Hyppää sisältöön

Minskissä järjestettiin valtava Vapauden marssi, valtion television toimittajat uhkaavat lakolla

Presidentti Lukašenkan mukaan Nato kokoaa panssarivaunuja ja lentokoneita Valko-Venäjän rajalle.

Ihmiset osallistuivat Lukašenkaa tukevaan mielenosoitukseen Minskin Itsenäisyyden aukiolla sunnuntaina. Kuva: Natalia Fedosenko / AOP
Tekijät

Valko-Venäjän valtion television toimittajat uhkaavat lakolla, jos he eivät saa raportoida käynnissä olevista mielenosoituksista puolueettomasti, kertoo toimittajajärjestö European Federation of Journalists (siirryt toiseen palveluun) ja Valko-Venäjän toimittajajärjestö BAJ (siirryt toiseen palveluun).

Lakosta on määrä päättää maanantain aikana, ja kanavalla työskentelevät ovat sosiaalisessa mediassa levittäneet kutsuja mukaan siihen.

Lauantaina valtion television BTRC:n eteen kokoontuneet mielenosoittajat vaativat myös kanavalta totuudenmukaista raportointia tai lakkoon menoa.

Valko-Venäjän mielenosoituksissa on raportoitu sekä paikallisiin että ulkomaalaisiin toimittajiin kohdistuvasta väkivallasta ja pidätyksistä.

Suurmielenosoitus pysyi rauhallisena

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä suuret ihmisjoukot kokoontuivat sunnuntaina kaduille osoittamaan mieltään väärennetyksi tulkittua presidentinvaalien tulosta vastaan. Kyseessä oli opposition järjestämä, Vapauden marssiksi nimetty mielenosoitus.

Opposition kannattajat uskovat, että tapahtumasta sukeutui maan historian suurin mielenosoitus. Twitter-viesteissä näkyykin valtava ihmismassa. Arvioiden mukaan paikalla on ollut yli sata tuhatta, ehkä jopa 200 000 ihmistä.

Presidentinvaalitulosta vastustavia mielenosoituksia on järjestetty myös muualla maassa.

Silminnäkijähavaintojen mukaan tunnistamattomat miehet ottivat sunnuntaina kiinni useita ihmisiä Minskin keskustassa ja veivät heidät pois minibussilla, kertovat useat mediat uutistoimisto Tassin mukaan. Maan sisäministeriöstä kerrottiin sunnuntai-iltana, että ministeriön tiedossa ei ole päivän aikana tehtyjä pidätyksiä.

Opposition arvion mukaan yhteensä noin 4 000 mielenosoittajaa olisi edelleen pidätettynä, kertoo uutistoimisto Tass.

Sisäministeriön mukaan luku ei pidä paikkaansa. Ministeriö sanoi ilmoittavansa pidätettyjen lukumäärän maanantaina.

Kaatuuko Valko-Venäjän diktaattori Lukašenka pian? Se riippuu ainakin kolmesta tekijästä, vastaa asiantuntija

Lukašenkalta kovia sanoja kannattajilleen

Sunnuntaina bussit ja junat ovat kuljettaneet ihmisiä maakunnista Minskiin ottamaan osaa myös presidentti Aljaksandr Lukašenkaa tukevaan vastamielenosoitukseen.

Valtiollinen uutistoimisto Belta (siirryt toiseen palveluun)kirjoittaa, että kaikkialta Valko-Venäjältä olisi saapunut ihmisiä tukemaan "rauhaa ja turvallisuutta". Britannian yleisradion BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Lukašenkaa tukeva kokoontuminen oli selvästi pienempi kuin opposition mielenilmaus.

Valtion tv-kanavan mukaan Lukašenkan tukimielenosoitukseen olisi osallistunut 65 000 ihmistä. AFP:n toimittajan arvion mukaan määrä oli ennemminkin 10 000:n tienoilla.

Lukašenka puhui Minskin keskustassa sijaitsevalla Itsenäisyyden aukiolla. Hän kehotti kannattajiaan puolustamaan maansa itsenäisyyttä.

Hän tyrmäsi opposition vaatimuksen uusista vaaleista. Vaatimus on Lukašenkan mielestä maan ulkopuolisten voimien tuotosta. Presidentin mukaan Valko-Venäjä lakkaa olemasta, jos se taipuu ulkopuoliseen painostukseen.

Lukašenkan mukaan maan länsirajan takana Nato kokoaa panssarivaunuja ja lentokoneita 15 minuutin matkan päähän. Hän viittasi mahdollisesti käynnissä olevaan sotaharjoitukseen.

Liettuan puolustusministeri Raimundas Karoblis kiisti myöhemmin syytökset. Karoblisin mukaan ulkopuoliset maat eivät aiheuta Valko-Venäjälle uhkaa, vaan että Valko-Venäjän kriisi on sen sisäinen tapahtuma.

Kaduilla tapahtuvasta väkivallasta vastuussa on oppositio, Lukašenka syytti. Hän sanoi olevansa valmis aloittamaan Valko-Venäjän uudistukset vaikka huomenna, jos kansa niin haluaa.

Oppositioraporttien mukaan ainakin osa Lukašenkaa tukevan tapahtuman osallistujista on julkisen sektorin työntekijöitä, joita olisi painostettu mukaan irtisanomisen uhalla, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Viime päivinä useiden valtio-omisteisten tehtaiden työntekijät ovat järjestäneet ulosmarsseja ja osallistuneet lakkoliikehdintään ja mielenosoituksiin. Poliisivoimat ovat pidättäneet tuhansia rauhallisesti käyttäytyneitä mielenosoittajia. Pidätyskeskuksista palanneet kertovat rajusta kidutuksesta.

Ylen toimittaja Suvi Turtiainen seuraa Minskin tapahtumia.

Putin vahvisti aputarjouksen

Lukašenka keskusteli eilen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Tänään presidentit ovat käyneet uuden keskustelun, kertoo valkovenäläinen uutistoimisto Belta (siirryt toiseen palveluun).

Keskustelun aihe oli sama kuin eilen. Putin vahvisti, että jos ulkopuolinen paine Valko-Venäjää kohtaan kovenee, Venäjä auttaa maiden välisen turvallisuusyhteistyösopimuksen mukaisesti.

Lue lisää:

Mikä on punavalkoinen lippu, jota valkovenäläiset heiluttavat protesteissa – ja miksi EU:n liput loistavat poissaolollaan?

Lukašenka: Putin lupasi apua Valko-Venäjän vakiinnuttamiseen

Katso kuvat: Kymmenet tuhannet vaativat Minskin keskusaukiolla Lukašenkan eroa ja halasivat sotilaita – "Emme unohda, emme anna anteeksi"

Pavel, 22, pidätettiin Valko-Venäjän mielenosoituksissa ja kertoo nyt kohtelustaan Ylelle: "He löivät pampulla kovaa, päähän myös potkittiin"

Minskin kaduilla kymmeniä tuhansia ihmisiä – EU valmistelemaan Valko-Venäjän johtajille pakotteita

Suosittelemme sinulle