Hyppää sisältöön

Daniel Kosonen uhosi karvaan pettymyksen hetkellä viedä korkeusmestaruuden kotikentällään ensi vuonna ylivoimaisesti – kaksinkertainen mestari Arttu Mattila kuittasi: "Voi yrittää"

19-vuotiaat Daniel Kosonen ja Arttu Mattila kirittävät toisiaan kovempiin tuloksiin korkeushypyssä.

Arttu Mattilan päätavoite tälle kaudelle oli korkeusmestaruus. Se irtosi uran toiseksi parhaalla tuloksella 217. Kuva: Saimi Airaksinen / AOP
Kirsi Teiskonlahti

TURKU. Tampereen Pyrinnön Daniel Kosonen, 19, oli tulta ja tappuraa perjantaisen korkeyshyppyfinaalin jälkeen Turun Kalevan kisoissa. Hopealle jäänyt Kosonen hyppäsi saman tuloksen 217 kuin Suomen mestaruuden jo toistamiseen vienyt Arttu Mattila. Kirkkaimman mitalin kohtalon ratkaisi äänekoskelaiselle parempi pöytäkirja.

Kaksikko oli ennen Kalevan kisoja ottanut toisistaan mittaa neljästi tällä kaudella, ja voitot olivat tasan.

Turkuun Kosonen matkasi ainoastaan mestaruus mielessään, joten pettymys oli finaalin jälkeen karvas.

– En hae mitään muuta kuin mestaruutta. Kaikki muu on ihan turhaa, eikä minua kiinnosta mikään muu. Mitalin heitän varmaan suoraan Aurajokeen ja katsotaan ensi vuonna Tampereella uusiksi. Silloin kukaan ei kysele, vaan otan mestaruuden ylivoimaisesti, tamperelainen uhosi.

Kosonen purki tuntojaan värikkäällä kielellä kirosanojen saattelemana. Erityisesti hän manasi vaikeaa alkuaan finaaliin, mikä maksoi mestaruuden.

– Sillä ei ole mitään väliä, kenelle häviän. Häviäminen on tällä hetkellä elämässäni pahin asia, joka voi tapahtua. Ainakin siltä se tuntuu. Mutta olen ennenkin hävinnyt ja siitä on noustu korkeammalle.

Korkeushyppypaikan toisella laidalla tuore mestari Mattila otti Kososen uhoamisen ensi vuoden Tampereen Kalevan kisojen voitosta tyynesti vastaan.

– Daniel voi yrittää ylivoimaista mestaruutta, mutta sen näkee ensi vuonna. Veikkaan, että meillä tulee aika kova kisa. Olemme molemmat nuoria ja kehitymme ihan varmasti etenkin kovien kisojen kautta. Kyllä se taso sieltä nousee.

Niin Kosonen kuin Mattilakin ovat parantaneet omia ennätyksiään tänä vuonna. Kosonen hyppäsi jo kaudenavauksessaan Lempäälässä 221, jolla hän paransi helmikuussa hallissa tehtyä ennätystään kuusi senttiä. Mattila ylitti saman korkeuden 221 heinäkuun lopussa Äänekoskella.

Edellisen kerran kaksi suomalaismiestä on ylittänyt 220 kuusi vuotta sitten, jolloin Jussi Viita hyppäsi 226 ja Osku Torro 224.

Mattila kokee, että nykyinen kilpailuasetelma potkii molempia nuoria pomppuihmeitä eteenpäin.

– Olemme saaneet nostettua tätä lajia hyvin ylöspäin. Veikkaan, ettei välttämättä tulisi tv-aikaa tai muutenkaan näkyvyyttä, jos joutuisi yksin hyppäämään. Uusiin korkeuksiin pääseminen vaatii toisen, joka kirittää.

Myös Kosonen sanoo kilpailuasetelman potkivan eteenpäin, vaikka toteaa samaan hengenvetoon keskittyvänsä kuitenkin enemmän omaan tekemiseensä kuin kilpakumppaniin.

– On tietenkin kiva, että on kaveri ja voittaminen on vaikeampaa.

Niukasta tappiosta sisuuntunut Kosonen aikoo räväyttää ensi viikonloppuna nuorten SM-kisoissa Kemissä.

– Vaikka niissä kisoissa ei ole kamalaa latausta, haluan vääntää sieltä hyvän tuloksen, kun täällä ei tullut voittoa.

Kalevan kisat jatkuvat lauantaina. Yle näyttää Maria Huntingtonin ennätysjahtia 7-ottelussa suorana Areenassa kello 16 alkaen. Kisalähetys alkaa TV2:ssa kello 17.45. Tapahtumia voi seurata myös Yle Puheen välityksellä kello 17.15.

Lue myös:

Komea seitsemän sentin ennätysparannus ulkoradoilla – Arttu Mattila ylitti toisena suomalaisena tänä kesänä 221

Korkeuslupaus Arttu Mattila venyi harvinaisen kovaan ennätysparannukseen, mutta ei tyydy tähän: "Olen vielä ihan raakile"

Daniel Kosonen lopetti korkeushypyn, koska ei pärjännyt siinä – nyt hän on singahtanut Suomen huipulle: "Olen mielestäni riittävän lahjakas voittamaan ihan mitä vaan"

Bekelen 16 vuotta vanha 5000 metrin maailmanennätys mureni Monacossa – Topi Raitanen omaan ennätykseensä

Annimari Korte aitoi Suomen mestariksi huippuajalla!

17-vuotias Silja Kosonen juhlii SM-kultaa – Suomen ennätyksen heittänyt Krista Tervo jätettiin tylysti mitaleilta

Suosittelemme sinulle