Hyppää sisältöön

Kalevan kisoissa heti jättiyllätys – pettymys huokui karsintaan jämähtäneestä hallitsevasta Suomen mestarista: "Turha kysymys"

Heidi Nokelainen ylitti kuukausi sitten 60 metriä, mutta Turussa parhaaksi heitoksi jäi karsinnassa 51,12. Kaksinkertainen Suomen mestari Jenni Kangas on puolestaan epävarma heittovireestään.

Naisten keihään Suomen mestari vaihtuu, sillä Heidi Nokelainen joutui pettymään Kalevan kisojen karsinnassa. Kuva: Tomi Hänninen
Simo Arkko,
Kirsi Teiskonlahti,
Henri Pitkänen

Joensuun Katajan Heidi Nokelainen heitti kuukausi sitten Lahdessa kauden kotimaisen kärkituloksen 60,43, ja se oli hallitsevan Suomen mestarin ensimmäinen 60 metrin rajan puhkaisu lähes neljään vuoteen. Hänen valmentajansa, olympiavoittaja Heli Rantanen povasi kilpailun jälkeen, että ensi kuussa 30 vuotta täyttävä Nokelainen voisi ylittää tänä kesänä jopa 64 metriä.

Kalevan kisojen karsinta Turussa meni kuitenkin perjantaina pahasti penkin alle, ja kolmella heitolla parhaaksi jäi vaatimaton lukema 51,12. Toinen heitto oli yliastuttu, ja viimeisellä keihäs lensi tasan 49 metriä.

Kahdesti SM-kultaa juhlinut Nokelainen jäi karsinnan sijalle 11, kun finaaliin pääsi mukaan 10 parasta.

Millainen pettymys tämä on sinulle, Heidi Nokelainen?

– Varmaan turha kysymys, Nokelainen tuhahti.

Nokelainen painotti, että häneltä jäi puuttumaan tarvittava lataus karsintakilpailussa. Tämä vaikutti myös hänen juoksuvauhtiinsa.

– Karsinta on sellainen, ettei siihen hirveästi ole latautunutkaan, kun tietää, että se pitäisi nyt hoitaa. Kun ei ole kisalatausta, niin sitten voi käydä juuri näin. Eka heitto oli ihan ok, mutta siinä tuli jokin ihme tuuli vastaan tai muuta. Kaksi muuta heittoa olivat tuollaista räpellystä, Nokelainen harmitteli Yle Urheilulle.

Nokelaisella ei ollut edellisessäkään kilpailussa Kuortaneella helppoa. Tuolloin tulokseksi jäi 49,82 ja viisi yliastuttua.

– Ehkä tämä keihäänheitto osaa vain aina yllättää, Nokelainen totesi.

Kangas epävarmassa kunnostaan

Karsinnan paras heitto nähtiin Turun Urheiluliiton Jatta-Mari Jääskeläiseltä, joka heitti kotiyleisönsä edessä 55,11. Kahdesti Suomen mestaruutta Kalevan kisoissa juhlinut Jenni Kangas viskasi puolestaan 52,71 metriin.

Kangas heitti kaksi ensimmäistä karsintaheittoaan lyhyellä vauhdilla.

– Karsinta oli tosi stressaava. Lähdin varmaan vähän ylimielisesti, että yksi heitto ja pois. Sitten huomasin, etten olekaan ihan valmis vain siihen yhteen heittoon, ja se alkoi mennä korvien väliin.

Kangaksen mukaan hänen heittokuntonsa ei ole huono, mutta "vähän epävarma". Kangas ei sanojensa mukaan saanut heitettyä hyviä heittoharjoituksia ennen tämän päivän kilpailua.

– Huomiselta voi tulla tavallaan mitä tahansa, Kangas tuumasi.

Jenni Kangas oli karsinnan seitsemäs. Kuva: Tomi Hänninen

Yle Urheilu seuraa Kalevan kisojen toista kilpailupäivää hetki hetkeltä täällä. Radiossa Yle Puheen lähetys alkaa kello 17.45, ja TV2:ssa 10 loppukilpailua sisältävää iltaa voi katsoa kello 17.50 alkaen.

Viikonlopun kaikki lähetystiedot löytää täältä.

Naisten keihään karsinnan lopputulokset (karsintaraja 53,00)

1. Jatta-Mari Jääskeläinen 55,11 (Q)

2. Julia Valtanen 54,52 (Q)

3. Janette Lepistö 53,34 (Q)

4. Sanne Erkkola 53,19 (Q)

5. Emilia Karell 53,14 (Q) PB

6. Minna Hollanti 53,06 (Q) PB

7. Jenni Kangas 52,71 (q)

8. Saara Lipsanen 52,67 (q)

9. Siiri Elomaa 52,48 (q) PB

10. Jelena Jaakkola 51,57 (q)

- - - - - - - -

11. Heidi Nokelainen 51,12

12. Suvi Kemppainen 50,43

Lue myös:

Katso tallenne: Annimari Korte nappasi uransa ensimmäisen mestaruuden – SE-aika jäi haaveeksi

Heli Rantanen lataa kovan ennustuksen huipputuloksen tehneen Heidi Nokelaisen kyvyistä – "Heitto voisi tulla 62–64 metrin väliin"

Tuoko sunnuntai huipputuloksia? Seuraa kamppailua yleisurheilun Suomen mestaruuksista Ylen kanavilla

Kommentti: Hehkutus Suomen yleisurheilun tasosta saa erikoisia piirteitä – tilastot osoittavat, ettei olisi pahitteeksi istahtaa alas ja vetää henkeä

Seiväspaikalle palannut Wilma Murto oli yhtä hymyä Turun illassa: "Jokainen rima on tuuletuksen arvoinen"

Jalassa uunituoreet juoksukengät ja edellisestä mestaruudesta jo 11 vuotta – SM-kulta maistui jälleen Annemari Kiekaralle: "Ajattelin, etten ikinä enää tulisin näihin karkeloihin"

Annimari Korte kävi magneettikuvissa ja löysi syyn tiistain ongelmille – SE-nainen uskoo 12,8-alkuisen riittävän SM-kultaan: "Se ei riitä itselleni"

Maria Huntington ei epäile kykyään nousta Suomen kaikkien aikojen parhaaksi seitsenottelijaksi: "Hyvä tulos ei tule melkein koskaan täysin yllätyksenä"

Juttua päivitetty 14.8.2020 klo 14.12: lisätty Heidi Nokelaisen kommentit karsinnasta. Päivitetty myös jutun otsikkoa.

Juttua päivitetty 14.8.2020 klo 14.31: lisätty Jenni Kankaan kommentit karsinnasta.

Suosittelemme sinulle