Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Harvinainen sininen rapu muutti akvaariotaloon ja rupesi heti kaikkien kaveriksi: "Muut varmaan katsoivat, että mistä tällainen on tullut"

Vaaleansininen rapu löytyi viikonloppuna kesämökkiläisten merrasta Savitaipaleelta Etelä-Karjalasta.

Sininen täplarapu saatiin saaliiksi Saimaasta, Savitaipaleella.
Savitaipaleelta löytynyt sininen Leuku-rapu on kotiutunut Maretariumiin hyvin. Kuva: Mika Mäkeläinen
Angela Nurmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkan akvaariotalo Maretariumiin muutti eilen uusi harvinaislaatuinen asukas, sininen täplärapu. Vaaleansininen rapu löytyi viikonloppuna kesämökkiläisten merrasta Savitaipaleelta.

Akvaariotalo Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen arvioi, että yksilö on pienen kokonsa perusteella noin kaksivuotias. Rapu voi Saukkosen mukaan elää akvaario-oloissa vielä useita vuosia.

– Monesti ravut ja kalat saavuttavat akvaarioissa pidemmän eliniän kuin luonnossa. Vaikka niille tulisi vähän vanhuuden oireita, saavat ne helposti ravintoa. Jos hyvin käy, niin Leuku voi elää vielä viisi tai kuusi vuotta.

Saukkonen kävi itse noutamassa Leukuksi nimetyn ravun viikonloppuna Kotkaan. Rapu kulkeutui perille sille sopeutuvassa kylmälaukussa kosteiden sanomalehtien seassa.

– Lauantaina sain tiedon siitä, että tällaista on meille nyt tarjottu. Ensiksi pyysin tietysti kuvan, että onko varmasti kyseessä hienonnäköinen rapu ja olihan se.

Leuku on kotiutunut uuteen altaaseen Saukkosen mukaan hyvin.

– Kun laitoin sen rapualtaaseen, ensimmäiset puoli tuntia se vain kiersi allasta ja kävi tervehtimässä lajikumppaneitaan ja oli hyvin vilkas. Muut varmaan katsoivat, että mistähän tällainen yksilö on tullut, Saukkonen naurahtaa.

Sininen täplarapu saatiin saaliiksi Saimaasta, Savitaipaleella.
Sininen täplarapu saatiin saaliiksi Saimaasta, Savitaipaleella. Kuva: Mika Mäkeläinen

Värin taustalla geenimuunnos

Saukkosen mukaan sininen väritys on täpläravuilla yleisesti ottaen harvinainen näky.

Täplärapu on kauttaaltaan vaaleansininen, myös vatsapuolelta. Sen sakset ovat väriltään muuta kehoa voimakkaamman siniset.

– Suomessa vuosittainen rapusaalis on noin kahden tai neljän miljoonan yksilön välillä. Se ei ole edes ihan jokavuotinen havainto.

Ravun väri johtuu Saukkosen mukaan todennäköisesti tietynlaisesta geenimuunnoksesta.

– Väri koostuu monista eri väripigmenteistä. Sen huomaa erityisesti siinä vaiheessa, jos rapuja keittää. Silloin siitä lähtee normaali väritys ja ravusta tulee punaisia tai oranssinpunaisia. Erikoisilla yksilöillä joku näistä pigmenteistä puuttuu.

Leukulla on todettu myös rapuruttoa. Tämä ei kuitenkaan Saukkosen mukaan vaikuta altaassa muiden rapujen joukossa elämiseen.

– Täplärapu sietää rapuruttoa erittäin hyvin. Seuraamme tietysti tilannetta. Näyttää siltä, että sitä on siinä ollut, mutta se ei näytä kovin aktiiviselta.

Saukkonen uskoo, että Leuku tuo Maretariumiin paljon kävijöitä.

– Kaikki tällaiset erikoisuudet ovat kiinnostavia. Tänä kesänä suomalaiset ovat olleet paljon luonnossa, joten muutenkin Suomen luonto kiinnostaa kovasti.

Täplärapu
Maretariumissa asusti harvinainen sininen täplärapu viimeksi vuonna 2012. Arkistokuva Allu-nimisestä ravusta. Kuva: Sari Saukkonen / Maretarium

Lue lisää: Saimaasta nousi sininen kaunotar – rapubiologi: "Tällaista väriyhdistelmää en ole ennen nähnyt"

Harvinainen täplärapu esillä Kotkassa

Suosittelemme sinulle