Kreikan hallitus on maaliskuusta lähtien salaa käännyttänyt maasta ainakin 1072 turvapaikanhakijaa siten, että heitä on kuljetettu Kreikan aluevesien laidalle ja hylätty sinne joskus vuotaviin ja ylitsepursuaviin kumiveneisiin.
Asiasta uutisoi The New York Times (siirryt toiseen palveluun), perustuen eri ihmisoikeusjärjestöjen, tutkijoiden ja Turkin rannikkovartioston keräämään todistusaineistoon sekä käännytetyksi joutuneiden ihmisten lausuntoihin.
– Se oli erittäin epäinhimillistä. Pakenin Syyriasta pommitusten pelossa, mutta kun tämä tapahtui toivoin, että olisin kuollut pommin räjähdykseen, sanoo lehden haastattelema opettaja Najma al-Khatib, 50.
Hänet vietiin eräänä yönä heinäkuun lopulla 22 muun pakolaisen kanssa Rhodoksella sijaitsevasta pidätyskeskuksesta merelle. Siellä turvapaikanhakijat, joiden joukossa oli kaksi vauvaa, jätettiin kumiveneeseen tuuliajolle. Lopulta Turkin rannikkovartiosto tavoitti pakolaiset.
Kreikan hallitus on kiistänyt, että sen toiminta olisi laitonta. NYT:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan toiminta rikkoo kansainvälistä lainsäädäntöä.
– Tällainen on todellakin kansainvälisen ja eurooppalaisen lain vastaista. Tämä on ihmisoikeuskriisi, sanoo lehdelle kansainvälisen oikeuden professori ja YK:n entinen siirtolaisten ihmisoikeuksiin perehtynyt asiantuntija François Crépeau.
Kreikkaan on vuodesta 2015 saakka saapunut kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, enimmäkseen Syyrian sisällissodan pakolaisina. Pääministeri Kyriakos Mitsotakisin konservatiivihallituksen tultua viime vuonna valtaan Kreikka on koventanut linjaansa heitä kohtaan, kertoo NYT.
Koronaviruspandemian aikana toiminta on muuttunut vielä entistä järjestelmälliseksi ja koordinoidummaksi.
– Kreikka on tarttunut tilaisuuteen. Koronavirus on tarjonnut mahdollisuuden sulkea kansallisia rajoja keneltä tahansa halutaan, sanoo professori Crépeau.
Turvapaikanhakijoita sanotaan käytettävän myös molemmin puolin pelinappuloina Kreikan ja Turkin kiristyneissä diplomaattisuhteissa.
Lue lisää: