Hyppää sisältöön

Lukašenka: Putin lupasi apua Valko-Venäjän vakiinnuttamiseen

Valko-Venäjän kaupungeissa on ollut lauantainakin suuria mielenosoituksia vaalituloksen mitätöimiseksi.

Valko-Venäjän Aljaksandr Lukašenka (vas.) ja Venäjän Vladimir Putin kuvattuna uuden neuvostomuistomerkin julkistamistilaisuudessa Venäjällä kesäkuussa. Kuva: Michael Klimentiyev / AOP
Yrjö Kokkonen,
Sakari Nuuttila

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka sanoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin luvanneen apua, jos Valko-Venäjän johto tarvitsee sitä maan turvallisuuden takaamiseen.

Lukašenka ei suoranaisesti täsmentänyt luvatun avun laatua. On myös epäselvää, millaiseen tarpeeseen Putin apua lupasi. Valkovenäläinen uutistoimisto Belta (siirryt toiseen palveluun) sanoo Putinin puhuneen Valko-Venäjään mahdollisesti kohdistuvasta ulkoisesta uhasta.

– Mitä tulee sotilaalliseen puoleen, meillä on siitä Venäjän federaation kanssa yhteisymmärrys maiden yhteistyösopimuksen puitteissa, Lukašenka sanoi.

Lukašenka huomautti myös, ettei halua Valko-Venäjästä "puskurialuetta" lännen ja Venäjän välille.

Lukašenka oli perustellut tarvettaan puhua Putinin kanssa sillä, että Valko-Venäjän levottomuuksien "uhka ei koske enää vain Valko-Venäjää".

Kremlin tiedotteen mukaan presidentit olivat ilmaisseet luottamuksensa siihen, että Valko-Venäjän ongelmat saadaan nopeasti ratkaistua. Presidentit painottivat lisäksi, että "yritykset vahingoittaa maiden välisiä suhteita on saatava loppumaan".

Uutistoimisto Tassin mukaan Valko-Venäjä ei ole toistaiseksi pyytänyt apua Kollektiivisen turvallisuuden järjestö CSTO:lta, johon kuuluvat Venäjän ja Valko-Venäjän lisäksi Armenia, Kazakstan, Kirgisia ja Tadžikistan.

Väkijoukot liikkeellä tänäänkin

Valtavat mielenosoittajien joukot ovat vastustaneet viimesunnuntaisten, vilpilliseksi tuomittujen presidentinvaalien tulosta.

Pelkästään eilen perjantaina pääkaupungissa Minskissä kymmenet tuhannet ihmiset protestoivat Itsenäisyyden aukiolla ja vaativat Lukašenkaa eroamaan. Protesteja on ollut ympäri maata.

Suuret mielenosoitukset ovat jatkuneet lauantaina. Ihmisiä on kokoontunut Minskissä kunnioittamaan mielenosoituksissa kuolleen henkilön muistoa. Hänen hautajaisensa ovat tänään.

Mielenosoituksiin on osallistunut myös Valko-Venäjän valtiollisten yritysten työntekijöitä. Presidentti Lukašenkan mielestä näille mielenosoittajille pitäisi antaa potkut, kertoo valkovenäläinen Belta-uutistoimisto (siirryt toiseen palveluun).

Presidentin mukaan mielenosoitusten takana ovat ulkomaalaiset tahot ja niiden kärjessä marssivat rikolliset.

Hän myös varoitti sotilaallisen voiman lisääntymisestä maan länsirajalla.

Lukašenka torjuu välitysehdotuksen

Lauantaina Baltian maiden Viron, Latvian ja Liettuan pääministerit julkaisivat yhteislausuman (siirryt toiseen palveluun), jossa he vaativat uusia vaaleja Valko-Venäjälle.

Maat ovat tarjonneet Valko-Venäjälle myös välitysapua, jos maan johto suostuu tiettyihin ehtoihin. Lauantaina presidentti Lukašenka kuitenkin torjui välitystarjouksen.

– Meillä on normaali hallitus, muodostettu perustuslain mukaisesti. Emme tarvitse ulkomaisia hallituksia tai välittäjiä. Haluamatta loukata näiden maiden johtajia haluan sanoa, että pitäkää vain huoli omista asioistanne, Lukašenka lausahti valkovenäläisen BelTA-uutistoimiston mukaan.

Myös laajemmin EU:ssa äänenpainot ovat koventuneet, ja perjantaisen ulkoministerikokouksen jälkeen Valko-Venäjälle alettiin suunnitella pakotteiden asettamista.

Lue lisää:

Katso kuvat: Kymmenet tuhannet vaativat Minskin keskusaukiolla Lukašenkan eroa ja halasivat sotilaita – "Emme unohda, emme anna anteeksi"

Pavel, 22, pidätettiin Valko-Venäjän mielenosoituksissa ja kertoo nyt kohtelustaan Ylelle: "He löivät pampulla kovaa, päähän myös potkittiin"

Minskin kaduilla kymmeniä tuhansia ihmisiä – EU valmistelemaan Valko-Venäjän johtajille pakotteita

Suosittelemme sinulle