Helsingin kaupunki on päättänyt perua urheiluseurojen liikuntasalivuoroja. Vuorot oli jo aiemmin vahvistettu seuroille, mutta viime perjantai-iltana lähetetyllä sähköpostilla vuorot peruttiin kaikkiaan 39 koulussa.
Syyksi kerrottiin, että vallitsevan koronaepidemiatilanteen vuoksi kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tarvitsee näiden koulujen liikuntasaleja toistaiseksi opetuskäyttöön aikavälillä 31.8.2020 – 30.5.2021.
Seuroille lähetetyssä sähköpostissa kirjoitettiin myös, että “mikäli tilanteeseen tulee muutoksia ja tilat vapautuisivat ilta- ja vapaa-ajankäyttöön vielä tulevan kauden aikana, tiedotamme asiasta. Koulujen alkaessa kasvatuksen ja koulutuksen toimiala vahvistaa tarvitseeko muiden koulujen liikuntasaleja ottaa koulun omaan opetuskäyttöön.”
Peruutukset koskevat kymmeniä seuroja.
– Se oli todella yllättävä ilmoitus, kun kaikki vuorot peruttiin näistä kouluista yhdellä ilmoituksella toistaiseksi koko vuodeksi toukokuun loppuun asti, Mikko Mäntylä kertoo Yle Urheilulle.
Mäntylä on toiminut pitkään urheiluseurakehittäjänä ja -kouluttajana. Hänen mukaansa tieto vuorojen perumisesta otettiin seuroissa tyrmistyneenä vastaan.
– Ihmetys ja järkytys, siinä päällimmäiset viestit, joita minä olen kuullut. Ja jos tämä vielä on osunut omaan seuraan, niin tilanne on tietysti entistä vakavampi.
Aivan täytenä yllätyksenä liikuntasalien sulkeminen ei seuroille tullut, sillä elokuussa koulujen iltakäyttövuorot oli peruutettu samasta syystä.
– Mutta kukaan ei odottanut, että tässä laajuudessa vuoroja peruttaisiin, Mäntylä sanoo.
Mäntylä on huolissaan lasten ja nuorten tilanteesta. Liikuntasali on hänen mielestään yksi koulun tärkeimmistä tiloista. Liikunnan merkitys lasten ja nuorten terveyteen ja hyvinvointiin on laajasti tiedostettu asia, ja liikkumattomuus merkittävä kansanterveydellinen ja -taloudellinen ongelma.
– Varsinkin sitten, kun ilmat huononevat, liikuntasalin rooli korostuu. Koulun liikuntatunnit, iltapäiväkerhot ja kaikki seuratoiminta tapahtuu siellä.
Vuorojen perumisesta saattaa Mäntylän mukaan olla koronatilanteenkin näkökulmasta negatiivisia vaikutuksia.
– Jos nyt omalta alueelta menee sali alta, niin sitten siirrytään muille alueille. Ja korona-aikanahan on ollut toivottavaa, että pysytään omalla alueella, omassa ryhmässä. Tässä voi mennä lapsi pesuveden mukana. Nyt lapset joudutaan laittamaan vähemmille vuoroille, ja silloin ryhmäkoot automaattisesti kasvavat.
Mäntylä on tutkinut kyseessä olevien 39 koulun vuorotilanteita. Osa saleista on ollut erityisesti arkisin kovassa käytössä. Pahiten perumiset näyttäisivät iskevän voimistelu- ja tanssiseuroihin. Esimerkiksi voimistelu- ja tanssiliikuntaseura Helsingin Jyry kertoo nettisivuillaan, että tilanne merkitsee "erittäin kovaa iskua toiminnalle".
– Yksittäisillä seuroilla menee pahimmillaan noin 13-15 tuntia arkivuoroja pelkästään yhdeltä koululta. Ja jos vuoroja katoaa paljon, niin sitten joukkueita hajoaa. Lisäksi noissa saleissa vuoroja on ollut myös muun muassa jalkapallo-, koripallo-, salibandy- ja lentopalloseuroilla, Mäntylä kertoo.
Seuroissa odotetaan nyt Helsingin kaupungilta lisätietoa hankalaan tilanteeseen.
– Epävarmuuden poistaminen olisi tärkeää. Mitä tämä nyt tarkoittaa? Tilanteet muuttuvat, mutta olisi todella tärkeää että kokonaisvaikutukset mietittäisiin tarkasti.
Mäntylä ihmettelee, miksi vuorot piti kertaheitolla perua ensi kesään asti.
– Olisiko se mahdollista tehdä niin, että perutaan vaikka vain kuukausi kerrallaan? Jos tilanne onkin lokakuun alussa erilainen, niin sitten toimintaa olisi edes jollain tavalla mahdollista suunnitella tulevaisuuteen. Sisälajeilla, joilla on juuri kausi alkamassa, epävarmuus voi aiheuttaa todella isoja uhkia koko toimintaan, hän sanoo.
Seuroille lähetetyssä sähköpostissa kerrottiin, että tilanne saattaa muuttua lähitulevaisuudessa vielä niin, että yhä useampia kouluja suljetaan seuroilta. Mäntylän mukaan huoli on kentällä suuri.
– Ne seurat, joihin tämä ei nyt osunut, miettivät, että osuuko tämä jossain vaiheessa omalle kohdalle. Oliko tämä vasta alkusoittoa?
Lue myös: