Hyppää sisältöön

Julkisia tiloja puhdistetaan koronasta vaarallisen tehokkaalla ultraviolettivalolla – Redi kokeilee desinfiointirobottia

Uv-säteily voi polttaa ihon ja silmät sekunneissa. Siksi robotilla siivotaan vain suljetuissa tiloissa.

Tanskalaisen UVD Robotsin laite puhdistaa kauppakeskus Redin lastenhoitohuonetta. Kun ultraviolettilamput valaisevat, kuvaaminen onnistuu turvallisesti vain lasin takaa. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Toisen aallon pelossa on ryhdytty monenlaisiin varotoimiin. Kauppakeskus Redi kokeilee siivouksen apuvälineenä robottia, joka tuhoaisi koronaviruksen ultraviolettivalolla.

– Tuntuu, että kuopattu toinen aalto on oikeasti tulossa. Kaikki kivet pitää kääntää ja kokeilla kuluttajien ja työntekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi, Redin kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen kertoo.

Uv-valo on tunnettu apuväline desinfioinnissa. Sitä käytetään esimerkiksi laboratorioissa ja vedenpuhdistamoissa.

Desinfiointirobotteja ovat kehittäneet ainakin amerikkalaisyliopisto Massachusetts Institute of Technology (siirryt toiseen palveluun) ja tanskalainen yritys UVD Robots, jonka laitetta kokeillaan Redissä. Alun perin UVD Robots on suunnitellut tuotteensa sairaaloihin.

– Velipoika työskentelee lääkelaitealalla, ja sieltä saatiin vihiä tällaisesta robotista, Salminen kertoo.

Aleksi Salmisen mukaan Redi on valmis satsaamaan kalliiseen robottiin, jos se osoittautuu toimivaksi. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Viruksen perimäaines muuttuu säteilyn vaikutuksesta

Ultraviolettivalo on sähkömagneettista säteilyä, jonka aallonpituus on näkyvää valoa lyhyempi, 100–400 nanometriä.

Uv-säteily jaetaan a-, b- ja c-alueisiin. Lyhyimmät aallonpituudet 100–280 nanometriä ovat uv-c-säteilyä. Sitä emme saa lainkaan Auringosta, sillä lyhyet aallonpituudet eivät läpäise maapallon ilmakehää.

Juuri tätä c-säteilyä käytetään desinfioinnissa. Se on suurienergisintä, ja siksi tehokasta.

Suomessa yksi harvoista uutta koronavirusta käsittelevistä tutkijoista on Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen.

Uv-säteilyn vaikutuksista uuteen koronavirukseen on jo tutkimustietoa.

Tarja Sironen tutkii uutta koronavirusta Helsingin yliopistolla. Kuva: Pekka Koli / Yle

Yhdessä Helsingin yliopiston kokeessa (siirryt toiseen palveluun) virusta levitettiin tablettitietokoneen lasipinnoille. Tabletit laitettiin sen jälkeen steriloivaan latauskaappiin uv-valokäsittelyyn.

Tulos: viidessä minuutissa virusten aktiivinen toiminta loppui täysin.

– Olennaista on, että uv-säteily osuu kohteeseen suoraan riittävän lyhyeltä etäisyydeltä. Silloin desinfiointi on tehokasta, Sironen kertoo.

Uv-säteily muuttaa viruksen perimäainesta niin, että virus ei pysty enää jakaantumaan ja lisääntymään. Sama toimii muillakin mikrobeilla.

Säteily ei korvaa tavallista siivousta

Koronavirus tarttuu ennen kaikkea ihmisestä toiseen lähikontaktissa. Tätä ei voi desinfiointirobotilla estää.

Mutta myös pintojen puhtaudella on merkitystä.

Tarja Sironen arvioi, että robotti voisi toimia kauppakeskuksessa lisäkeinona pintojen desinfiointiin ja sitä myöten ehkäistä pintojen kautta tapahtuvia tartuntoja. Hän kuitenkin kaipaisi vielä lisää näyttöä robotin tehosta käytännössä.

Uv-desinfioinnin heikkous on, että uv-c-säteily ei läpäise materiaaleja. Kohteeseen pitää olla suora näköyhteys, pintojen täytyy olla puhtaat.

Mika Hänninen tuo maahan lääkealan laitteita. Koronapandemia on laajentanut robottien kysyntää. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Maahantuoja, Omega-northin toimitusjohtaja Mika Hänninen korostaa, että kyseessä on desinfioiva, ei siivoava robotti.

– Tietysti huono puoli on, että tämä ei pyyhi pölyjä, Hänninen toteaa.

Robotin tehoa voidaan Hännisen mukaan tutkia virusviljelyillä tai tarroilla, joista nähdään paljonko eri paikkoihin osuu säteilyä. Liikkuva robotti on sikäli hyvä, että se pääsee eri puolille esineitä ja tiloja.

Hänninen operoi robottia huoneen ulkopuolelta tabletilla. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Ultraviolettivalolta on suojauduttava hyvin

Koska uv-c-säteily on niin energistä, sitä käyttävät tehokkaat lamput ovat vaaraksi ihmisille.

– Iho voi palaa ja silmät vaurioitua lyhyessä ajassa, jopa sekunneissa, ylitarkastaja Reijo Visuri Säteilyturvakeskuksesta kertoo.

Hänestä siivouslamppuja tulisi aina käyttää vain silloin, kun samassa tilassa ei ole ihmisiä. Ja jos on oltava, on suojauduttava hyvin.

Redin robotin turvallisuus pyritään varmistamaan tilan oveen kiinnitettävällä tabletilla. Jos uv-lamput ovat päällä, kun joku pyrkii tilaan sisään, robotti tekee hätäsammutuksen.

Robotti liikkuu huoneessa itsenäisesti, mutta sen käynnistäminen vaatii aina ihmisen. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Robottia käytetään vain suljetuissa huoneissa

Visuri on havainnut, että uv-c-säteilyn siivouskäyttö on lisääntynyt koronapandemian aikana. Säteilyturvakeskuksen tietoon ei ole kuitenkaan tullut vakavia altistumisia tämän vuoksi.

Mika Hännisen mukaan robotista ovat kyselleet urheiluseurat, siivousfirmat ja sairaalat.

Myös kotikäyttöön tarkoitettuja uv-laitteita on markkinoilla.

Tietokoneohjelmaan on tallennettu Redin lastenhoitohuoneen reitti ja desinfiointipisteet, joihin robotti pysähtyy valaisemaan. Kuva: Markku pitkänen / Yle

Säteilyturvakeskus ei suosittele kotikäyttöisten laitteiden hankkimista, sillä ne eivät välttämättä ole turvallisia.

Kauppakeskusjohtaja vakuuttaa, että robotin sovittaminen turvallisesti ihmisvilinään on etusijalla. Redissä uv-desinfiointia aiotaan tehdä suljetuissa tiloissa.

– Tietenkin se asettaa sen rajoituksen, että emme voi ajaa valot päällä tuolla ihmismassassa, Aleksi Salminen kertoo.

Salmisen mukaan Redissä ei ole ollut vielä yhtään varmistettua koronavirustartuntaa. Seuraavan kahden viikon aikana kokeillaan, voisiko yli 80 000 euroa maksava robotti auttaa pitämään virukset loitolla vastaisuudessakin.

Tabletin näyttö varoittaa ohikulkijoita desinfioinnista. Kuva: Markku pitkänen / Yle

Korjattu 15.8. klo 16.25: Tanskalaisyhtiö on UVD Robots, ei OVD Robots.

Lue lisää:

Koronan hoitoon metanolia, valkosipulia ja kamelin virtsaa – somessa leviävän valheellisen terveystiedon seurauksena kuollut yli 800 ihmistä

"Tämän päivän puna on huomisen bruna" – Säteilyn asiantuntija tyrmää viisi yleistä auringonpalvontaa koskevaa uskomusta

Suosittelemme sinulle