pakotteiden asettamista.

– Tarvitsemme lisää pakotteita niille, jotka ovat loukanneet demokraattisia arvoja ja ihmisoikeuksia Valko-Venäjällä. Olen vakuuttunut, että EU:n ulkoministerit näyttävät vahvan tukensa valkovenäläisten oikeuksille nauttia vapaudesta ja demokratiasta, von der Leyen kirjoittaa.

Puola, Viro Latvia ja Liettua ovat tarjoutuneet toimimaan välittäjinä (siirryt toiseen palveluun) tilanteen ratkaisemisessa. Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin mukaan Puola on valmis auttamaan Valko-Venäjän kanssa. Puola voi avata rajansa ja työmarkkinansa valkovenäläisille.

Puolan ulkoministeri Jacek Czaputowicz kertoi EU-kokouksen yhteydessä, että valtaosa ministereistä oli valmis asettamaan pakotteita niille Valko-Venäjän johtohenkilöille, joiden katsotaan olevan vastuussa vaalituloksen väärentämisestä ja liiallisesta voimankäytöstä mielenosoittajia vastaan.

Minskiläisen autotehtaan työntekijät liittyivät perjantaina opposition lakkoliikehdintään. Kuva: Nata​lia Fedosenko / AOP

Pakotteille ei täyttä yksimielisyyttä

Pakotteiden asettaminen vaatii kaikkien 27 EU-maan hyväksynnän. Ainakin Unkari on etukäteen ilmaissut vastahakoisuutta pakotteiden suhteen ja korostanut mieluummin dialogin käymistä Valko-Venäjän kanssa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on kesäkuisen Valko-Venäjän-vierailunsa jälkeen vedonnut myös olemassa olevien pakotteiden purkamiseen, kertoo verkkolehti EU Observer (siirryt toiseen palveluun).

EU:lla on tällä hetkellä voimassa talouspakotteita (siirryt toiseen palveluun) ja matkustuskieltoja neljää Valko-Venäjän kansalaista kohtaan, minkä lisäksi asevienti maahan on kielletty. Valtaosa aiemmista pakotteista purettiin kuitenkin vuonna 2016.

Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei sanoo maansa olevan valmis keskusteluun muiden maiden kanssa, kertoo valtiollinen uutistoimisto Belta.

Makein kerrotaan sanoneen perjantaiaamun puhelussaan Sveitsin ulkoministerille Ignazio Cassisille, että Valko-Venäjä on valmis rakentavaan ja objektiiviseen dialogiin ulkomaisten kumppaneiden kanssa liittyen kaikkia maan tilannetta koskeviin asioihin.

Venäjä on sen sijaan AFP:n mukaan arvostellut EU:ta toiminnasta, jota Venäjä kutsuu sekaantumiseksi toisen maan sisäisiin asioihin.

Suomi huolissaan tilanteesta

Valko-Venäjän tilannetta käsittelivät myös perjantaina omassa kokouksessaan Suomessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta, eli tp-utva.

– Vaalit eivät olleet vapaat eivätkä oikeudenmukaiset, demokratian ja oikeusvaltion normeja ei noudatettu. On erityisen valitettavaa, ettei Etyjin vaalitarkkailijoita päästetty maahan, valtioneuvoston julkaisemassa tiedottessa sanotaan.

– Vaalikampanjan aikana ja vaalien jälkeen turvallisuusviranomaiset ovat käyttäneet suhteettomia voimakeinoja. Levottomuudet Valko-Venäjällä jatkuvat ja tilanne on edelleen huolestuttava, tiedotteessa lukee.

Lue lisää:

Valko-Venäjällä päästettiin vapaaksi yli tuhat mielenosoituksissa pidätettyä – kaikki tämän viikon protesteissa pidätetyt vapautetaan aamuun mennessä

Valko-Venäjällä työläiset lakkoilevat hallintoa vastaan – miliisin pahoinpitelemä venäläistoimittaja kertoi pidätettyjen julmasta kohtelusta

Valko-Venäjällä saattaa olla edessä ankara kurinpalautus, uskoo tutkija — Kolme olennaista kysymystä maan tilanteesta

Suosittelemme sinulle