Hyppää sisältöön

Ennätyksiä rikkova 17-vuotias seitsenottelija on superlahjakkuus, jollaista konkarivalmentaja Liimatainen ei ole koskaan nähnyt – ensimmäinen muisto nuoresta kyvystä kauhistutti

Tampereen Pyrinnön Saga Vanninen, 17, voitti ensimmäisen aikuisten SM-mitalinsa sunnuntaina Turun Kalevan kisoissa.

Saga Vanninen sanoo, ettei ota paineita, vaikka häntä tituleerataan yhdeksi suurimmista seitsenottelun lupauksista. Kuva: Tomi Hänninen

TURKU. Seitsenottelun uutta, nousevaa kykyä valmentava Matti Liimatainen muistaa hyvin hetken, jolloin hän näki suojattinsa ensimmäisen kerran kilpailuissa. Saga Vanninen osallistui tuolloin kolmiloikkakisaan, josta irtosi voitto.

Menestyksekkäästä kisasta huolimatta Vannisen tekeminen oli Liimataiselle hirvittävää katseltavaa. Tehontuotto ja irtiotto olivat kovaa luokkaa, mutta tekniikka oli hukassa. Tämä yhdistelmä loi kisaan suuren loukkaantumisriskin.

– Hänen tekemisensä näytti kamalalta, vaaralliselta. Se hyppääminen oli hurjan näköistä, kun tehontuotto oli ihan hirmuinen, mutta Saga ei osannut lajia sitten pätkääkään. Vaarana oli niin pitkä kinkka, ettei se olisi pitänyt alastulossa, Liimatainen kertoo Yle Urheilulle.

Myöhemmin Vanninen ilmestyi Liimataisen vetämiin viikoittaisiin urheiluiltoihin, jotka oli suunnattu ottelijoiksi aikoville nuorille.

Saga Vanninen kertoo, että hän päätyi Liimataisen valmennukseen kavereidensa vanavedessä. Kuva: Tomi Hänninen

Valmennussuhde alkoi noiden iltojen seurauksena kolme vuotta sitten. Niihin päiviin asti Vanninen jakoi aikansa yleisurheilun ja jalkapallon välillä. Kun yleisurheilu sitten vei voiton, Vannisen edustaman Ilveksen joukkueen valmentaja sanoi, että tamperelainen voi aina laittaa viestiä, jos haluaa tulla takaisin.

Toistaiseksi intoa pallon perään ei ole suuremmin tullut.

– Jos olen käynyt katsomassa kavereiden pelejä, on tullut vähän sellainen olo, että olisi kiva itsekin pelata, mutta tämä yleisurheilu on ollut minulle selkeästi parempi, Vanninen kertoo.

Vannisen vire yleisurheilussa on kieltämättä vakuuttava. Viime kesänä hän otteli nuorten olympiafestivaaleilta kultaa uudella 17-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 5 913.

Tämän vuoden alussa Vanninen tykitti oman ikäluokkansa, 17-vuotiaiden SE:n 60 metrin aidoissa (76,20 cm) ja viisiottelussa. Kolmen kilon kuulan hän jysäytti 17-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseen sijaan oikeuttavaan lukemaan 16,60. Saman ikäluokan kaikkien aikojen tilastossa kakkossijalle Vanninen ylsi myös 60 metrin aidoissa, jotka juostiin naisten korkeudella (84 cm).

Viimeisimpänä Vanninen ihastutti Turun Kalevan kisoissa, jossa hän teki seitsenottelussa viidessä lajissa uuden oman ennätyksensä. Ottelupisteillään 5 861 Vanninen teki uudet Suomen ennätykset niin 17-vuotiaiden kuin 19-vuotiaiden ikäluokkiin.

Kyseessä oli sitä paitsi vasta toinen kerta, kun Vanninen teki koko ottelun naisten sarjan välineillä. Tämä tarkoittaa, että aidat ylitetään korkeammalta. Lisäksi keihäs ja kuula ovat painavampia kuin Vannisen oman ikäluokan otteluissa.

– En odottanut ihan tuollaisia pisteitä, ajattelin että 5 700 pistettä on realistinen. Ihan ok ottelu, Vanninen kommentoi uutta ennätystään vaatimattomaan sävyyn.

Poikkeuksellinen lahjakkuus

Vanninen on täysin poikkeuksellinen ottelijalahjakkuus. Valmentaja Liimatainen on valmentanut ottelijoita reilut 15 vuotta ja toki ollut aktiivisesti osa yleisurheiluporukkaa jo ennen sitä.

Hän on kaikkien aikojen lahjakkain, jota olen valmentanut tai edes nähnyt leireillä, joita olen ollut vetämässä. Ja siellä on aika monenlaista urheilijaa ollut. Hän on poikkeuslahjakkuus.

Matti Liimatainen

17-vuotiaan Vannisen kaltaista urheilijaa Liimatainen ei ole nähnyt koskaan aiemmin.

– Siinä on nyt kyse ihan superlahjakkuudesta. Fyysiset ominaisuudet ovat ihan huimat hänen ikäisekseen naisurheilijaksi. Hän on kaikkien aikojen lahjakkain, jota olen valmentanut tai edes nähnyt leireillä, joita olen ollut vetämässä. Ja siellä on aika monenlaista urheilijaa ollut. Hän on poikkeuslahjakkuus.

Liimatainen on useaan kertaan joutunut vastailemaan kysymyksiin siitä, miten Vannista pystyy vielä kehittämään eteenpäin, kun tulokset ovat jo nyt näin kovia. Siitä valmentajakonkari ei ole erityisen huolissaan, mikäli Vanninen pysyy terveenä.

Tähän asti nuoren urheilijan kanssa on luotettu maltilliseen harjoitteluun.

– Aika lapsellisella harjoittelulla hän tekee nuo tulokset. Missään ominaisuudessa ei ole katsottu, mitkä rajat ovat, eikä ole tarvinnut, Liimatainen sanoo ja jatkaa:

– Sagaa joutuu jarruttelemaan. Hän harjoittelisi paljon enemmän kuin annan lupaa.

Matti Liimatainen valmentaa Saga Vannisen (oik.) lisäksi muun muassa Maria Huntingtonia (vas.). Keskellä niin ikään Tampereen Pyrintöä edustava Miia Sillman. Kuva: Tomi Hänninen

Vannisen ehdottomiin vahvuuksiin lukeutuu aiemmin mainitun nopean voimantuoton lisäksi maksimiliikenopeus ja fysiikka.

– Sagaan tarttuu voima. Hänen kanssaan ei tarvitse uhrata paljon tunteja voimaharjoitteluun, mikä on hirmuinen helpotus, Liimatainen sanoo.

Tekniikassa vielä paljon petrattavaa

Vaikka Vanninen nappasi nyt jo aikuisten SM-hopeaa ennätyspisteillään, Liimataisen mukaan nuoren urheilijan täytyy kehittyä vielä kaikilla osa-alueilla.

Yksi selkeä heikkous on aerobinen kunto.

– Sitä ei ole kuitenkaan järkeä lähteä yhdellä kaudella yhtäkkiä korjaamaan niin, ettei tehtäisi muuta. Nyt keskitytään kestävyyteen, koska muuten voisi käydä niin, että vahvuudet menevät, eivätkä ne sieltä palaa, Liimatainen sanoo.

Lisäksi lajitekniikoissa on Liimataisen mukaan paljon parannettavaa. Vaikka Vanninen esimerkiksi pukkasi nelikiloista kuulaa Kalevan kisoissa ottelijoista pisimmälle, peräti 14,32 metriin, on häneltä lupa odottaa tulevaisuudessa vielä selvästi parempaa.

– Lajitekniikat eivät ole Sagalla edes ottelijalle riittävät. Töitä täytyy tehdä lajitekniikan ja motorisen taidon puolella, siinä on paljon hommaa. Mutta mieluummin näin päin kuin että hän olisi hirmu taitava ja hidas.

Liimatainen sanoo, että ensimmäisenä vuonna Vannista valmentaessaan hän yllättyi lähes joka kisassa kovista tuloksista. Nyt hän osaa jo odottaa niitä muun muassa tarkan testaamisen vuoksi. Kuva: Tomi Hänninen

Eikä Vanninen itsekään ole vielä tyytyväinen nykymenoon. Ennätyssarjansa jälkeen 17-vuotias kertoi Turussa, että tulevaisuudessa tavoite on menestyä aikuisten arvokisoissa.

Kahden viikon päästä edessä on vielä kauden tärkein kilpailu, junioreiden SM-kisat Hämeenlinnassa. Se lienee viimeinen tilaisuus rikkoa 6 000 pisteen raja junioreiden välineillä ennen siirtymistä kokonaan naisten välineisiin.

– Haluaisin sen 6 000 pistettä rikkoa, mutta se edellyttää, että onnistun kaikissa seitsemässä lajissa, Vanninen sanoo.

Kenraaliharjoitus Turussa ei ainakaan olisi voinut kovin paljoa paremmin kulkea.

Lue myös:

17-vuotias Saga Vanninen otteli huippusarjalla hopealle – pettynyt Maria Huntington silti ylivoimainen mestari: "Aina ennen olisin keskeyttänyt"

Yle Urheilu seurasi ensimmäisenä ottelupäivänä Huntingtonin SE-jahtia valmentaja Liimataisen kanssa – kuulakatastrofin jälkeen odotukset iltaan olivat hurjat: "Jos se ei kulje, valmentaja menee vaihtoon"

Maria Huntington ei epäile kykyään nousta Suomen kaikkien aikojen parhaaksi seitsenottelijaksi: "Hyvä tulos ei tule melkein koskaan täysin yllätyksenä"

Saga Vanninen otteli komeat SE-pisteet – ikäluokan ME jäi haaveeksi

Suosittelemme sinulle