Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koirat eivät käytä housuja ehdolle Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi

Suomi voitti palkinnon viimeksi 2017, kun ehdolla oli Selma Vilhusen elokuva Tyttö nimeltä Varpu.

Näyttelijä Krista Kosonen elokuvassa Koirat eivät käytä housuja.
Krista Kosonen näyttelee Koirat eivät käytä housuja -elokuvassa dominaa. Hän kutsuu teosta synkäksi rakkaustarinaksi. Kuva: Helsinki-filmi 2019
Eelis Bjurström
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen draamaelokuva Koirat eivät käytä housuja on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon voittajaksi vuonna 2020. Palkinto myönnetään taiteellisesti korkeatasoiselle, pohjoismaisena tuotantona tehdylle pitkälle teatterielokuvalle.

Suomen palkintolautakunta, johon kuuluvat Jaana Puskala, Harri Römpötti ja Mikaela Westerlund, perustelee Jukka-Pekka Valkeapään ohjaaman elokuvan ehdokkuutta seuraavasti:

"Jukka-Pekka Valkeapää on luontainen elokuvantekijä. Luodessaan maailmojaan hän hyödyntää elokuvan kaikkia osatekijöitä. Koirat eivät käytä housuja kertoo kyvystä toipua rakastetun kuolemasta, ja se on epätavanomaisuudestaan huolimatta syvästi romanttinen rakkaustarina. Valkeapää ei päästä katsojaa helpolla, vaan haastaa meidät ymmärtämään ihmismielen kätkettyjä puolia."

Elokuvan ovat tuottaneet Aleksi Bardy (Häjyt, Napapiirin sankarit) ja Helen Vinogradov. Sen rooleissa nähtiin muun muassa Pekka Strang, Krista Kosonen, Ilona Huhta ja Jani Volanen.

Koirat eivät käytä housuja sai alkuvuonna yhdeksän Jussi-palkintoehdokkuutta ja se on myyty yli 30 maahan. Elokuva sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla Director's Fortnight -sarjassa viime vuonna.

Muut nyt ehdolla olevat elokuvat ovat Bergmál (Islanti), Barn (Norja), Charter (Ruotsi) ja Onkel (Tanska).

Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä voitti ensimmäisen Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon vuonna 2002. Sen jälkeen suomalainen elokuva on voittanut palkinnon kerran, kun Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu voitti 2017.

Voittaja julkistetaan 27. lokakuuta Reykjavikissa Islannissa.

Voit keskustella aiheesta 18.8. klo 23:een saakka.

Lue lisää:

"Krista Kosonen kuristi minua ja pisti pussin päähän" – Koirat eivät käytä housuja -elokuva vaati näyttelijöiltä luottamusta

"Minusta tuntui välillä, että tämä on jostain Disney-leffasta" – elokuvaroolin saanut Ilona Huhta, 16, ajatteli näkevänsä unta Cannesissa

Jussi-ehdokkaat: eniten ehdokkuuksia kahmivat Aurora ja Koirat eivät käytä housuja

Suosittelemme sinulle