Merenkurkussa on tapahtunut perjantai-iltana pieni maanjäristys. Magnitudiltaan järistys oli 1,1.
Järistys tapahtui merialueella ja on alustavien tietojen mukaan tapahtunut seitsemän kilometrin syvyydessä.
Helsingin yliopiston Seismologian instituutin seismologi Kati Oinonen kuvailee järistystä kohtalaisen kokoiseksi. Sellaiseksi, jonka jo ihminen pystyy havaitsemaan pienenä tärinänä ja äänenä.
– Tämän kokoisia järistyksiä tapahtuu vuosittain kymmeniä Suomessa. Näitä havaitaan hyvin meidän asemaverkollamme, mutta ihminenkin havaitsee tämän kokoiset, jopa pienemmät järistykset, Oinonen kertoo.
Helsingin yliopiston seismologian instituutti kerää tietoja maanjäristyshavainnoista. Instituutti tarkastaa kaikki saamansa havainnot ja ilmoittaa maanjäristyksistä internetsivuillaan. Yhtään ulkopuolisen ilmoitusta heille ei järistyksestä kuitenkaan ole tullut.
– Ihmiset ovat innokkaita ilmoittamaan havainnoistaan, mikäli maanjäristyksistä on ollut puhetta. Ihan viikottain tulee havaintoja, mutta suuri osa niistä johtuu läheisyydessä olevista räjäytyksistä, Oinonen kertoo.
Merenkurkku maanjäristyksille otollista aluetta
Maanjäristykset ovat seismologi Kati Oinosen mukaan Merenkurkussa kohtalaisen yleisiä. Tänä vuonna alueella on jo kertynyt neljästä-viiteen järistystä. Yleensä ne kuitenkin sijoittuvat Ruotsin puolelle.
– Alueella on vanhoja siirroksia, joissa jännitykset pääsevät liikahtelemaan. Alue on myös maankohoamisaluetta, joka itsessään aiheuttaa jännitystä kallioperään, Oinonen kertoo.
Suomi on maanjäristysten suhteen hiljainen maa. Suomessa on vuositasolla noin sata maanjäristystä. Ne ovat tyypillisesti voimakkuudeltaan alle 3 eli pieniä maanjäristyksiä tai pientä seismistä toimintaa.
Suomen mittaushistorian suurin maanjäristys on tapahtunut vuonna 1979 Lappajärvellä. Voimakkuudeltaan järistys oli 3,8.