Hyppää sisältöön

Taas uusi rottien piinaama kaupunki: myös Lahdessa on nyt ongelma

Rottia on havaittu paljon etenkin lähiöissä tänä vuonna.

Rotta juurakossa.
Rottien hampaat purevat jopa pehmeään metalliin ja betoniin. Arkistokuva. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Tapio Enlund

Rotat ovat nyt ongelma. Tällaista viestiä on kantautunut usealta paikkakunnalta kevään ja kesän aikana. Leuto talvi edesauttoi rottien lisääntymistä, ja koronakevät ajoi ne lähiöihin.

Myös Lahdessa on havaittu tänä kesänä poikkeuksellisen paljon rottia. Kaupungin ympäristöterveyteen on tullut runsaasti rottailmoituksia niin asukkailta, isännöitsijöiltä kuin kaupungin työntekijöiltäkin.

Rottia liikuskelee asuntojen pihoilla, jätekatosten läheisyydessä ja puistoissa. Rottailmoituksia on tehty muun muassa Ankkurin, Kariston ja Keski-Lahden alueilta.

– Välillä on tullut päivässä useampikin ilmoitus rotista. Niitä on saatu selvästi normaalia enemmän, useita kymmeniä, sanoo ympäristöterveystarkastaja Sami Niemelä.

Niemelän mukaan viime talven lämpimät säät ovat yksi syy runsaaseen rottapopulaatioon.

– Rottia on jäänyt enemmän henkiin ja lisääntymään pitkin vuotta.

Rottien torjunta on asukkaiden ja taloyhtiöiden vastuulla

Ympäristöterveysviranomaiset varoittelevat rottien levittämistä tarttuvista taudeista. Ne aiheuttavat myös vahinkoja jyrsimällä rakenteita, kaapeleita, laitteita ja erilaisia pakkauksia. Rottien hampaat purevat jopa pehmeään metalliin ja betoniin.

Rotista tuleekin ilmoittaa nopeasti taloyhtiön isännöitsijälle. Omakotialueilla torjuntaurakkaan tulee valjastaa myös havaintopaikan naapurusto.

Rottien lisääntymistä voidaan estää siisteydellä. Avonaiset, ylitäytetyt ja rikkinäiset jäteastiat ovat omiaan houkuttelemaan rottia. Myös vääränlainen lintujen ruokinta houkutelee rottia. Viranomaiset muistuttavat, että lintuja ei tarvitse ruokkia kesäisin, ja muulloinkin maahan ruokkimista pitää välttää.

Ympäristöterveystarkastaja Sami Niemelä muistuttaa, että rottien torjunta on asukkaiden ja taloyhtiöiden vastuulla, ja parhaiten se onnistuu tuholaistentorjuntaan erikoistuneiden yritysten avulla.

Oletko huomannut tänä vuonna tavallista enemmän rottia? Aiheesta voi keskustella lauantaihin klo 23:een saakka.

Lue myös:

Rottahavaintojen määrä nelinkertaistunut Vaasassa – sähköinen havaintopalvelu helpottaa ilmoittamista, mutta ei selitä koko kasvua

Koronakriisi näyttää ajaneen rotat Helsingin Kalliosta lähiöihin – syynä ravintolajätteen väheneminen, arvelee tutkija

Suosittelemme sinulle