Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ympäri Suomea kerätään rahaa kuurojen nimissä – kyse ei kuitenkaan ole Kuurojen Liiton toiminnasta, vaan huijauksesta

Ilmiö ei ole uusi, mutta liittoon tulleiden viestien määrän perusteella huijauksia on ollut poikkeuksellisen paljon.

Kolikoita kädellä.
Kuurojen Liiton tiedottajan mukaan kerääjät ovat ottanet rahan suoraan omaan käteensä eivätkä keräyslippaaseen. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Pilvi Pitkäranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesän aikana Kuurojen Liitto on saanut runsaasti yhteydenottoja kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla tapahtuvasta huijausrahankeräyksestä. Kerääjät esittelevät itsensä lapuilla kuuroiksi ja kertovat keräävänsä rahaa itselleen tai muuten kuurojen hyväksi, liitto tiedotaa.

Kyse ei kuitenkaan ole Kuurojen Liiton toiminnasta. Liiton tiedottajan Tiina Vihran mukaan keräysmateriaaleissa ei suoraan käytetä liiton logoa tai nimeä, mutta Suomessa ei ole muita viittomakielisten kuurojen asiaa ajavia liittoja. Keräykset on siksi helppo yhdistää Kuurojen Liittoon.

Vihran mukaan ihmiset ovat kertoneet liitolle huijauskerääjien painostaneen vanhuksia lahjoittamaan rahaa ja jopa riuhtoneet ihmisiä kädestä tai hihasta yrittäessään saada heiltä lahjoitusta.

Kerääjät eivät kanna mukanaan lukittavia keräyslippaita, vaan raha annetaan yleensä suoraan kerääjän käteen.

Huijaustoiminta ei liiton mukaan keskity vain yhdelle paikkakunnalle, vaan yhteydenottoja aiheesta tulee ympäri Suomea. Liittoon on viime aikoina oltu yhteydessä Vantaalta, Hämeenkoskelta, Lahdesta, Espoosta, Tampereelta, Jyväskylästä, Kotkasta, Haminasta, Porvoosta ja Rautalammilta.

Pelkästään tänään perjantaina liitto on saanut kaksi yhteydenottoa huijauskeräyksistä.

Vihran tuntuma onkin, että huijausten, tai ainakin niistä saatavien yhteydenottojen, määrä on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen suuri. Uusi ilmiö ei kuitenkaan ole, vaan toiminta on liitolle tuttua usean vuoden ajalta.

Kuurojen Liiton varainhankintasektori oli viime vuonna huijauskeräyksistä yhteydessä poliisiin, mutta koska liitto ei ole asianomainen, se ei voi viedä asiaa eteenpäin.

– Jos kerääjät käyttäisivät Kuurojen Liiton logoa tai nimeä, voitaisiin näin tehdä, Vihra lisää.

Liitto ei siis voi puuttua asiaan muuten kuin tiedottamalla ja toivomalla, että huijauksen kohteeksi joutuneet ilmoittavat asiasta poliisille. Se pitää kuitenkin ongelmallisena, että huijaukset yhdistetään liiton toimintaan. Osa yhteydenottajistakin on aluksi luullut, että röyhkeästi käyttäytyvät kerääjät edustavat liittoa.

Liitto neuvoo tiedotteessaan, että mikäli ihminen epäilee kohtaamansa rahankeräyksen aitoutta, kannattaa hänen pyytää nähtäväkseen poliisiviranomaisen myöntämä keräyslupa. Suomessa järjestöjen varainhankinta on luvanvaraista ja tarkasti säädeltyä toimintaa.

Aiheesta uutisoi aiemmin MTV Uutiset.

Lue myös:

Epäilyttävät rahankerääjät riesana Kaakkois-Suomessa – poliisi on saanut ilmoituksia päivittäin

Suosittelemme