Hyppää sisältöön

Historiallinen syksy Rovaniemen lätkäfaneille: kausi alkaa liigajääkiekolla ensimmäistä kertaa ikinä

Rovaniemen Kiekon naisjoukkue sai liigapaikan vaikka koronan vuoksi liigakarsinnat keskeytyivät keväällä.

RoKin naisjoukkue aloittaa liigakauden
RoKin naisjoukkue aloittaa liigakauden
Raimo Torikka

Rovaniemen Kiekon naiskiekkoilu koki heräämisen Oona Parviaisen johdolla vuonna 2012 kun joukkue aloitti pelaamisen Suomi-sarjassa. Samana vuonna onnistui nopea nousu Mestikseen, jossa joukkue on ollut kestomenestyjä.

Muutaman pettymyksen jälkeen viime keväänä nousu Naisten Liigaan vihdoin onnistui kun paikkaa tarjottiin koronan vuoksi keskeytyneen karsintasarjan jälkeen. Nousu tosin oli lähes selvä muutenkin.

Rovaniemen kiekon naisjoukkueen harjoitukset Lappi-Areenalla. Jenna Pirttijärvi kiekon kanssa kuvan keskellä. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Ehkä liigapaikka on helpottanut myös pelaajien saantia Napapiirille.

– Lähtijöitä ei ole kovin paljon, mutta tulijoita sitäkin enemmän. Ensi kaudella meillä tulee olemaan kaksi naisjoukkuetta, toinen pelaa poikasarjassa ja toinen Naisten Liigassa. Meillä on lähes 40 pelaajaa, niin onhan se meille aika uusi juttu, vahvistaa naisten päävalmentaja Tuomas Liitola.

Valmentajan mukaan laajasta joukosta on saatu nimettyä laadukas liigajoukkue. Kannattajien on lupa odottaa hyvää kautta. Liitolan mukaan joukkueessa on eteenpäin haluavia, hyvin luistelevia nuoria pelaajia.

– Varmaan tulee olemaan myös vauhdikas nippu. Tuli myös monta hyvää vahvistusta, jotka ovat pelanneet liigaa ja osa ei vielä, mutta meillä on hyvä joukkue. Minulla on aika vahva usko siihen, että me tullaan yllättämään aika monet tänä vuonna.

Rovaniemen kiekon naisjoukkue valmentajan palaverissa. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Kokemusta löytyy nousijajoukkueestakin

Joukkueessa on myös maajoukkuekokemusta. Aiemmin maajoukkueessa ovat pelanneet hyökkääjä Oona Parviainen ja puolustajana pelaava Aino Karppinen.

Lisäksi vasta muutaman vuoden sarjatasolla pelannut Jenna Pirttijärvi sai kesällä kutsun uutena maajoukkueleirille. Rokissa Pirttijärveltä odotetaan viime kauden tapaan paljon maaleja. Hän pitää porukkaa vahvana ja panostaa itse sen mukaisesti.

– Panostan pelaamiseen nyt vielä enemmän kuin viime kaudella. Nyt aletaan sitten niin kuin oikeasti tosissaan, vakuuttaa Pirttijärvi.

Pirttijärvi näkee, että joukkue on nyt myös kehittynyt ja mennyt eteenpäin viime kaudesta.

– Meillä on enemmän kilpailua pelipaikoista, kun on enemmän pelaajia ja nuorempi joukkue. Se tarkoittaa että intoa ja energiaa on enemmän tuolla kentällä ja treeneissä yleensäkin. Sen kyllä huomaa.

Hyökkääjä Jenna Pirttijärvi kuuntelee valmentajan ohjeita. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Kovaa kilpaa käydään pelipaikasta myös maalilla

Joukkueessa on kolme tasokasta maalivahtia, joista Ivalossa syntynyt Janita Haapasaari on vanhin ja on myös paluumuuttaja joukkueeseen. Haapasaari pitää selvänä, ettei liigaan lähdetä nöyristelemään.

– Meillä on varmaan puolet jotka ovat olleet joukkueessa pitempään ja muutama lähes kymmenen vuotta. Kyllä tuntuu itsestäkin, että ollaan kypsytty tähän ja ollaan valmiita liigaan ja siihen tasoon mitä siellä liigassa vaaditaan.

Joukkue ei ole vielä kertonut virallista tavoitetta, mutta kaikilla on yhtenäinen näkemys siitä, että liigaan ei mennä siksi, että sieltä pudotaan heti seuraavana keväänä.

Päävalmentaja Tuomas Liitolan mukaan minimitavoitteesta ei tarvitse edes joukkueen kanssa edes keskustella.

– Kyllä me lähdetään voittamaan pelejä. Minimitavoite on se, ettei me pudota. Minä kyllä uskon, että me voidaan laittaa tavoitteen hiukan korkeammalle.

Maalivahti Janita Haapasaari myötäilee valmentajan näkemystä, mutta on samalla myös toiveikkaampi liigasijoituksesta.

– Kyllä henkilökohtaisesti ainakin haluan, että pysytään liigassa ja playoff-paikkaakaan en pidä mahdottomana, arvelee Haapasaari.

Maalivahti Janita Haapasaari maalilla seuraa kiekkoa ja pelaajia harjoituksissa. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Suosittelemme sinulle