Hyppää sisältöön

Hirmuvireinen Viljami Kaasalainen on Suomen nopein mies, mutta haluaa tulevaisuudessa satsata pidemmille matkoille: "Aion pysyä päätöksessäni"

Lotta Kemppinen oli naisten 100 metrin finaalin ykkönen ajalla 11,62.

Viljami Kaasalainen
Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Petra Manner,
Emma Hyyppä

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Viljami Kaasalaisen loppukiihdytys puri kilpaveljiin kamppailussa Suomen nopeimman miehen tittelistä. 24-vuotias Kaasalainen voitti 100 metrin SM-kultaa Turun Kalevan kisoissa huippuajalla 10,35.

SM-mitali on Kaasalaisen ensimmäinen aikuisten sarjassa. Hän on sijoittunut 100 metrillä Kalevan kisoissa parhaimmillaan neljänneksi (2017 ja 2018).

Kaasalainen kirmasi tiistaina Paavo Nurmen kisoissa ennätyksensä 10,34 ja ilmoittautui yhdeksi Kalevan kisojen mestariehdokkaista. Odotukset kasvoivat kertaheitolla.

– Ne kasvoivat oikeastaan nollasta sataan. Minulla ei ollut mitään odotuksia sataselle ylipäätänsä tälle kesälle, ja kisoja oli tarkoitus juosta yksi tai kaksi. Minun ei edes pitänyt tulla tänne. Tässä sitä nyt ollaan. Hemmetin hienolta tuntuu, Kaasalainen kommentoi Yle Urheilulle.

Kauden kärkituloksen 10,28 heinäkuussa juossut Samuli Samuelsson jäi toiseksi ajalla 10,43. Ikaalisten Urheilijoiden juoksija päihitti Vantaan Salamoiden Riku Illukan (10,49) kuudella sadasosalla.

Esbo IF:n Tuukka Huuskola jäi ensimmäisenä miehenä mitalien ulkopuolelle ajalla 10,53.

Kaasalainen on satsannut viimeisen vuoden aikana 400 metrille, koska hänestä tuntui, etteivät hänen rahkeensa riitä lyhyimmillä pikamatkoilla haastamaan Suomen ennätyksiä. Satasen mestaruuskaan ei muuttanut mikkeliläislähtöisen juoksijan mietteitä.

– Vaikka 10.34 on hieno aika ja olen tosi tyytyväinen siihen, niin fakta on, että sillä ei pääse edes EM-kisoihin. Luulen, että 400 metriä voisi olla minulle vielä vahvempi laji. Vaatii ehkä vuoden tai kolmekin vuotta päästä siinä hyvään kuntoon, mutta aion pysyä päätöksessäni, Kaasalainen kertoi.

Kemppiselle toinen peräkkäinen mestaruus

Naisten 100 metrin loppukilpailussa Helsingfors IFK:n Lotta Kemppinen pinkoi selvään voittoon ajalla 11,62. Kemppinen on aiemmin tällä kaudella juossut ennätyksensä ja kauden kärkituloksen 11,45.

Mestaruus on Kemppiselle toinen peräkkäinen.

– Nyt onnistuin ottamaan tämän uusiksi, olen tosi tyytyväinen. Kiihdytys meni tosi hyvin, mutta telineistä irtoamisessa ja loppujuoksussa oli parantamisen varaa. Mestaruudesta kisattiin kuitenkin, Kemppinen kertoi Yle Urheilulle iloisena.

Sunnuntain 200 metrille hän starttaa tavoitteenaan kirkastaa viimevuotista pronssiaan. Hän on matkalla tilastokärki ja ennakkosuosikki.

– Pitää yrittää saada palautuminen nopeasti käyntiin. Aika nopeasti tulevat ne alkuerät.

Lotta Kemppinen
Lotta Kemppinen oli nopein 100 metrin loppukilpailussa Turun Kalevan kisoissa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Himmeämmät mitalit menivät Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Anniina Kortetmaalle (11,71) ja Nooralotta Nezirille (11,75). Nezirille mitali oli jo toinen Turun Kalevan kisoissa: perjantaina hän oli 100 metrin aitajuoksussa toinen.

Larsmo IF:n Alina Strömberg juoksi ennätyksensä 11,84 ja oli loppukilpailun neljäs.

Päivitetty kello 21.59: Lisätty Viljami Kaasalaisen ja Lotta Kemppisen kommentit.

Lue myös:

EM-mitalisti Lotta Kemppinen nousi huipulle valmennusryhmien ulkopuolelta – todellinen monilahjakkuus hurmaa myös pianonsoitollaan: "Voiko kaikessa olla noin hyvä"

Annemari Kiekara haikeana tuplamestaruuden jälkeen – kympin mitalistit keski-iältään nelikymppisiä

"Tulin antamaan vähän sähäytystä nuoremmille jermuille" – Antti Ruuskanen voitti keihäskarsinnan kauden ensimmäisellä heitollaan

Kommentti: Annimari Korte teki 32-vuotiaana tempun, johon ei ollut aiemmin kyennyt – ja siitä on nostettava hänelle hattua

Suosittelemme sinulle