Hyppää sisältöön

Mikä on punavalkoinen lippu, jota valkovenäläiset heiluttavat protesteissa – ja miksi EU:n liput loistavat poissaolollaan?

Opposition symboliksi noussut punavalkoinen lippu muistuttaa ajasta ennen Lukašenkaa. Samaa toivoa ei EU enää tarjoa.

Lapsi piteli Valko-Venäjän vanhaa lippua mielenosoituksessa. Kuva: Valery Sharifulin / AOP
Sakari Nuuttila

Suurmielenosoitukset jatkuvat Valko-Venäjällä, ja etenkin pääkaupungissa Minskissä kymmenet tuhannet vilpillistä presidentinvaalitulosta vastustavat ihmiset ovat jo viikon ajan protestoineet kaduilla.

Sunnuntaina ihmisiä kehotetaan liittymään Minskin keskustassa järjestettävälle rauhanomaiselle Vapauden marssille, jota oppositiomediassa ennustetaan (siirryt toiseen palveluun) maan historian suurimmaksi mielenosoitukseksi.

Kaikkialla mielenosoituksissa heilutetaan punavalkoraidallista lippua, jossa esiintyy joskus myös ratsunsa selässä olevaa ritaria esittävä vaakuna. Kyseessä on historiallinen lippu, joka on toiminut Valko-Venäjän virallisena lippuna vain parin silmänräpäyksen ajan.

Nykyisissä ja myös aiempien vuosien mielenosoituksissa punavalkoinen lippu on noussut opposition symboliksi (siirryt toiseen palveluun).

Punavalkolippu toimi vuonna 1918 Valko-Venäjän kansantasavallan lippuna. Kansantasavalta koki lyhyen itsenäisyyden hetken samoihin aikoihin kuin myös Suomi itsenäistyi, mutta pian Valko-Venäjä liitettiin osaksi Neuvostoliittoa.

Uudelleen punavalkolippua käytettiin Valko-Venäjällä vuoden 1991 itsenäistymisestä Neuvostoliitosta aina vuoteen 1995.

Mielenosoittaja liehutti Valko-Venäjän vanhaa lippua Minskissä torstaina. Kuva: Yauhen Yerchak / EPA

Tultuaan valtaan vuonna 1994 entinen kolhoosijohtaja Aljaksandr Lukašenka lietsoi neuvostonostalgiaa, jolla osaltaan pyrittiin tukahduttamaan valkovenäläisten kansallistunnetta (siirryt toiseen palveluun). Vahvan kansallistunteen Lukašenka koki uhkana omalle autoritaariselle vallalleen, jota hän noihin aikoihin pyrki lujittamaan.

Vuonna 1995 järjestetyn, tuloksiltaan kyseenalaistetun ja Lukašenkan valtaa pönkittäneen kansanäänestyksen yhtenä seurauksena punavalkolippu vaihtui Valko-Venäjän nykyiseen lippuun.

Nykyinen lippu on lähes tismalleen sama kuin Valko-Venäjän sosialistisen neuvostotasavallan lippu – vain sirppi ja vasara puuttuu.

Punavalkolippua heiluttamalla mielenosoittajat siis viittaavat vahvasti aikaan ennen Neuvostoliittoa – ja varsinkin ennen Lukašenkaa.

Valko-Venäjän virallinen lippu on muisto neuvostoajoilta. Kuva kadettien valatilaisuudesta Minskistä vuodelta 2017. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

EU:n liput ovat kadonneet kaduilta

Oma merkityksensä on sillä, että nykyisissä mielenosoituksissa Euroopan unionin sininen tähtilippu on loistanut poissaolollaan.

Viime vuosikymmenen mielenosoituksissa EU:n lippu vielä liehui Valko-Venäjällä.

Tunnetuimmin EU:n lippu oli kaikkien kädessä Ukrainan vuoden 2014 vallankumoukseen johtaneissa protesteissa, joihin Valko-Venäjän nykyliikehdintää on verrattu ja joiden seurauksena maan presidentti Viktor Janukovytš joutui eroamaan.

Asiat ovat kuitenkin muuttuneet.

– Toisin kuin vuoden 2010 vaalien aikaan, valkovenäläiset mielenosoittajat eivät enää heiluta EU-lippuja. Eurooppa ei ole heille enää toivon lähde. Se on yhtä valitettavaa kuin loogista ottaen huomioon lännen politiikan Valko-Venäjää kohtaan, kirjoittavat Ulkopoliittisen instituutin tutkijat (siirryt toiseen palveluun) Arkady Moshes ja Ryhor Nizhnikau.

EU:n toiminta "Euroopan viimeisen diktatuurin" suhteen on näyttäytynyt arvostelijoiden silmiin jo pitkään hampaattomalta. Suvaitsevan politiikan taustalla on ollut pelko Valko-Venäjän ajautumisesta yhä tiiviimmin Venäjän syliin.

EU:n lippu oli kaikkialla läsnä Ukrainan vuoden 2014 Euromaidan-protesteissa. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Kuluneen viikon aikana EU:ssa on jyrähdetty komission puheenjohtajaa myöten, ja useiden maiden johdossa on korostettu uusintavaalien tarvetta Valko-Venäjälle. Käytännön tasolla kovat puheet ovat tähän mennessä johtaneet ainoastaan uusien pakotteiden valmisteluun.

Moshes ja Nizhnikau peräänkuuluttavat muutosta EU:n apaattisuuteen.

– EU:n olisi syytä keskittyä vähemmän loputtomiin ja hyödyttömiin ”dialogeihin” Valko-Venäjän hallinnon kanssa ja tukea sen sijaan niitä yhteiskunnallisia toimijoita, jotka haluavat muutosta, uudistuksia ja maan kehitystä, ja jotka näkevät Valko-Venäjän modernina eurooppalaisena maana.

Moskovan Carnegie-keskuksen analyysissä (siirryt toiseen palveluun) taas mainitaan, että Valko-Venäjällä ei ole nyt viitteitä entisen Neuvostoliiton alueella ainakin aiemmin yleisestä ajattelusta, jonka mukaan vaihtoehtoina olisivat ainoastaan "vapaus Euroopan kanssa tai orjuus Venäjän kanssa".

EU-lippujen puuttuminen Minskin katukuvasta saattaa siis osaltaan vähentää itä–länsi-vastakkainasettelun kärjistymistä.

Juttua päivitetty klo 10.25. Lisätty maininta Carnegie-keskuksen analyysistä.

Lue lisää:

Lukašenka: Putin lupasi apua Valko-Venäjän vakiinnuttamiseen

Katso kuvat: Kymmenet tuhannet vaativat Minskin keskusaukiolla Lukašenkan eroa ja halasivat sotilaita – "Emme unohda, emme anna anteeksi"

Pavel, 22, pidätettiin Valko-Venäjän mielenosoituksissa ja kertoo nyt kohtelustaan Ylelle: "He löivät pampulla kovaa, päähän myös potkittiin"

Minskin kaduilla kymmeniä tuhansia ihmisiä – EU valmistelemaan Valko-Venäjän johtajille pakotteita

Suosittelemme sinulle