Hyppää sisältöön

Legendaarisesta jalkapallollotähdestä valmistui 10 vuoden uurastamisen jälkeen elämäkerta – ujo ja herkkä Arto Tolsa ei koskaan nostanut itseään korokkeelle

Kirjoittaja Kimmo Muttilainen koki, että aikaisemmassa kirjallisuudessa Tolsan tarina on jäänyt vielä osin kertomatta.

Elämäkerta jalkapallolegenda Arto Tolsasta julkaistaan lauantaina. Kuva: Yle

Kotkalaislähtöisen toimittaja Kimmo Muttilaisen kymmenvuotinen uurastus jalkapallolegenda Arto Tolsan (1945–1989) elämäkerrasta on valmistunut. Kirja julkaistaan huomenna lauantaina Kotkassa – Arto Tolsan kotikaupungissa..

Kirjaa varten tehtyjen haastattelujen pohjalta Muttilainen sai Arto Tolsasta kuvan hyvänä ystävänä, joka ei koskaan halunnut nostaa itseään esille ja pysytteli mieluiten taka-alalla.

– Hän oli herkkä, ujo, ehkä jopa arka, mutta erittäin pidetty henkilö, Muttilainen kuvailee.

Kirja on vaatinut valtavasti selvitystyötä. Tiedonhankinnassa piti turvautua Muttilan mukaan suurimmaksi osaksi sanomalehtien arkistoihin.

Kotkalaislähtöinen toimittaja Kimmo Muttilainen valmisteli elämäkertaa yhteensä kymmenen vuoden ajan. Kuva: Kirsi Lönnblad/ Yle

– Arto oli siitä jännä persoona, että hänestä ei oikein internetistä löydy tietoa. Esimerkiksi Wikipediassakin on paljon väärää tietoa, kertoo Muttilainen.

Kimmo Muttilainen kertoo tehneensä kirjaa varten yli sata henkilöhaastattelua, joissa hän on kuullut henkilöiden muistikuvia ja tarinoita Tolsasta.

Kotkalainen jalkapalloilija oli tunnettu niin kotikaupungissaan kuin ympäri Suomea. Myös kirjoittaja Muttilainen muistaa Tolsan lapsuudestaan saakka.

– Olen pienestä pojasta asti ihaillut Arto Tolsaa. En ole koskaan nähnyt hänen pelaavan, mutta myyttiset tarinat, joita sai pienenä poikana kuulla hänestä, herättivät mielenkiinnon ylipäätään koko miestä kohtaan.

Muttilainen näkee myös Tolsan ja nykypäivän jalkapallotähden Teemu Pukin välillä paljon yhtäläisyyksiä.

– Pelityylit ovat täysin erilaiset, mutta se, mikä molempia yhdistää, on heidän luonteensa. Molemmat ovat sellaisia, että eivät pidä julkisuudesssa olemisesta ja haluavat jopa vältellä sitä sekä se, että molemmat osaavat tehdä hirmu paljon maaleja.

Ammattilaisura Belgiassa

Arto Tolsa syntyi Kotkassa 9.8.1945. Hän aloitti ammattiuransa Belgiassa vuonna 1969. Tuohon aikaan suomalaispelaajan siirtyminen ulkomaille ei ollut vielä tavallista.

– Arto oli järjestyksessä vasta kuudes. Voidaan siis puhua, että hän lähti ulkomaille ensimmäisten joukossa.

Muttilaisen mukaan erityisesti Tolsan menestys maajoukkueessa edesauttoi lähtöä ulkomaille.

– Hän puhui jo, kun pelasi mestaruussarjassa KTP:ssa, että haluaisi kokeilla rajojaan ja hän koki, että mestaruussarja ei tarjonnut enää sellaisia haasteita.

Arto Tolsa
Arto Tolsa pelasi vuonna 1975 Beerschotin joukkueessa Antwerpenissa. Tässä Ylen Elävän arkiston haastattelussa Tolsa puhuu jalkapalloilusta Suomessa ja Belgiassa.

Kirjan vaikein osa olikin Muttilaisen mukaan selvittää, mitä Tolsan kymmenvuotinen ura Belgiassa piti sisällään.

– Olin onnekas ja pystyin löytämään tietoa. Kirjassa on kerrottu jokaisesta kaudesta, miten ne sujuivat ja miten hänen rooli muuttui. Hänet hankittiin keskushyökkääjänä maalintekijöksi, sillä paikalla hän ei kuitenkaan onnistunut. Mutkien kautta pelipaikka löytyikin puolustuksesta ja hänestä tuli kansainvälisen luokan tähti.

Kotkassa vieraileville jalkapallon ystäville Arto Tolsa tulee tutuksi viimeistään lähetyessä stadionia, sillä Kotkan jalkapallostadion on nimeltään Arto Tolsa -areena.

Lue lisää: Arto Tolsasta valmisteilla uusi teos: "Hän on tällainen myyttinen hahmo"

Pelätty maalintekijä Arto Tolsa

Suosittelemme sinulle