T-paita Outi Luukon päällä väittää, että sen valmistuksessa on säästetty 2 700 litraa vettä.
– Paita on valmistettu leikkuujätteestä tehdystä uusiokankaasta. Leikkuujäte kierrätetään langaksi ja kankaaksi, eikä prosessissa tapahdu värjäämistä. Yhtä T-paitaa kohden säästyy tuo määrä vettä, vakuuttaa Luukko.
Outi Luukko on Resterin hallituksen puheenjohtaja, ja yritys alkaa jalostaa poistotekstiiliä teollisuuden tarpeisiin yhdessä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa.
Luukon paita on valmistettu Intiassa, mutta ehkä jo lähivuosina lanka tai kangas vastaavaan paitaan tulee Paimiosta.
Paimioon vuonna 2021 valmistuvan poistotekstiilin jalostuslaitoksen peruskivi muurattiin tiistaina. Laitos on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa.
Ei jätettä vaan raaka-ainetta
Pelkästään Suomessa syntyy vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä, joka voisi olla uusiotuotannon raaka-ainetta.
Paimion jalostamon käsittelykapasiteetti on noin 12 miljoonaa kiloa, eli reilut 10 prosenttia koko maan tekstiilijätteestä.
Outi Luukko pitää siivua merkittävänä aloituksena, vaikka varmasti kaikkea poistotekstiiliä ei koskaan tulla saamaan talteenkaan.
– Kun asiat saadaan käyntiin ja nähdään paljonko meille ohjautuu poistotekstiiliä, on meillä ihan vakaat aikeet käynnistää myös laajennustoimia, sanoo Luukko.
Laitos on vielä pilotti, mutta Lounais-Suomen jätehuollon toimitusjohtaja Jukka Heikkilä kuvaa sen mittakaavaa merkittäväksi.
Alkuvaiheessa materiaali kerätään Etelä-Suomen alueelta, mutta tavoitteena on saada poistotekstiiliä Paimioon käsiteltäväksi koko maasta.
– Olemme jo sopineet vastaavan lajittelukeräyksen järjestämisestä vaiheittain muualla Suomessa. Jätelaitokset ja asukkaatkin odottavat ihan innolla pääsevänsä lajittelemaan poistotekstiiliä, sanoo Heikkilä.
Lopputuotteena laitos voi valmistaa esimerkiksi lankoja, kankaita, eristysmateriaaleja ja akustiikkalevyjä.
Lounais-Suomen jätehuolto jalostaa Paimion laitoksessa kotitalouksien ja Rester Oy yritysten poistotekstiiliä.
Vuonna 2025 voimaan astuva EU-direktiivi velvoittaa kunnalliset toimijat huolehtimaan poistotekstiilin kierrätyksestä. Direktiivi ei koske yrityksiä.
– Onhan se puute. Olisi fantastista saada yritysten poistot uudelleen kiertoon, ja sitä varten Rester on perustettu. Vakaa tavoitteemme on ratkaista yritysten poistotekstiiliongelmat, ongelmalle täytyy tehdä jotain, toteaa Outi Luukko.
Aiheesta aiemmin:
Valtakunnallinen poistotekstiilinkeräys laajenee – käsittelyn pilottilinjasto rakennetaan Paimioon
Suomeen on perusteilla laitos, joka käsittelisi koko maan poistotekstiilit uusiokäyttöön