Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ehdottaa hallitukselle Skopjen-lentojen keskeyttämistä – "Tämä on poikkeuksellinen toimi"

Sisäministeri Ohisalo (vihr.) kertoi jo aiemmin maanantaina Ylelle, että hallituksen piirissä on puhuttu Skopjen-lentojen keskeyttämisestä.

Timo Harakka
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan mukaan hallituksessa vallitsee poliittinen yhteisymmärrys Skopjen-lentojen keskeyttämisestä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Pirjo Auvinen,
Henriikka Hiilloskorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) aikoo ehdottaa tiistaina hallitukselle, että lennot Skopjesta Suomeen keskeytetään.

Skopjesta Pohjois-Makedoniasta saapuneilta lennoilta on todettu viime viikkoina kymmeniä koronavirustartuntoja. Turkuun 8. elokuuta laskeutuneella lennolla todettiin peräti 26 tartuntaa, viime viikon tiistaina saapuneessa koneessa tartuntoja oli viisi ja viimeisimmällä launtaina saapuneella lennolla 12 koronavirustapausta.

– Tämä on poikkeuksellinen toimi, mutta tältä reitiltä on tullut selkeästi paljon näitä vaarallisia tartuntoja. Siksi toimeen on tartuttava ja valtioneuvosto on käsittääkseni valmis näin tekemään, Harakka toteaa.

Järjestely olisi väliaikainen. Harakan mukaan tällä hetkellä ei ole tiedossa muita reittejä, joille harkittaisiin samanlaisia toimia.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi jo aiemmin maanantaina, että hallituksessa on keskusteltu Skopjesta Suomeen tulevan lentoliikenneyhteyden mahdollisesta keskeyttämisestä.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo vihreiden hallitusryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Lahden Seurahuoneella 10. elokuuta 2020.
Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan rajapisteillä tärkeintä on testaaminen ja terveydenhuollon viranomaisten läsnäolo. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ohisalo ei näe, että rajarajoitus olisi paras vaihtoehto, mutta hän pitää liikenneyhteyden keskeyttämistä kuitenkin mahdollisena lisäkeinona.

– THL:n mukaan tartunnat ovat tulleet ihmisiltä, joilla on henkilötunnus Suomessa, ja siihen eivät rajarajoitukset ole toimivin keino.

Ohisalo ja Harakka korostavat, että Suomessa jokaisella on perustuslain mukainen oikeus lähteä ja palata maahan. Ohisalo kokeekin parhaaksi terveysturvallisuuden kannalta, että rajapisteillä on terveydenhuollon viranomaisia paikalla ja testaus toimii.

Hallitus esitteli viime viikolla yhdessä THL:n kanssa rajakysymyksiin liikennevalomallia. Sisäministeri Ohisalo ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertovat, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valmistelee mallia parhaillaan.

– THL on valmis toivottavasti tällä viikolla, Kiuru toteaa.

Krista kiuru
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on vakuuttunut, että koronaviruksen testaus saadaan Suomessa pian toimimaan jouhevammin. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Ministeri Kiuru huolissaan testauksen pullonkauloista

Viime viikkoina Suomessa on käyty paljon keskustelua koronaviruksen testauskapasiteetin riittävyydestä.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla testeihin pääsyä on saattanut joutua odottamaan päiviä, jonka jälkeen myös tuloksen saamisessa on kestänyt muutaman päivän.

Ministeri Kiuru on seurannut huolissaan testauksen pullonkauloja. Hän on esittänyt testauskapasiteetin nostoa 10 000 testistä 20 000 testiin.

– Pullonkaulat keskittyvät alueille, jossa tautitilanne yllätti. Näissä paikoissa olemme ohjanneet kenttää, että ihmisten on päästävä testiin. Ei ole perusteltua, että testausta tulee odottaa näin kauan, Kiuru toteaa.

Kiuru on kuitenkin vakuuttunut siitä, että terveydenhuolto tekee parhaansa ja parannusta tilanteeseen on tulossa pian.

Ministeri Ohisalon mukaan kapasiteettia ollaan haettu myös yksityiseltä puolelta esimerkiksi Helsingissä.

– Tästä on liikkunut jonkin verran virheellistä tietoa, Ohisalo toteaa.

Päivitetty kello 11.07: Otsikkoa muokattu.

Päivitetty kello 13.02. Täydennetty juttua.

Päivitetty kello 14.45. Lisätty juttuun ministeri Harakan kommentit ja muokattu samalla otsikkoa.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme