Hyppää sisältöön

"Tulin antamaan vähän sähäytystä nuoremmille jermuille" – Antti Ruuskanen voitti keihäskarsinnan kauden ensimmäisellä heitollaan

Antti Ruuskanen oli tyytyväinen leikatun polvensa kuntoon Kalevan kisojen keihäskarsinnassa. Hän tavoittelee Turussa uransa neljättä Suomen mestaruutta.

Antti Ruuskanen
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Nina Vanhatalo,
Emma Hyyppä

Antti Ruuskanen, 36, näytti kauden ensimmäisessä kilpailussaan Turun Kalevan kisojen keihäskarsinnassa kaapin paikan nuoremmille kilpaveljilleen.

Viipurin Urheilijoita edustava Ruuskanen heitti ensimmäisellään 77,79, jolla karsintaraja (75,00) ylittyi reilusti ja paikka sunnuntain loppukilpailussa varmistui.

Ruuskanen on edellisen kerran kilpaillut Dohan MM-kisoissa lokakuussa. Siellä vaivannut polvi leikattiin tähystysleikkauksella, eikä Ruuskanen ollut ennen tätä päivää kilpaillut yli kymmeneen kuukauteen.

Siksi kauden avaus juuri Kalevan kisoissa jännitti kokenutta heittäjää.

– Tietynlainen epävarmuus siinä tulee, kun on kauden avaus. Siinä voi mennä homma sekaisin tai yliyrittämiseksi. Hienoa, että sattui ensimmäisellä kohdilleen ja sain keihään tarpeeksi ylös, Pielavedeltä kotoisin oleva Ruuskanen kertoo Yle Urheilulle.

Lontoon olympialaisten hopeamitalistin piikkarit purivat hyvin alustaan, ja tukijalan polvi kesti kilpailemisen. Ruuskanen oli tyytyväinen, että karsintaraja ylittyi jo ensimmäisellä yrityksellä, ja voimia säästyi sunnuntain finaaliin.

– Lämmittelyssä vähän luisti jalka, mutta vaihdoin piikkaria ja eri piikit alle. Rupesi sitten pito paranemaan ja pidot paranemaan. Ei tässä ainakaan pysty valittamaan, kolminkertainen Suomen mestari myhäili.

– Sen verran on kokemusta alla, että tiedän, että hyvä kunto löytyy lopulta aika nopeasti. Tiedän millä tavoin pääsen kasikympin kuntoon ja siitä vähän kovemmaksikin.

Topias Laine
19-vuotias Topias Laine oli keihäskarsinnan toinen tuloksella 76,72. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Karsinnassa toiseksi heitti Topias Laine, 19, jonka syntymän aikaan Ruuskanen oli 17-vuotias. Helsingin Kisa-Veikkojen superlupaus kuuluu Toni Kuuselan ja Lassi Etelätalon ohella mitalikandidaatteihin.

Ruuskanen muistuttaa, ettei hän olisi tullut Kalevan kisoihin, mikäli ei uskoisi pystyvänsä taistelemaan Suomen mestaruudesta.

– Huomenna tiedetään, kuka sen kirkkaimman killittimen kaulaan saa. Tulin tänne antamaan vähän sähäytystä nuoremmille jermuille. Ainakin he saavat sähinää siihen hommaan ja heittävät hyvin, niin kyllä Ruuskanenkin innostuu samalla.

Lukuisista loukkaantumista urallaan kärsinyt Ruuskanen ei ole vielä päättänyt, jatkaako hän uraansa ensi vuoden Tokion olympialaisiin asti. Asiaa on tarkoitus puntaroida syksyn kilpailukauden jälkeen.

– Jos tuntuu, että on mahdollisuuksia taistella olympiakullasta tai ylipäätään mitalista, niin lähdetään siihen. Mutta jos tuntuu, ettei ole rahkeita, tulee kieltävä päätös. Mielenkiintoisia aikoja eletään sitten syksyllä.

Miesten keihään loppukilpailu käydään sunnuntaina kello 16.45 alkaen. Yle välittää suoran lähetyksen Kalevan kisoista TV2:ssa ja Areenassa kello 14.45 alkaen.

Lue myös:

Antti Ruuskanen ei kiirehdi syksyllä uran jatkoa pohtiessaan – keihään heittäminen maittaa juuri nyt ja kauden avaus jännittää

Tero Pitkämäki pelastamaan suossa rypevää suomalaista keihäänheittoa? Myöntää Yle Urheilulle harkitsevansa lähtöä kisaan lajivalmentajan pestistä – "Kyllä kiinnostaa"

Suomen keihäsmiehet kyntävät syvemmällä kuin koskaan, lajivalmentaja Petteri Piirosen sopimus päättyy vuodenvaihteessa – "Minkäänlaisia jatkoneuvotteluja ei ole käyty"

Kommentti: Paavo Nurmen kisat olivat vain esimakua – Suomi on uponnut keihässuohon, josta se ei hevillä nouse

Suosittelemme sinulle