Hyppää sisältöön

Rajavyöhyke on kiinnostanut luvattomia liikkujia – valtiorajanrikoksia tapahtunut Kaakkois-Suomessa huomattavasti aiempia vuosia enemmän

Rajavyöhykkeellä liikkuminen on aina luvanvaraista. Ilman lupaa siitä saa rangaistuksen.

Rajavyöhyke-kyltti
Rajavyöhykkeestä kertova kyltti Lappeenrannan Keskisaaren kylässä ei jätä tulkinnanvaraa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle
Ulla Ylönen

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on kesän aikana havainnut paljon ylimääräistä ja luvatonta liikettä rajan läheisyydessä.

Pelkästään heinäkuussa lievästä valtionrajarikoksesta määrättiin 12 sakkorangaistusta. Alkuvuoden aikana on havaittu yhteensä 42 lievää valtionrajarikosta.

– Mitään yksittäistä syytä lisääntyneeseen liikehdintään ei ole, sanoo tutkinnanjohtaja Ville Ahokas Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Valtionrajarikosten määrä on kasvanut huomattavasti edellisvuosista.

Edellisinä vuosina Kaakkois-Suomen rajavartiosto on tutkinut vuosittain noin parikymmentä valtionrajarikosta, joista osa on lieviä valtionrajarikkomuksia.

Lievä valtionrajarikkomus on tyypillisesti piipahdus rajavyöhykkeellä. Yleensä rajavyöhykkeelle eksyy luvatta turisti tai paikallinen asukas.

"Rajarikkomuksia tehdään pitkin kaakkoisrajaa"

Ahokkaan mukaan lievät valtionrajarikkomukset eivät keskity mihinkään tiettyihin paikkoihin.

– Niitä tapahtuu pitkin kaakkoisrajaa Virolahden ja Parikkalan välillä, sanoo Ahokas.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto havaitsee rajavyöhykkeellä seikkailevat ihmiset maastopartioinnin yhteydessä tai valvontajärjestelmänsä välityksellä.

– Tavattaessa kysytään rajavyöhykelupa. Jos sellainen puuttuu, rajavartiomies arvioi tilanteen ja antaa sen perusteella joko suullisen tai kirjallisen huomautuksen tai sakkoja, kertoo Ahokas.

Henkilön tulojen perusteella määräytyvät sakot vaihtelevat muutamasta kymmenestä muutamiin satoihin euroihin.

Valtionrajarikos puolestaan johtaa esitutkintaan.

– Tyypillinen tapaus on henkilö, joka on tullut Venäjältä Suomeen virallisen rajanylityspaikan ulkopuolelta, kertoo Ahokas.

Kuluvana vuonna valtionrajarikoksia on havaittu yhteensä 11 kappaletta.

Rajavyöhyketaulut ovat kieltoja, eivät opasteita

Rajavyöhyke on määritetty Suomen itärajalle yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Se on maastossa enintään kolme kilometriä leveä.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto muistuttaa, että rajavyöhyketaulut eivät ole opasteita vaan kieltoja, joita tulee noudattaa.

Rajavyöhykkeelle liikkumista varten voi hakea rajavyöhykelupaa sähköisesti kansalaisten asiointipalvelusta osoitteesta: http://www.suomi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle